|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Премиера: Том 3 на „Корупционната България” (2005-2018) представя най-големите случаи на корупция в превзетата държава ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 10 Ноември 2018 14:09

alt
На 14 ноември 2018 г., сряда, в Софийската градска библиотека на пл. "Славейков" 4, (мраморно фоайе) от 18.30 ч. ще се състои премиерата на том 3 на изследователския проект „Корупционната България” – история на българската корупция в годините на преход към демокрация.

Книгата ще бъде представена от историка Момчил Методиев, а в премиерата ще участват авторите на изследването публицистът Едвин Сугарев, журналистът Красен Станчев (Медиапул) и Христо Христов, разследващ журналист и основател на сайта desebg.com.

Последната част на тритомното изследване обхваща периода 2005-2018 г., в който са управлявали тройната коалиция (БСП, ДПС и НДСВ), кабинетите на ГЕРБ и правителството на Орешарски (БСП и ДПС).

 В книгата на 750 страници са представени общо 32 теми, в чиито основи стои корупцията у нас, а от своя страна темите обхващащи множество случаи и корупционни проявления.

Такива теми, например, са:

  • корупцията в енергетиката, разгледана чрез случаите с АЕЦ „Белене”, проектът „Цанков Камък”, картелът на горивата и бизнеса на олигарсите в тази сфера;
  • корупцията в съдебната власт с множеството казуси – от дейността на главния прокурор Сотир Цацаров, през случая „Красьо Черния”, поръчкови дела на прокуратурата и скандала в Приморско с „нуждаещите се” роднините на съдии от Върховния административен съд до „гнилите ябълки” в третата власт;
  • „Бацилът ДПС”, глава в която се разглеждат различни случаи на корупцията сред кадрите на партията на Ахмед Доган;
  • съпътстващите управлението на ГЕРБ скандали с обществени поръчки, случаи на феодализация, шуробаджанащина и конкретни казуси с депутати от партията на Борисов;
  • корупционните практики в местната власт в страната, обхващаща прояви на кметове от различни политически сили.

Отделно в изданието подробно са разгледани и едни от най-големите корупционни афери като „КТБ”, „Хохегер”, „Сапард”, заменките на гори и земи, „Кремиковци”, купуването на гласове по време на избори, корупционните скандали в държавни институции като МВР и ДАИ, пътния фонд (случаят „Батко и братко”), Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, в столичната община и др.

В изследването са разгледани и някои малкото съдебни процеси, по които са произнесени осъдителни присъди като тези срещу Валентин Димитров, директор на столична „Топлофикация”, бившите депутати от ДПС Митхат Табаков и Гюнай Сефер и о. р. ген. Кирчо Киров, директор на Националната разузнавателна служба (2002-2012), утвърден от президента Георги Петканов, обвинен източването на милиони от разузнаването.

Вижте повече за том 1 (1989-1997) от изследването – ТУК и за том 2 (1997-2005) – ТУК.

Книгата вече може да бъде намерена в търговската мрежа.

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов