|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Преследвани свещеници от комунистическия режим (част 12) ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Неделя, 30 Октомври 2016 18:45

alt
Тази неделя в библиотеката на desebg.com представям том 12 от поредицата на игумения Валентина Друмева – „Български свещеници, пострадали и гонени за вярата в най-ново време”.

От 2007 г. насам игуменията на Девическия манастир „Свето Въведение Богородично” в Калофер събира заличените от времето парченца памет за жертвите на комунизма сред православните духовници и с помощта на българската светиня – манастира „Св. Георги Зограф” в Света гора ги издава в отделни томове, които са стигнали внушителните 15 броя.

В том 12, който е издаден през 2012 г. са включени разкази за съдбите на 53 свещеници от различни краища на България.

Тук може да намерите историите за свещеници от Търговище,, Горна Оряховица, Тетевен, Силистра, Мадара, Кремиковци, Чипровци, както и от селата Гиген, Блъсковци, Екзарх Антимово, Голяма Желязна, Скравена, Горни Богров, Голям Извор, Алтимир, Борован, Долни Богров, Мусачево, Деветаки, Златия, Студено буче, Чурек и др., а също така  и свещеници от Черепишкия манастир, Градешнишкия манастир.

В отделни текстове са представени поколенията свещеници от Загражден, Дъбован, Севлиево, Новоселци и Гложене.

Авторката нарича жертвите на комунизма сред свещениците достойни духовници, а тяхното проповедничество – велико. И с право. Във всяка една съдба от хората в расо, подложени на гонения, убийства, мъчения, затвор или лагери ние откриваме вярата им в Господ Исус Христос и част от онази духовност на изконния свободен българин, която е потъпкана от режима на БКП след 9 септември 1944 г.

„Трябва да помним подвига им и да търсим в молитва тяхната небесна закрила, защото те са увенчани с изповедническа слава”, пише в увода игумения Валентина Друмева.

Общото между всичките тези свещеници е, че нито един от тях не е загубил вярата си и не я е предал, за да се спаси от преследване или смърт по време на атеистичния режим.

Жалко е, че БПЦ, чието ръководство, както се разбра през 2012 г., е подчинено на ДС и служило на тоталитарния режим, така и не направи нищо не само за жертвите на комунизма, но и тези най-свидни свои служители.

Затова делото на игумения Валентина Друмева е от изключително значение, а личните ѝ усилия изкупват безразличието на висшите архиреи към онзи период от българската история, белязан и от техните досиета в Държавна сигурност.

 

Игумения Валентина Друмева, „Български свещеници, пострадали и гонени за вярата в най-ново време”, том 12, издава Славянобългарски манастир „Св. Вмчк Георги Зограф”, Света гора, Атон, 2012 г., 267 страници.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов