|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Ученици изненадаха авторите на книгата „Бивши хора” в Благоевград ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 16 Ноември 2017 20:31

alt
Ученици от 12-ти клас в Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий” в Благоевград изненадаха приятно авторите на книгата „Бивши хора” – най-продаваното документално издание за 2017 г. – проф. Вили Лилков и разследващия журналист Христо Христов при представянето на изследването в града в сряда вечер (15 ноември 2017 г.).

Авторите гостуваха по покана на Регионалната библиотека „Димитър Талев”, а зала „Изкуство” в библиотеката се оказа тясна да побере всички желаещи да присъстват на премиерата на книгата.

Учениците дадоха да се разбере, че имат представа за тоталитарния комунистически период в България. Те обаче уточниха, че знанията им са благодарение на учителката им по история Хенриета Митева, която ги беше организирала да посетят заедно премиерата.

„Нищо, че сме млади и не сме живели в онова време, ние знаем какво се е случвало тогава”, сподели едно от момичетата.

 

alt

 

То посочи, че освен от учителката има представа за комунизма и от споделените спомени на своята баба, която ѝ разказвала, как като малка е запомнила, че след 9 септември 1944 г. изписали на дувара на бащината ѝ къща надписа „кулак” (заможен селянин, рус.).

„А прадядо ми са го били само затова, защото не е искал да си даде земята”, сподели развълнувана ученичката през аудиторията.

Общо три поколения българи събра премиерата на книгата „Бивши хора” в Благоевград. Сред най-възрастните имаше оцелял в концлагера „Белене”, както и родственици на горяни от Шести Пирински отряд, воден от Герасим Тодоров, разбит през пролетта на 1948 г. при една от най-големите блокади, извършвана от ДС.

Средното поколение, свидетел на краха на комунизма, и младите, родени в края на 90-те години на миналия век по време на прехода към демокрация.

Проф. Евелина Келбечева, историк от Американския университет в България, представи изследването, като го определи за изключително и важно.

По думите ѝ авторите не само са изследвали непознати до момента голяма количество архиви на Държавна сигурност, но и са пречупили разказа за т. нар. бивши хора през съдбите на отделни представители на българския елит, смазан от режима след 9 септември 1944 г.

 

alt

 

Журналистът Христо Христов отбеляза, че когато се говори за комунистическия режим се пропуска да се припомни, че неговият характер е тоталитарен, а Държавна сигурност е неговият репресивен апарат.

„Ние написахме тази книга за една част от жертвите на комунизма и защото сме противници на фалшифицирането на историята в периода 1944-1989 г.”, заяви Христов.

Той подчерта, че терминът „бивши хора” навлиза през 1947 г., когато е извършена национализацията и е отнета собствеността на индустриалци, търговци, фабриканти, производители, предприемачи и по-дребни собственици на различни производства.

Към тях режимът по съветски образец е прибавил и адвокатите с отнети права, представители на местната власт, българските офицери до Деветосептемврийския преврат, духовенството, едрите и средни земевладелци и др. По думите му никога не е късно да се научи истината.

Проф. Вили Лилков прикани всеки, който носи такава история в семейството, да отмести капака на мълчанието и да я разкаже и предаде на следващите поколения.

 

alt

 

Той изрази надеждата, че в продължението на книгата „Бивши хора”, по което вече работят с Христо Христов, ще включат подобни човешки съдби.

Той даде примери за погубването на редица Възрожденски родове от комунистическия режим след 9 септември 1944 г.

„По примера на КГБ Българската комунистическа партия и Държавна сигурност не само са отстранили завинаги т. нар. бивши хора от ръководни позиции, но и са се опитали да заличат и спомена за тези хора от българския елит”, заключи проф. Лилков.

Книгата „Бивши хора”, която излезе през месец май тази година, се радва на сериозен читателски интерес. Двамата автори вече я представиха в София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Казанлък, Видин, Габрово и велико Търново.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов