|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Книгата за концлагера „Белене” получи признанието и на пловдивчани ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 08 Март 2018 19:34

alt
Истинска дискусия се разгоря в сряда вечер (7 март 2018 г.) в Гранд хотел Пловдив по време на представянето на най-търсената документална книга от началото на годината „Концлагерът „Белене” 1949-1987 на Борислав Скочев, основател на сайта „Декомунизация” (2002).

След софийската премиера през януари тази година Пловдив стана втория град в България, в който бестселърът за най-големия и продължителен концлагер за политически противници на БКП по време на тоталитарния комунистически режим се срещна с читателите си.

 

alt

 

От гр. Белене специално за пловдивската премиера на книгата пристигна католическият свещеник Паоло Кортези, а от София разследващият журналист Христо Христов, както и екип на издателство „Сиела”.

Инициатор на представянето в града под тепетата беше Христо Марков, депутат от СДС в 7-то Велико Народно събрание (1990-1991), а любезните домакини от Гранд хотел Пловдив в лицето на Емануил Манев бяха осигурили една от залите в хотела.

Още половин час преди началото на представянето най-нетърпеливите пловдивчани бяха заели места в залата. Премиерата уважи и президентът (1997-2001) Петър Стоянов, както университетски преподаватели, учители и много родственици и близки на репресирани при комунизма.

 

alt

 

Главният редактор на издателство „Сиела” Захари Карабашлиев откри премиерата с думите, че книгата на Борислав Скочев е повод за разговор в обществото и тя трябва да се чете преди всичко от младите българи, които не знаят за случилото се по времето на тоталитарния режим.

Журналистът Христо Христов благодари на присъстващите от името на автора Борислав Скочев, и извини неговото отсъствие, дължащо се на сериозен здравословен проблем в семейството му, поради който е възпрепятстван да присъства лично на представянето.

Христов подчерта, че авторът на книга е работил върху книгата в продължение на 10 години и е изследвал огромен по обем архивни масиви, както в страната, така и извън нея.

„Трудът на Борислав Скочев за концлагера на остров Персин е фундаментален и когато прочетете книгата ще разберете колко малко сте знаели за лагера „Белене”, добави журналистът.

„Ние имаме липса на история в себе си и книгата на Борислав Скочев идва да запълни част от тази история”, заяви от своя страна Христо Марков.

Той подробно акцентира върху различни части от най-сериозното изследване за „Белене”, като много от цитираните примери се отнасяха до изключителното поведение и дух на голяма част от лагеристите, преминали през ада на „Белене”.

 

alt

 

„Има страници в тази книга, с които може да се гордеем, че сме българи. Има и такива, заради, които може да се срамуваме”, обобщи Марков.

„В книгата ще срещнете много нови неща, които и мед дори ме удивиха и не знаех, въпреки че съм се ровил много в архивите”, добави той.

Отец Кортези не изневери на своя стил и погледна на темата иносказателно, през призма на отиващата си зима и задаващата се пролет.

„Лагерите, мъченията страданията, тоталитарният режим – това е зимата. Тя отминава. Ние сега отваряме прозорец към пролетта”, каза свещеникът.

По думите му темата за репресиите по време на тоталитарния режим е болезнена и слага пръст в рана, която не е заздравяла. Според него в този процес България не прави изключение от останалите страни от Източна Европа като Полша, Чехия, Унгария и др.

„Тези рани са много дълбоки, но работата на паметта е свързана с надеждата. Искам да кажа моето голямо благодаря на Борислав Скочев за тази книга, която за мен и съм сигурен за много хора, както каза в София Христо Христов, ще бъде като библия за концлагера „Белене”, посочи Кортези.

„Българското общество имаше крещяща нужда от такава книга. Изказвам благодарност към автора Борислав Скочев не само за труда, а и за невероятната добросъвестност и търпение, които е имал”. С тези думи президентът Петър Стоянов се обърна към аудиторията.

 

alt

 

Бившият държавен глава благодари и на отец Кортези, който определи като „огледало на гузната съвест на българската интелигенция, която за 27 години не намери време и не прояви талант да опише този период от българската история”.

„Говоря за тази интелигенция, която беше толкова активна, когато трябваше да се носят ловните трофеи на Тодор Живков и не можа след 1989 г. да намери сили и достойнство да напише тази история, която българският народ заслужава”, каза Стоянов.

Последва оживена дискусия с въпроси от публиката, както и разкази на родственици на хора от Пловдив и областта, преминали през лагерите, голяма част от които бяха именно в залата.

Техните разтърсващи спомени показаха, че комунистическото минало не може да бъде забравено и не е забравено.

За съжаление изключително грозно впечатление направи позорния факт, че нито една местна медия – телевизия, радио, вестник или сайт не присъства на събитието и то не беше отразено за разлика от големия интерес на медиите в София. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов