|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Грандиозната премиера на книгата „Погубената България” в снимки ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 16 Май 2019 18:50

alt
Зала „Средец” на хотел „Балкан” се оказа тясна да побере всички желаещи да присъстват на премиерата на книгата „Погубената България” на Вили Лилков и Христо Христов, състояла се в сряда вечер.

Над 300 души присъстваха на представянето на продължението на документалното изследване „Бивши хора”, което двамата автори публикуваха преди две години и с което отвориха широко непрочетената страница на историята за съдбата на стопанския и културен елит на България при комунистическия режим след 9 септември 1944 г.

Сайтът desebg.com публикува снимки от премиерата на „Погубената България”, с които прави читателите съпричастни към събитието, превърнало се в празник на свободния български дух, преклонение пред жертвите на тоталитарната комунистическа диктатура и наситено с много емоции.

Снимките са на фотографа Антон Кръстев от Creative Visual Solution, снимал специално за „Сиела”,  издател на книгата.


alt
Сред публиката бяха много хора, наследници на репресирани от режима на БКП.

 

alt

Нетърпеливите читатели са разгърнали книгата още преди представянето ѝ.

 

alt

Поглед към препълнената зала.

 

alt

Основните участници в премиерата (от ляво на дясно): Д-р Любомир Канов – психиатър, политически затворник при комунизма и автор на предговора към „Погубената България”; преводачката от немски; Торстен Гайслер – ръководител на Софийското бюро на фондация „Конрад Аденауер”, подкрепила отпечатването на книгата; и авторите Христо Христов и Вили Лилков.

 

alt

Присъстващите в залата следят представянето на книгата с повишен интерес (вдясно: Лиляна Друмева, председател на Съюза на репресираните „Памет”) и депутат от ГЕРБ в 44-то Народно събрание.

 

alt

Д-р Любомир Канов обобщи, че след 9 септември 1944 г. на хиляди честни почтени българи им се е наложило да се изправят срещу злото, дошло със съветската окупация на страната.

 

alt

Друг поглед към публиката.

 

alt

Ръководителят на Софийското бюро на фондация „Конрад Аденауер” Торстен Гайслер (вляво) изнесе близо 20-минутна реч, в която обясни защо германската фондация подкрепя инициативи, помагащи за преосмислянето на тоталитарното комунистическо минало.

 

alt

Един от най-емоционалните моменти в премиерата: Думата е дадена на един от героите на книгата Иван Сираков, оцелял в няколко от комунистическите лагери, в които е въдворен само защото е син на фабрикант, собственик на единствената фабрика в България и на Българите през 30-те години на миналия век за производство на печатарски букви в Горна Баня. Вдясно на снимката (прав) е журналистът Христо Христов, който „наруши” предварителния сценарий и представи почти 90-годишният бивш лагерист. Долу вдясно е Захари Карабашлиев, главен редактор на издателство „Сиела”.

 

alt

Проф. Вили Лилков (вляво на трибуната) разказа какво го е провокирало с Христо Христов, за да напишат продължение на „Бивши хора”.

 

alt

След края на премиерата се изви дълга опашка за автографи от авторите на книгата.

 

alt

Търпеливите читатели очакват своя ред за авографи.

 

alt

Христо Христов и Вили Лилков с своето ново документално изследване от архивите на ДС.

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов