|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Библиотеката на desebg.com: Събрано знание за тоталитарния комунизъм, неговите престъпления и жертви ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 02 Януари 2020 14:32

alt

 

Едно голямо знание за същността на комунистическия режим в България и Съветския съюз, за неговите престъпления и жертви е събрано през годините в библиотеката на desebg.com.

Книга по книга, сборник след сборник, изследване след изследване през последните 9 години библиотеката на desebg.com е единственото място в интернет пространството, на което читателите могат да намерят общо 246 заглавия от български, руски и западни автори, които разкриват различни проявления, събития или съдби, свързани с комунистическия режим.

За улеснение на ползвателите заглавията са подредени по азбучен ред (по фамилно име на авторите), а към всяко издание има линк, който отвежда до подробно представяне на книгата или сборника).

В него се съдържа информация както за изданието и неговото съдържание, така и за автора, годината на издаване и издателя.

В края на азбучния показалец са систематизирани 50 документални сборника, които в голямата си част са издания на Комисията по досиетата от поредицата „Из архивите на ДС”.

След сборниците е представени няколко уникални поредици. Първата е поредицата „Писахме, за да се знае” на Васил Станилов, в която са събрани тематично публикации в издавания през 90-те години и началото на този век вестник „Про и анти”, свързани с убийствата без съд и присъди, лагерите, жертвите на „народния съд” и останалите комунистически репресии.

Втората поредица е „Български свещеномъченици от най-ново време” на игумения Валентина Друмева, посветена на попадналите под различни видове репресии след 9 септември 1944 г. български православни духовници. В 15 тома, издадени от манастира „Св. Георги Зограф” в Света гора, игуменката на девически манастир „Св. Въведение Богородично” в Калофер е издирила, събрала и описала съдбите на над 500 свещенослужители – убити без съд и присъда, вкарани в лагери или затвори или подложени на други репресии в периода 1944-1989 г.

Третата поредица е озаглавена „Корупционната България”, в която в три тома са представени най-емблематичните корупционни процеси, скандали и случаи през прехода от комунизъм към демокрация (1989-2018).

Проследи линка, за да влезеш в библиотеката на desebg.com – ТУК.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов