|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Историк: Книгата „Бивши хора” е фундаментален труд ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 28 Октомври 2017 18:48

alt
„Документалното изследване „Бивши хора” е един чудесен, фундаментален научен труд в най-чиста проба, който може да претендира за това да влезе в златния фонд на научното изследване на тоталитарния режим у нас”.

Това заяви историкът доц. Иван Лазаров от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” при представянето на книгата, посветена на хората в основата на развитието на България до 9 септември 1944 г. и съдбата им след това, състояло се във Велико Търново в сряда (25 октомври 2017 г.).

На него присъстваха авторите на „Бивши хора” проф. Вили Лилков и разследващият журналист Христо Христов, а великотърновската премиера беше уважена от местни общественици, репресирани от комунистическата диктатура и граждани.

Доц. Иван Лазаров, който представи книгата, сподели, че преди да я прочете е мислил, че ще стане свидетел на една политическа книга.

Съдържанието ѝ обаче е опровергало първоначалното му усещане. „Бивши хора” е едно разгърнато изследване на порочните явления в българския живот през последните 60 години, включително и продължението на влиянието на комунистическия режим след 1989 г.” заяви историкът.

Подобно мнение изрази и проф. Нено Неделчев от Техническия университет в Габрово. „Книгата е забележителна”, посочи той.

По думите му дори по-възрастните българи да са чували някои неща за репресиите на комунистите книгата представя в цялост случилото се с елита на нацията след Деветосептемврийския преврат.

„Знаех някои факти за комунистическия режим, но от книгата много ясно се разбира каква жестока е била съдбата на българските индустриалци, предприемачи фабриканти, държавни служители, на цели възрожденски родове след идването на власт на БКП, наречени с обидното „бивши хора””, подчерта проф. Неделчев.

Той изрази възмущението си, че по време на тоталитарния режим хората са получавали присъди за помисли, а не за действия, защото комунистическото управление се е опитвало да наложи тотален контрол над общество.

„Книгата ни казва, че истината за това минало не трябва да бъде забравяно, защото на това се надяват комунистите”, заключи той.

Проф. Вили Лилков сподели, че темата за „бившите хора” се е върнала в съзнанието му, след като през 1998 г. си е прочел досието, образувано му за антидържавна пропаганда и за това, че произхожда от фамилия на „бивши хора”.

През 2014 г. той представи публична лекция, посветена на „бившите хора”, а в следващите две години обедини усилията си с разследващия журналист Христо Христов за написването на настоящата книга.

Проф. Лилков подчерта, че „бившите хора” всъщност са добрите хора, онези, които са били борци са свобода през Възраждането, дарители, родолюбци и истински патриоти.

Пред великотърновската публика Христо Христов говори за несправедливата обществена забрава на жертвите на комунистическия режим.

По думите му няма друга категория от преследваните от ДС, както „бившите хора”, при които репресията се е пренесла върху тяхното поколение.

В последвалата дискусия репресирани и наследници на пострадали при управлението на БКП споделиха за преживяното и за неизличимите рани, запазени в семействата си.

От излизането на книгата „Бивши хора” през месец май тази година авторите проф. Вили Ликов и Христо Христов участваха в представянето на изследването в София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Казанлък, Видин, Габрово и Велико Търново.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов