|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Нася Кралевска: След рухването на комунистическия режим получихме най-голямата ценност – свобода ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 23 Септември 2019 07:37

alt
„След рухването на тоталитарното комунистическо управление преди 30 години българското общество получи най-голямата ценност – свободата и това не бива да се забравя”, заяви писателката Нася Кралевска при представянето на книгата си „Без заглавие” – рушители и строители на България.

Премиерата на изследването, посветено на края на комунизма и началото на демократичните промени в България, стартира в неделя, 22 септември 2019 г., в гр. Созопол.

Представянето на „Без заглавие” бе съпътстващо събитие в рамките на провеждащата се в Созопол Национална годишна научна конференция „Историята, като наука, образование и професия“, организирана от Департамент „История” на Нов български университет и събра в Археологическия музей граждани, историци и журналисти.

Авторката припомни, че днес хората могат да общуват свободно, са се събирах свободно, да пътуват свободно, да говорят свободно.

 

alt

 

„Това при комунизма не можеше да се случи”, припомни Кралевска, провокирана от журналиста Христо Христов с въпроса, че много хора бързо забравят какво е било до 1990 г., а младите поколения приемат днес свободата като даденост.

Журналистът направи интервю на живо с Нася Кралевска, която от години живее в САЩ, но е посветила повече от две десетилетия в писане на своите книги за комунистическия режим.

Тя разказа как спонтанно е започнала да работи върху  „Без заглавие” през 1998 г. Книгата излиза през 2001 г., а тази година изд. „Рива” отпечата нейното пето, допълнено издание.

„Не трябва да забравяме какви са последствията, когато е управлявала БКП-БСП”, каза още Нася Кралевска, определяйки това като една от поуките на прехода.

 

alt

 

В книгата ѝ по блестящ начин е описано мрачното ежедневие на българите по време на  гладната Луканова зима (при катастрофалното управление на кабинета на БСП на Андрей Луканов) и бунтът на хората срещу поредното съсипващо управление на Българската социалистическа партия при кабинета на лидера им Жан Виденов (1995-1997), донесъл хиперинфлация, тотално обедняване на населението, срив на банковата система, банкови фалити, и криза със зърното и хляба.

В премиерата петото издание на книгата участваха и проф. Евелина Келбечева, а актьорът Руси Чанев представи избрани текстове от него.

Обиколката на книгата на Нася Кралевска „Без заглавие” – рушители и строители на България продължава в гр. Бургас на 24 септември 2019 г. от 18.30 ч. в Експоцентър „Флора” в Морската градина. Инициативата е организирана от фондация "Истина и памет".

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов