|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Нася Кралевска: Пиша за комунизма, защото истината за него трябва да се знае ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 03 Октомври 2018 09:50

alt
„Пиша за комунистическия режим, защото истината за него трябва да са знае и защото обичам България”. Това заяви журналистката Нася Кралевска на Пловдивската премиера на книгата си „България под комунизъм”.

Нейното второ, допълнено издание беше представено снощи (2 октомври 2018 г.) в Клуб „Петното на Роршах” в Пловдив.

С Пловдивската премиера започна обиколката на книгата и авторката ѝ в страната – тур, организиран от фондация „Истина и памет”, който включва представянето на книгата в общо шест града след Софийската премиера, която беше на 27 септември.

Вечерта в Пловдив бе открита от писателя Александър Секулов, драматург на Драматичния театър в Пловдив.

Журналистът Христо Христов, изпълнителен директор на фондация „Истина и памет”, заяви, че книгата на Нася Кралевска има няколко достойнства.

Първото е, че за разлика от други изследователи Кралевска е успяла в кратка форма да даде ясна картина за съветизацията и комунизацията на България след 9 септември 1944 г.

Друго достойнство е балансът на съдържанието. Авторката не само разказва за терора и репресиите, но включва портретите на жертви от различни слоеве на обществото.

Христов подчерта този факт, тъй като в голяма част от другите изследвания темата за жертвите е подценена, а страдалците от периода на тоталитарната система бързо бяха забравени след първите години на прехода.

 

alt

 

Нася Кралевска, която от години живее в САЩ, разказа, че целта на книгата ѝ е в по-кратка форма да разкаже за случилото се в периода 1944-1989 г., за да може тази част от историята на България да бъде достъпна и до по-младите поколения.

Тя отбеляза, че в книгата си е включила и факти от българската съпротива срещу комунизацията на страната в лицето на горянското въоръжено движение.

Именно откъс за него, свързан с Пловдивско прочете пред публиката актьорът Руси Чанев.

Той бе подбрал и друг специален текст, свързан с Пловдив – първата по рода си в Източна Европа работническа стачка, тази на тютюноработниците в Пловдив през 1953 г.

В дискусията за комунистическото минало и знанието за него се включиха слушатели от публиката, а Нася Кралевска отговори на редица техни въпроси.

Представянето на „България под комунизъм” продължава на 5 октомври в Кърджали.

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов