|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Премиера: Ясна е датата на представянето на книгата „Концлагерът Белене 1949-1987” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 06 Януари 2018 17:36

alt

На 22 януари 2018 г., понеделник, от 18,30 ч. в Централния военен клуб в София ще се състои дългоочакваната премиера на книгата на Борислав Скочев „Концлагерът „Белене” 1949-1987”.

Уникалното изследване за най-големия лагер за политически противници на БКП по време на тоталитарния комунистически режим беше издадено от „Сиела” през декември 2017 г., но премиерата ще се състои този месец.

Авторът на „Концлагерът „Белене” Борислав Скочев не е известен на широката аудитория, но на специалистите той е познат като основателят на първата онлайн платформа у нас, посветена на преодоляване на комунистическото минало – сайтът „Декомунизация” (decommunization.org).

Скочев работи близо 10 години върху темата за лагера „Белене” и върху 923 страници създава най-мащабната панорама на функционирането на „Белене” като лагер паралелно с живота на лагеристите в него през различните етапи от съществуването му.

Разследващият журналист Христо Христов вече определи книгата на своя приятел Борислав Скочев като фундаментален труд и събитие не само на книжния пазар, а и в активното гражданско общество, което иска да знае истината за комунистическия режим в България и не е забравило неговите престъпления.

С рядко срещана педантичност, прецизност и изчерпателност Борислав Скочев е изследвал множество архиви, както български, така и чуждестранни. Сред тях са партийния архив на БКП и правителствени документи в Държавна агенция „Архиви”, архивите на Държавна сигурност в Комисията по досиетата, архива на радио „Свободна Европа” в Будапеща, британски, американски и холандски архиви. Не на последно място той е използвал мемоарите на десетки бивши лагеристи, издали своите свидетелства след промените.

Книгата „Концлагерът „Белене” 1949-1987” превръща Скочев в най-добрия познавач и изследовател на лагера, функциониращ на остров Персин край гр. Белене.
В премиерата на 22 януари тази година участие ще вземат бивши лагеристи и политически затворници, журналисти, изследователи и общественици.

ОЧАКВАЙТЕ на desebg.com преди премиерата:
Представяне на книгата от Христо Христов.
Интервю с автора ѝ Борислав Скочев.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов