|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Никола Алтънков: БКП е победена партия, но не и унищожена ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Петък, 22 Юни 2018 09:16

alt
„Българската комунистическа партия (БКП) е победена партия, но не и унищожена. Нейните наследници са живи и здрави, и щастливи”. Това заяви проф. Никола Алтънков при представянето на неговата най-нова книга „История на БКП 1919-1989” в четвъртък вечер (21 юни 2018 г.) във Военния клуб в София.

„Всеки ден има премиери на различни книги, но събитието, което ни е събрало тук е от съвсем друг мащаб. За първи път в България излиза истинската история на БКП. Това няма нищо общо с пропагандата, това е факт”, откри премиерата редакторът и издателят на книгата Румен Леонидов от „Факел”.

Той отбеляза, че 30 години след краха на компартията не се е намерил историк, който да на направи подобно изследване, включително и историци, свързани с лявото в България.

По думите му е в книгата на Алтънков, която е над 800 страници, е събрано всичко, което е открито в архивите след промените насам, както и спомени на бивши партийни функционери.

 

alt

 

Румен Леонидов уточни, че зад „финансирането на изданието не стои нито партия, нито движение, нито фондация, някоя научна организация в България като БАН, дори и Сорос”.

„Тази книгата е написана от антикомунист, но тя не е урок по антикомунизъм.  Тя е урок по патриотизъм, по национализъм в най-чистия му вид”, коментира още издателят.

Като един от първите, които са я прочели още в процеса на издаването, Леонидов подчерта, че от нейното съдържание става ясно, че много неща от историята на БКП не се знаят. Една част от тях са, както за началото ѝ, така и за времето на „историческия бульон по време на перестройката” през втората половина на 80-те години на миналия век.

„Преди падането на комунизма в България историята на БКП се преиздаваше през няколко години, а сега е антиквариатна рядкост, не може да се намери. Историята е важна, защото събитията се забравят, други се измислят”, каза авторът на книгата проф. Никола Алтънков.

До 1989 г. историята на БКП се пишеше от колектив от историци от Института по история на БКП при ЦК на компартията и издавани от партийното издателство „Партиздат”. Последната такава история е от 1984 г.

 

alt

 

„Обикновено ми задават два основни въпроса: Защо съм тръгнал да пиша история на БКП и защо точно сега”, каза той.

„Банална истина е, че историята се пише от победителите. Победените нямат право на история.  Може да не ви се вярва, но исторически погледнато БКП е една победена партия. Нейните наследници в БСП са живи и здрави, и щастливи, но БКП е победена партия. Победена е, но не и унижена. Не виждам и някой да иска да я унищожи”, каза още Алтънков.

По думите му наследниците ѝ активно участват в политическия живот след 1989 г. „Те са колкото мразени, толкова и страстно обичани”. Те винаги се готвят да вземат властта и да строят социализъм, тъй като до 1989 г. не са го строили”, допълни той.

„И как да не са оптимистично настроени, когато една четвърт от населението на планетата е под комунистическо господство. 1,6 млрд. души живеят под комунистически режими в шест страни (Китай, Северна Корея, Куба, Камбоджа, Лаос и Виетнам, б.а.)”, мотивира се проф. Алтънков.

На втория въпрос: защо точно сега е написал този труд, той отговори така: „Обикновено се изисква да отминат 30-40 години след събитията, за да изстинат събитията и да бъдат описани”. И даде пример с Холокоста, който става известен в целия свят чак 15 и повече години след Втората световна война.

Според Алтънков трябва да се гледа по-оптимистично на развитието на България, която през последните няколко години, според него, е станала по-добро място за живеене. Той посочи, че когато тя стане богата демокрация като Чехия, например, социализмът няма да е толкова привлекателен, защото историята е показала, че той не вирее в богатите страни като САЩ, Великобритания, Германия и др.

 

alt

 

Премиерата събра във Военния клуб общественици, изследователи, граждани и политици. След уважили събитието бе вицепремиерът Валери Симеонов и депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски.

Георги Алтънков е роден през 1932 г. Завършва английска филология в София през 1963 г. Бяга в Швеция през СССР и Финландия (1965), а от 1967 до 1995 г. живее в САЩ.

Притежава магистратура от Института за чужди науки в Монтерей, Калифорния и докторат по история от Калифорнийския университет в Санта Барбара.

В САЩ е член на Академията за политически науки (Ню Йорк, 1984), на почетното социологическо общество „Делта Тау Капа” (1975), Американската асоциация за напредък в славянските науки и Научната група по български изследвания. Преподавал е във висши американски институции и е работил по научно-изследователски проекти в САЩ.

В България издава няколко изследвания, сред които „Нарекоха ги фашисти” (2004) и „Светците ги съдят” (2010). В последната са разгледани съдбите на няколко политически затворници в България с най-продължители присъди по време на комунистическия режим.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов