|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Авторите на книгата „Бивши хора” работят върху нейното продължение ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 25 Октомври 2017 09:59

alt
Едно от най-търсените заглавия на книжния пазар през 2017 г. „Бивши хора” за съдбата след 9 септември 1944 г. на българите, които са в основата на развитието на България до идването на власт на комунистическата партия, ще има продължение.

Това обявиха авторите на документалното изследване проф. Вили Лилков и разследващият журналист Христо Христов при представянето на „Бивши хора” в Габрово.

Премиерата на книгата там се състоя във вторник (24 октомври 2017 г.). Домакин и организатор на инициативата бе Регионалният исторически музей в Габрово, а на представянето при присъстваха граждани и общественици от града.

 

alt

 

„Много съдби на достойни българи и истински родолюбци останаха неописани в първата книга. Стремежът ни е да покажем, че преди Деветосептемврийския преврат през 1944 г. е имало една друга България. България на предприемаческия дух, България на дарителството, България на солидарността”, заяви проф. Лилков.

Журналистът Христо Христов заяви, че паметта към жертвите на комунизма ги задължава да продължат изследването си. По думите му те като автори са мотивирани и от големия интерес към книгата, проявен по време на срещите с читателите в страната.

След излизането на книгата през месец май тази година двамата автори имаха премиери в София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Казанлък и Видин.

„Задължени сме да пишем, защото, за съжаление, България е последната страна от бившия Източен блок, в която периодът на тоталитарния комунистически режим не се изучава адекватно в училище и все още не се е намерило правителство, което да осъществи тази образователна реформа”, посочи Христов.

Двамата автори разказаха подробно за габровските предприемачи и търговци, включени в книгата „Бивши хора”.

 

alt

 

Много от тях са преминали през концлагера „Белене” и техните съграждани си спомняха, че те никога приживе не са говорили за преживяното в най-големия лагер за политически противници на БКП в България.

В последвалата дискусия, продължила част и половина, габровци се интересуваха за достъпа до архивите на Държавна сигурност. Други разказаха за събитията от национализацията през 1947 г., когато комунистите са сложили ръка върху собствеността на хората, включително и на такива, които са били безпартийни и никога не са се занимавали с политика, като единствената цел е била да заграбят имущество и пари.

Днес, 25 октомври 2017 г., представянето на „Бивши хора” продължава във Велико Търново от 17,30 ч. в хотел „Елегро” на ул. „Цар Теодор Светослав” 15, където двамата автори ще се срещнат с читателите на старата столица.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов