|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Суперлативи за Нася Кралевска на премиерата на книгата ѝ „Без заглавие” в София ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Сряда, 02 Октомври 2019 22:39

alt
Куп суперлативи получи писателката Нася Кралевска на Софийската премиера на петото, допълнено издание на книгата ѝ „Без заглавие” – рушители и строители на България.

Представянето в столицата е част от национално турне и бе предшествано от премиери в градовете Созопол, Бургас, Карнобат и Сливен, организирано от фондация „Истина и памет”, което ще продължи и в други населени места.

„Нася отново ни събира след книгата си „България под комунизъм” с петото издание на „Без заглавие” – рушители и строители на България. Нейното постоянство и храброст в търсене на истината ни впечатляват и сме длъжни да признаем тези нейни заслуги пред българското общество и да ѝ пожелаем все така да работи и отстоява истината и да ни отваря очите, не само на нас, а и на тези, които идват след нас – на бъдещите поколения”, заяви Йонко Йончев, управител на издателство  „Рива”, при откриването на събитието в Литературен клуб „Перото” в НДК на 26 септември 2019 г.

 

alt

 

Издателството стои зад отпечатването на последното, пето издание на „Без заглавие”, чиято първа премиера е преди 18 години – през 2001 г.

Бардът блусар Васко Кръпката, който е пял на премиерите на Кралевска в предходните години, зарадва публиката в „Перото” изпълнявайки песните „Виза БГ” и „Комунизмът си отива”.

Легендата на българското кино и театър Руси Чанев фокусира вниманието на публиката върху книгата на Нася Кралевска представяйки подбрани текстове от нея за първите свободни митинги, за мизерията, завещана на българите от катастрофарното управление на БКП/БСП през есента на 1990 г. при правителството на Луканов, както и за фигурата на третият председател на СДС Филип Димитров през 1991 г., а след това и премиер.

 

alt

 

За изследването, посветено на края на комунизма и трудното началото на демокрацията в България, говори проф. Евелина Келбечева.

„Книгата има прекрасна съдба. Понякога тя не е свързана със съдбата на автора, а със съдбата на цялото общество”, заяви проф. Келбечева.

Тя допълни, че в продължение на 20 години Нася Кралевска пише знаменателни текстове и фактът, че това е пето издание, предизвиква вълнение и възхищение.

„Изследването на Нася е важно и днес, защото метастазите на комунизма продължават да тровят живота ни”, допълни историкът.

„Книгата е написана с емоция и обхваща периода на две преломни десетилетия [80-те и 90-те години на ХХ век], които не съм срещала в други текстове. Започнах да пиша за времето на посткомунизма, но веднага усетих, че то не може да се разбере, ако не се обясни комунистическия режим и щетите, които той е нанесъл на българската нация, които се чувстват дори сега – 30 години след промените”, сподели самата авторка Нася Кралевска по време на интервюто на живо с журналиста Христо Христов.

 

alt

 

По думите ѝ в нейното изследване са описани надеждите и вълнения на хората след рухването на комунизма и вероятно много от читателите откриват своите емоции от онзи период.

„Много е рядко една книга в България да има пет издания в рамките на няколко години. Това означава, че читателите у нас четат и търсят тази книга. Тя се изчерпва и издава отново и отново, а това е нещо невероятно”, каза бившият депутат от СДС и бивш член на ПАСЕ Лъчезар Тошев.

Според него книгата „Без заглавие” е толкова успешна и търсена, защото „тя описва нашия живот с нашите битки, победи, загуби, с нашите стремежи, разочарования и надежди. Всеки, който разгърне тази книга може да се види в нея”.

По думите му за разлика от други автори Нася Кралевска умее да пише увлекателно. С няколко щриха тя предава историята на едно събитие.

Лъчезар Тошев говори и на една от победите – международното осъждане на комунистическия режим в ПАСЕ, процес, в който самия Лъчезар Тошев има основна роля (новото м петото издание е именно допълнението за битката за осъждането на комунистическата диктатура, б.а.).

 

alt

 

„Нася представя историческия процес като последователно взети решения – решения, които отварят едни врати и затварят други врати, решения, които в крайна сметка зависят от човека”, посочи министър-председателят (1991-1992) Филип Димитров.

„Текстът на Нася има и чувство за мярка. И най-добрите неща, ако нямат чувство за мярка, те престават да бъдат толкова добри. Обръщам се към Нася с чувство на уважение и поклон, че тя успя да го направи”, заключи Димитров.

На премиерата в „Перото” присъстваха много граждани и обществени фигури, сред които философът и икономист Красен Станчев, проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика, проф. Юлия Мутфова-Заберска от Националната спорта агадемия "Васил Левски", писателите Алек Попов и Борислав Скочев, журналистът Калин Манолов и др.

Следващото представяне на книгата ще бъде в гр. Ловеч на 7 октомври 2019 г., понеделник, от 17.30 ч. в Клуба на културните дейци в града.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов