|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
„България под комунизъм” или защо не трябва да забравяме истината за тоталитарния режим ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Неделя, 16 Септември 2018 16:54

alt
На книжния пазар вече е второто, допълнено издание на книгата „България под комунизъм” на журналистката Нася Кралевска, издадена от издателство „Рива” (първото издание от 2016 г. е изчерпано).

Премиерата на новото издание ще бъде на 27 септември, четвъртък, 2018 г. от 18.30 ч. в Литературен клуб „Перото” в НДК, но тази неделя го представям в аванс в библиотеката на desebg.com.

Нася Кралевска е един от малкото автори, които са далеч от България (тя от десетилетия живее в САЩ), но темата за тоталитарното комунистическо минало заема първо място в творчеството им.

Тя е добре позната на читателите у нас с многократно преиздадаваната книгата „Без заглавие. Рушители и строители на България” (2001), и продължението ѝ „Без заглавие. Комунизмът в битка с демокрацията” (2011), посветена на първите години след краха на тоталитарната комунистическа система в България и изграждането на демократично общество (издадена и на английски с подкрепата на Американския научен център в София през 2013 г.).

В „България под комунизъм” Кралевска насочва вниманието главно върху ключови моменти от комунизацията и съветизацията на България след 9 септември 1944 г., както и към методите, с които те са наложени, а именно неоправданото насилие и терор.

Този период е обект на изследване и от други автори, но това, което прави Нася Кралевска е по-различно. Идеята на нейната книга е в рамките на около 280 страници да бъдат представен един по-лесно четивен разказ за случилото се след окупацията на Царство България и улеснения от нахлуването на съветските войски Деветосептемврийски преврат, с който до властта се домогва Българската комунистическа партия.

Отделено е внимание на кървавата чистка в първите месеци на „революционния терор, на „народния съд”, на разбиването на политическата опозиция, на комунистическите лагери и затвори.

Книгата има и друго достойнство. То е, че Нася Кралевска не се съсредоточава върху действията на комунистическата партия и нейния репресивен апарат, а не забравя и жертвите на диктатурата – достойните българи, които заплащат висока цена за това, че искат Родината им да е свободна и независима страна.

В много глави от книгата („Българинът е неспособен към стадни настроения”, „Напред без Бог и църква”, „Българи и антибългари” и др.) читателят ще открие гласовете на страдалците или горчивия разказ за съдбата на известни или по-малко познати в обществото жертви на тоталитарната машина.

„Исках да разкажа истината за този период, да изясня моменти от героичната съпротива на наши сънародници срещу натрапения им сталински режим. Да спомена имената и трънния път на неколцина унижени видни български граждани”, пише в предговора си авторката.

Много важна е главата „Грижи” за подрастващите поколения”, от която младите хора днес могат да се запознаят с партийна политика и пропаганда на тоталитарното комунистическо управление за идеологическото промиване на мозъците на техните деди или родители – на хората от поколенията от 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век.

Нася Кралевска не се притеснява да цитира изследвания на други автори – от Петър Семерджиев, през Христо Троански и Цвета Трифонова до проф. Диньо Шарланов и др., коректно позовавайки се на трудовете им.

Второто издание е допълнено с отлично отпечатано снимково приложение и с интересен епилог, в който са цитирани части от разобличителните за комунистическия режим спомени на Стефан Богданов, първият началник на отделение „Б” (контраразузнаването) на ДС след 9 септември 1944 г. и сътрудник на съветското военно разузнаване преди 9 септември 1944 г. – „Две смърти няма, а без една не може”.

Той е от онези комунисти, които в края на живота си стигат до заключението за пагубната роля на режима върху България и българското общество.

Този цитат не е случаен за подхода на Нася Кралевска, защото, както и първото, така и второто издание на „България под комунизъм” е посветено на малцината комунисти и техните наследници, които са прозрели грозната истина за червения режим в България.

Авторката е убедена, че узнали истината за тоталитарната диктатура и нейните престъпления, ние българите можем да загърбим пристрастия и ангажименти. И да се обединим като нация.

Кралевска, Нася. „България под комунизъм”, издателство „Рива”, второ издание, 2018 г., 277 страници, цена 16 лв.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов