|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Политическата корупция се възпроизвежда при всички управления на прехода ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 21 Октомври 2017 18:59

alt
Голямата корупция в България е политическа по своя характер и се възпроизвежда при всички мнозинства, управлявали след 1989 г., включително и по време на онези, които са се определяли като десни.

Този извод направи разследващият журналист Христо Христов по време на премиерата на том 2-ри от изследването „Корупционната България” – историята на корупцията у нас през прехода към демокрация, състояла се в препълнената зала „Проф. Асен Златаров” в Дома на науката и техниката в София в петък вечер (20 октомври 2017 г.).

Том 2 на „Корупционната България” обхваща периода 1997-2005 г., през който управляват две различни политически мнозинства – това на Обединените демократични сили (СДС и Народен съюз) с кабинета Костов (1997-2001) и коалицията НДСВ и ДПС с кабинета Сакскобургготски.

 

alt

 

В изследването, възлизащо на близо 600 страници, са проследени общо 30 от най-емблематичните корупционни случаи в посочения период, а негови автори са Едвин Сугарев и журналистите Христо Христов (desebg.com) и Красен Николов (Медиапул).

Едвин Сугарев направи връзка между 1-ия том на „Корупционната България” , излязъл преди година и отнасящ се за периода 1989-1997 г.

По думите му, ако в първия период най-общо може да се говори за натрупване на първоначалния период, то при втория, обект на том 2, основният момент е придобиването на активи при приватизацията.

„Там се полагат основите на това, което догодина ще разгледаме в том 3 от нашето изследване, а именно превземането на държавата от олигарсите”, посочи Сугарев.

 

alt

 

Според историка Момчил Методиев, който представи новото издание, но надгражда, постигнатото в първия том.

„Обикновено се получава така, че в повечето случаи втората версия е по-лоша от първата, но при изследването „Корупционната България” е обратното”, заяви историкът.

Той отдели внимание на факта, че корупцията се е проявила и по време на дясното управление на СДС и е логично онези, които са го подкрепяли, да си зададат въпроса дали са били изиграни.

 

alt

 

В книгата е обособена самостоятелна част за най-големите приватизационни скандали, а така също и отделни глави за кръга „Олимп” и корупцията по високите етажи на изпълнителната власт, довела до смяна на редица министри в кабинета Костов в края на 1999 г., когато тогавашните управляващи вече инкасират загуба от над 1 млн. избиратели в сравнение с 1997 г.

Журналистът Красен Николов пък даде примери с „царското” управление, при което тогавашният премиер Сакскобургготски продължава процедурите по връщането на т. нар. царски имоти, голяма част от които впоследствие са отменени в съда.

Едвин Сугарев посочи, че два от най-големите корупционни скандали, свързани с управлението на НДСВ и ДПС при Сакскобургготски, са рестартирането на проекта АЕЦ „Белене” и приватизацията на БТК, се проточват и след края на това мнозинство. И двата донесли негативи за обществото в размер на няколко милиарда лева.

 

alt

 

И тримата съавтори са единодушни, че няма шанс корупцията да бъде сведена в поносими граници, когато липсва политическа воля за това и когато съдебната власт е зависима – когато прокуратурата е прехвърлена в политически инструмент, а съдът се купува в определени случаи.

В том 2 са дадени конкретни случаи с главния прокурор на Никола Филчев и делото „Опицвет”, при което един от съдебните състави беше приел абсурдна оправдателна теза в ползва на подсъдимите за най-голямата разкрита нарколаборатория в Европа за синтетична дрога край с. Опицвет през 1997 г.

Премиерата на том 2 уважиха трима конституционни съдии – Константин Пенчев, Румен Ненков и Филип Димитров, председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов, общественици и журналисти.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов