|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Репресиите на комунизма срещу българския народ или защо е важна паметта ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Неделя, 09 Август 2015 10:18

alt
„Репресиите” – книга четвърта, последната от поредицата „Писахме да се знае” на спрелия през 2010 г. седмичник „Про и анти” е изданието, което ви представям тази неделя в електронната библиотека на desebg.com.

Останалите „Без съд и присъда” – книга първа, книга втора – „Жертвите на „народния” съд” и книга трета – „Адът. Лагерите и затворите” бяха представени предходните недели.

Още внушителния обем изданието „Репресиите” (над 800) ще ви подскаже какво се е случило с българското общество след 9 септември и методично приложените от комунистите по време на съветската окупация на България убийства без съд и присъда и съдебната разправа чрез „народния съд”.

След тях пък идват лагерите и затворите. Но терорът не спира дотук. Както пише в предговора си към „Репресиите” съставителят на изданието Васил Станилов, написването на антиутопията „1984”, в която е въплътена идеята за въображаема тоталитарна държава, е отнела на Джордж Оруел пет години. Създаването в действителност на такъв тоталитарен режим в Русия – само няколко години. „У нас тя беше изграждана цели 45 години, защото прекопирането на модел е много по-трудно от създаването на оригинал”, посочва Станилов.

Страниците на „Репресиите” са изпълнени с разкази и спомени именно за преживяното от няколко поколения българи, удобно забравено днес или изобщо непознато на новите поколения.

„Тази книга е капсула. Тя има предназначението да запази онова, което са преживели стотици хиляди българи, което за едни днес звучи потресаващо, за други – невероятно, а за трети – неприятно”, посочва съставителят. И се аргументира с надеждата и вярата, че след време към книгата ще се насочат освободени от страха хора, от внушенията на богато платените медии, от предубежденията, от политическите и идеологическите доктринерства.

След век, може би, според Станилов, описаните мъки и страдания, ще докоснат чувствителността на живеещите през ХХII век.

Книгата е последната от поредицата на в. „Про и анти”, издадена е през 2010 г. – в годината на спирането по финансови причини на вестника и от казаното сякаш лъха онова разочарование от контролирания от бившите комунисти и техните наследници преход към демокрация в България. Разочарование от непроведената декомунизация, от продължаващите опити да бъде фалшифицираната историята.

Но дори погледната само след 5 години „Репресиите”, както и цялата поредица „Писахме да се знае”, доказва най-важното, а то е, че написаното е съхранено, че паметта за случилото се през антихуманния комунистически строй е запазена.

И започнете ли да разгръщате страниците на „Репресиите” оттам ще ви заговорят със своите спомени и разкази стотици сънародници, свидетели или самите те обект на цялата вдъхновена от комунистическата партия машинария за мачкане на човешки тела и души.

Ще ви проговорят известни и неизвестни имена, загърбили страха, насаден от „народната власт”, за да опишат преживяното: изселени, унижавани, недопускани до университетите, до работа, уволнявани за „неблагонадежност”, заклеймявани заради произхода им, преследвани, интернирани, забраняващи им да влизат в храмовете, викани за „малка справка”...

Както и при „Адът. Лагерите и затворите” и в „Репресиите” съставителят е систематизирал публикуваните свидетелства по години, така както са отпечатвани във в. „Про и анти”. Съставен е и именен показалец, който лесно може да ви отведе към страниците, отразяващи съдбата на конкретна личност.

Книгата е издадена с подкрепата на фондация „Конрад Аденауер” и на читателите на „Про и анти” и други съмишленици, които са направили предварителни вноски за издаването ѝ.

И накрая нещо, които би трябвало да се знае – на кого принадлежни идеята да се събере този голям разказ за преживяното при комунистическия режим в четири книги. В издателското каре на томовете е посочено, че те излизат със съдействието на Илияна Щилиянова. Малко след като desebg.com започна да представя поредицата, за да благодари се обади съставителят ѝ Васил Станилов. „Истината е, че съпругата ми Илияна, която преди няколко месеца си отиде от този свят, беше човекът, който роди идеята за тези издания и настоява тя да се осъществи въпреки многото трудности. Тя беше убедена в смисъла от това начинание”, сподели Станилов.

Ние, читателите, благодарим за убедителността и усърдието ѝ, а също така и на самия издател и всички останали от екипа му, участвали в тази благородна и важна за националната ни памет мисия.

„Репресиите” – книга четвърта от поредицата „Писахме да се знае”, издава Работилница за книжнина „Васил Станилов”, 2010 г., 858 страници, цена 25 лв. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов