|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Най-свирепата Държавна сигурност се е разпореждала във Врачанско ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 22 Март 2018 20:50

alt
„Най-свирепата Държавна сигурност е била в бившия Врачански окръг”, заяви проф. Вили Лилков в сряда (21 март 2018 г.) по време на представянето на книгата „Бивши хора”, на която той е съавтор заедно с журналиста Христо Христов (сайт desebg.com).

Двамата гостуваха във Враца по покана на Младежкия дом, в който представиха своето документално изследване, посветено на българския стопански, военен и интелектуален елит и неговата съдба след 9 септември 1944 г., когато комунистическата партия влиза във властта.

Събитието уважиха представители на местната администрация, демократи, земеделци, граждани и гимназиални преподаватели и ученици от Професионална техническа гимназия „Никола Йонков Вапцаров“ в града, както и журналисти.

 

alt

 

Вечерта беше открита от директора на Младежкия дом Георги Врабчев, който приветства гостите и прикани присъстващите към участие в дискусията.

Журналистът Христо Христов, който през последните две изнесе редица публични лекции именно във Враца, благодари за поканата и гостоприемството.

Той подчерта, че с книгата „Бивши хора” се запълва една голяма празнина за случилото се с хора като българските индустриалци, фабриканти, търговци, банкери, държавни служители след идването на власт на БКП.

Черпейки съветския опит те са наречени от тоталитарния режим „бивши хора”. „Няма друга група от българското общество, преследвана от Държавна сигурност, при която първоначалната репресия се прехвърля и на наследниците на т. нар. бивши хора, а именно върху техните синове и дъщери”, заяви Христо Христов.

 

alt

 

Проф. Вили Лилков сподели, че самият той произхожда от фамилия на „бивши хора” – национализирани търговци във Видин. Повод да се задълбочи в темата е неговото лично досие на обект на ДС като наследник на „бивши хора”, което той открива след промените.

В специална презентация той представи дейността на ДС по линия на „бившите хора” и политиката на БКП по изолирането им от обществото.

От предоставената от него статистика за преследването на враговете на компартията стана ясно, че Държавна сигурност най-много се е престаравала в бившия Врачански окръг.

 

alt

 

Така например от данните за задържаните  4800 лица за контрареволюционна дейност в периода 1951-1952 г. по окръзи Враца и Плевен изпреварват окръзи като Софийски, Пловдивски, Варненски (тогава Сталин) съответно със 717 и 745 арестувани.

Към 1952 г. Врачанската Държавна сигурност е разполагала с 1125 секретни сътрудници и 236 явочни квартири.

През 1955 г. комунистическият режим е лепнал клеймото „фашисти на над 7800 души в България, като във Враца контингентът е най-многоброен – 2691 души, срещу 1768 лица в Софийско, 475 в Пловдив, Бургас – 309 и др.

През 1957 г. само по линия на „бивши хора” ДС във Враца следи 369 души, като изпреварва градове като Стара Загора (229) и Бургас (222).

 

alt

 

По думите му днешното положение в Северозападна България има пряка връзка с масовия терор и гонения в тази област на страната по времето на комунизма –репресии, продиктувани от желанието на режима да смачка голямата съпротива срещу различните мероприятия на комунистическото управление.

Вили Лилков заяви, че по модела на КГБ Държавна сигурност е водила сериозна идеологическа политика към своите кадри за които ръководството на МВР-ДС заявява, че  „служителите на ДС са не само комунисти, те са болшевишки чекисти, тройни, четворни комунисти!”

„Жестокото преследването на „бившите хора” и техните потомци се обяснява с факта, че в тяхно лице компартията и ДС виждат своя истински класов враг”, заяви проф. Лилков.

 

alt

 

„За да може да му се устои на атаките на този враг, за да бъдебит и обезвреден, необходимо е той да бъде мразен, съзнателно, дълбоко, класово”, цитира той архивни документи на ДС. След представянето на книгата, двамата автори раздаваха автографи.

Книгата „Бивши хора” излезе през месец май 2017 г. и продължава да се радва на сериозен читателски интерес, като претърпя пет допълнителни издания.

Двамата автори вече я представиха в София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Казанлък, Видин, Габрово, Велико Търново, Благоевград и Карлово.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов