|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Изключителен интерес към „Измамата „Сан Стефано” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Вторник, 10 Юли 2018 22:16

alt
При изключителен интерес от страна на читателите премина премиерата на най-новата книга на публициста Иво Инджев „Измамата „Сан Стефано” в понеделник вечер в София (9 юли 2018 г.).

С нея авторът разбива мита за т.нар. мирен договор между Руската империя и Турската империя подписан в Сан Стефано от 3-ти март 1878 г. след края на войната между двете страни. Издател е „Сиела”.

Смяната на залата от първоначалното предвиденото място в последния момент с малка зала в хотел „Маринела” обаче попречи за нормалното протичане на премиерата.

 

alt

 

Лошата организация остави по-голямата част от присъстващите правостоящи и натъпкани като сардели в задушната залата, а мнозина от желаещите да присъстват не можаха да влязат вътре, струпани пред входа на помещението разочаровани. Изглежда организаторите бяха сериозно подценили интереса към темата и автора.

„Истинските цели на Русия във войната 1977-978 г. са Проливите, на второ място да не бъде допуснато европейско влияние в България и на трето място е българите да са в ръцете на Русия”, заяви Иво Инджев при представянето на своето изследване, базирано на много източници, включително и руски.

 

alt

 

По думите му договорът, подписан в Сан Стефано е измамата на измамите в българската история. „По същината на договора са се произнесли историците, но акцентът, който аз поставям е, че тази измама е преднамерена, тя не е случайна”, добави още той.

Инджев говори подробно за истинската роля на руския посланик в Цариград Николай Игнатиев (получил титлата граф през 1977 г.), който е представен в историята в благоприятна светлина, а всъщност той говори с презрение за българите и не желае да има голяма българска държава, която е препятствие пред руските цели на Българите.

 

alt

 

„Има руснаци с добро отношение към българите и те заслужават нашето уважение, както и правото да ги помним чрез наименуването на улици на техните имена за разлика от Игнатиев”, категоричен е Инджев.

Такива по думите му са руският военен кореспондент Евгений Утин и имперският хроникьор Газенкампф.

„Шегувам се като казвам, че съм написал книга, която представлява нещо като цитатник, защото тя гъмжи от цитати”, добави още авторът. Най-търпеливите читатели получиха и автограф от Инджев след представянето на книгата.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов