|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Ученици и наследници на горяните уважиха представянето на книгата на Нася Кралевска в Сливен ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Неделя, 29 Септември 2019 20:23

alt
Учители, ученици, наследници на горяни, местни интелектуалци и граждани уважиха представянето на петото, допълнено издание на книгата на Нася Кралевска „Без заглавие” – рушители и строители на България в гр. Сливен в сряда (25 септември 2019 г.).

Там бе четвъртата спирка на новото издание след Созопол, Бургас и Карнобат.

Много преди началото на премиерата в Кукления театър в града наследници на горяни от Сливенския край се бяха събрали пред входа на театъра в очакване на авторката. Случайно или не в същата сграда през 1945 г. е заседавал местния „народен съд”, издал редица смъртни присъди.

Към наследниците на горяните в залата се присъединиха будни граждани от Сливен, а малко по-късно в събитието се включиха и учителя Илия Димов, с неговите 10-класници от Профилирана гимназия с преподаване на запади езици "Захарий Стоянов" в града, които от тази година ще изучават комунистическия режим в самостоятелен раздел и по нова учебна програма с нови учебници.

 

alt

 

Проф. Евелина Келбечева се обърна към присъстващите, като към съмишленици. „В нашето обществено и социално пространство все още витае една прокомунистическа пропаганда”, заяви тя.

Затова е важно „да се срещаме, да говорим, да обменяме мисли и да споделяме”.

Проф. Келбечева представи авторката Нася Кралевска и подчерта, че нейната книга „Без заглавие” вече „живее” близо 20 години, време през което е претърпяла пет различни допълнени издания.

По думите ѝ Кралевска е успяла да направи мост между нечетивната история, писана от историците и голямото обществено знание за най-новата българска история.

 

alt

 

„Първото издание на книгата беше през 2001 г., а през следващите години поради интереса към нея бяха направени няколко издания. В петото издание, което излезе в началото на септември тази година съм включила един финален текст, който разглежда проблема с международното осъждане на комунистическия режим в Парламентарната асамблея на Европа и българския принос това да се случи”, обясни Нася Кралевска.

Тя допълни, че книгата ѝ има и издание на английски от 2010 г. и се изучава от няколко американски университети, сред които и Харвард.

„Мотивът ми да пиша за комунизма и рухването му е любовта ми към България”, заяви още Кралевска.

 

alt

 

Журналистът Христо Христов подчерта, че след броени дни в България ще се отбележи 30-годишнината от началото на края на комунистическия режим, а книгата на Нася Кралевска е едно от малкото изследвания точно на този период – края на тоталитарния режим на БКП и първите стъпки към демокрацията.

Журналистът направи интервю на живо с Нася Кралевска, в което авторката отговори на въпроси за начина, по който е написала изследването, за забраните при комунизма и ценностите при демокрацията.

 

alt

 

„Днес в България хората трябва да се радват и да оценяват свободата, която имат, защото тя беше невъзможна до 1990 г.”, подчерта Кралевска.

Легендата на българското кино и театър актьорът Руси Чанев предаде словото на Нася Кралевска, прочитайки подбрани текстове от книгата ѝ.

Представянето завърши с множество въпроси от публиката, свързана с различни престъпления на режима, повечето от които са останали ненаказани, сред които са и убийствата на горяните от Сливенско. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов