|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Ученици, учители, граждани и репресирани от комунизма уважиха премиерата на „Без заглавие” в Бургас ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 26 Септември 2019 20:00

alt
Ученици, учители, граждани и репресирани от комунистическия режим уважиха премиерата на книгата на Нася Кралевска „Без заглавие – рушители и строители на България”, състояла се в гр. Бургас във вторник (24 септември 2019 г.) в Експоцентър „Флора” в Морската градина.

Най-нетърпеливи за представянето на петото, допълнено издание на книгата на Кралевска, която разказва за края на режима на БКП и трудното начало на демократичните промени у нас, бяха хората от Съюза на репресираните начело с председателя им д-р Андрей Найденов.

Към тях се присъединиха бургаски интелектуалци, бизнесмени и граждани, а приятна изненада поднесоха 10-класници от Немската езикова гимназия „Гьоте” в морския град, водени от помощник директора по учебната дейност на гимназията Петя Петрова.

 

alt

 

Проф. Евелина Келбечева от Американския университет в България представи книгата като изследването, което за разлика от различни исторически трудове е успяло да опише събития, които често се пропускат, като Града на истината от лятото на 1990 г., събрал общественото недоволство срещу БСП веднага след изборите пред бившия партиен дом и др.

Келбечева подчерта, че за разлика от тежките исторически текстове стилът на Нася Кралевска е лек, завладяващ и убедителен. Той пресъздава емоцията на хората, жадни за свобода в първите месеци на промените.

 

alt

 

Самата авторка сподели, че това, която е задължава да пише е любовта ѝ към Родината – свободна и отърсваща се от комунистическия режим.

Тя отговори на множество въпроси на журналиста Христо Христов в интервю на живо пред публиката, свързани с написването на книгата.

„Най-голямата ценност, която обществото има след рухването на комунизма, е свободата”, сподели Кралевска в отговор на един от въпросите на журналиста.

Христо Христов благодари за помощта в организирането на събитието на бургаския художник Митко Иванов и на бизнесмена Киро Проданов, както и на д-р Найденов за присъствието на групата на репресираните на премиерата.

 

alt

 

Голямата легенда на българското кино и театър актьорът Руси Чанев наелектризира залата, четейки подбрани текстове от книгата на Нася Кралевска, свързани с падането на комунизма и мрачните дни от Лукановата зима, превърналата се в емблема фалиралото управление на БКП-БСП.

Помощник директорът по учебната дейност на Немската гимназията Петя Петрова сподели, че в педагозите в учебното заведение търсят различни извънкласни форми, чрез които да запознават 10-класниците с периода на комунистическия режим и това е причината за присъствието на представянето на книгата на Нася Кралевска.

 

alt

 

Още повече, че от тази есен за първи път учениците в 10 клас ще изучават по история периода 1944-1989 г. по нова учебна програма и нови учебници.

Самите ученици се интересуваха от фигурата на лидера на СДС и премиер (1991-1992) Филип Димитров.

 

alt

 

Председателят на Съюза на репресираните от комунизма д-р Андрей Найденов говори за огорчените си от факта, че 30 години след края на комунизма – паметниците на режима продължават да се извисяват в различни градове на страната, включително и в Бургас.

 

alt

 

С още по-голяма болка той описа оскверняването на паметника на жертвите на комунистическия режим в морския град.

Продължилото повече от два часа събитие завърши с даването на автографи от Нася Кралевска. Представянето на книгата "Без заглавие" в страната е инициатива на фондация "Истина и памет". То започва на 22 септември в Созопол, където бе съпътстващо събитие на форум на историци.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов