|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Отнемането на чифлиците от БКП в Добруджа ще влезе в продължението на книгата „Бивши хора” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Държавна сигурност.com   
Неделя, 21 Октомври 2018 17:24

alt
Насилственото отнемане на чифлиците в Добруджанския край ще присъства в продължението на документалния бестселър „Бивши хора” на проф. Вили Лилков и журналиста Христо Христов, по което двамата работят и се очаква да е на книжния пазар догодина.

Това заявиха двамата автори при представянето на изследването „Бивши хора” в Добрич в петък вечер (19 октомври 2018 г.).

Те гостуваха в града по покана на регионалната библиотека „Дора Габе” и на община Добрич. Книгата им „Бивши хора” беше публикувана преди година и половина, но продължава да предизвиква обществен интерес, а Добрич се оказа 14-то представяне на изследването в страната.

 

alt

 

Проф. Вили Лилков разказа как е бил предизвикан интереса му към темата за т. н. бивши хора, термин, с който комунистическият режим по съветски образец определя индустриалците, фабрикантите, банкерите, служители в държавната и общинска власт, адвокати и др.

Той открива термина „бивши хора” в своето досие като обект на ДС след промените и това предизвиква спомените му от детството във Видин, където често са подмятали на семейството им, че са „бивши хора”.

В съвместна работа с журналиста Христо Христов се ражда и първото по рода си изследване, което през 2017 г. се превърна в най-продавана документална книга в България.

 

alt

 

Вили Лилков посочи пред публиката в Добрич, че комунистическият режим и репресивният му апарат са гледали на т. нар. бивши хора като на най-сериозния класов враг.

„Те са се опасявали от тези среди да не се зароди политическа опозиция”, посочи още проф. Лилков.

Журналистът Христо Христов заяви, че истината за репресиите срещу определените от комунистическата диктатура „бивши хора” незаслужено е останала встрани от интереса на изследователите повече от 25 години след краха на комунизма.

Той допълни, че в сегашната ситуация, когато българското общество живее в дефицит на ценности именно жертвите на комунизма и конкретно хората, заклеймени като „бивши” могат да бъдат образци за поведение на младите и по-стари поколения със своя труд, инициативност и родолюбие.

 

alt

 

Разследващият журналист отличи два момента от темата за „бившите хора”. Първият е, че за разлика от много други групи в българското общество при тях репресията от конкретния носител – индустриалец, фабрикант, държавен служител или адвокат се прехвърля задължително върху техните наследници и тя продължава до края на 1989 г.

И вторият момент е операцията на комунистическия режим по извършване на национализацията през 1947 г. в един и същи ден в цялата страна

Христов подробно говори и за работата с архивите на бившите тоталитарни служби, която през последните години е улеснена от съществуващия закон за досиетата и активната дейност на Комисията по досиетата.

В началото на срещата книгата бе представена от общественика Георги Чунчуков. Двамата автори отговориха на множество въпроси в края на дискусията, продължиха час и половина.


alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов