|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Незаглъхващият Георги Марков: Непреходното слово на един велик българин ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 03 Март 2016 11:23

alt

Най-верните почитатели на творчеството на убития от Държавна сигурност през 1978 г. в Лондон писател Георги Марков се събраха в понеделник (1 март 2016 г.) в Книжен център „Гринуич“ в София на премиерата на последното негово издание – „Ненаписаната българска Харта“, втора част на двутомника с есета, четени по радио „Дойче веле” в периода 1971-1978 г.,  немалка част от които се публикуват за първи път.

Премиерата на новия том съвпадна с отбелязването на 87-годишнината от рождението му (писателят е роден на 1 март 1929 г.).

Премиерата събра три поколения българи – негови съвременници, хора, родени след убийството му и такива, родени след краха на комунизма – показателно за непреходния характер на словото на автора на „Задочни репортажи за България”.

Писателите Димитър Бочев, Георги Тенев и Георги Мишев говореха за мястото на Марков в българската литература и необходимостта от познаването на творчеството му от младите поколения българи.

 

alt

 

„Познанието на Георги Марков няма да остарее още дълги години и ще ни кара да се замисляме и ще ни подтиква към преоценка”, заяви литературният критик проф. Божидар Кунчев.

По думите му цялото творчество на Георги Марков е един радикален опит за преоценка на времето и то няма да остарее никога.

„Георги Марков го няма отдавна сред нас, но като че ли той продължава да е сред нас и да ни провокира”, допълни Кунчев.

Той припомни есето на писателя „Ще изчезне ли българския народ” от 1972 г. (с прогнозата за стопяването на българското население). „Неговата прогноза се сбъдва, но още по-лошо стои въпросът с духовното състояние на нацията ни”, отбеляза литературният критик.

Според социолога проф. Георги Фотев Георги Марков се нарежда до национални герои като Христо Ботев.

 

alt

 

„Георги Марков е велик българин и ние не се колебаем ще го кажем, защото страната ни няма да се оправи с мънкане. В него може да намерим увереност и безстрашие”, подчерта проф. Фотев.

Той допълни, че Георги Марков е повече от наш съвременник, чийто глас не е заглъхнал и е окуражавал свободолюбивите му сънародници още по времето на мракобесния комунистически режим, когато е слушан от българите по радио „Свободна Европа” до днес, когато продължаваме да го преоткриваме.

Писателят и Димитър Бочев се противопостави на твърденията, че Георги Марков не е осъзнал какво го чака и затова е писал толкова смело и критично.

„Той познаваше отлично методите на комунистическия режим и много добре знаеше какво го очаква за критиката срещу комунистическата система, но извървя своя път с чистота на Апостол”, заключи Бочев.

Новото издание е дело на фондация „Комунитас”, която през 2015 г. издаде и „До моя съвременник. Есета” на Георги Марков – първа част от двутомника (виж повече за него – ТУК).

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Как Шесто управление на ДС чете „Задочни репортажи за България” (проследи линка – ТУК).
Как бяха написани „Задочни репортажи за България” (проследи линка – ТУК).
Как бяха издадени „Задочни репортажи за България (проследи линка – ТУК).

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов