|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
За съдбата на убитите без съд и присъда българи след Деветосептемврийския преврат ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Неделя, 19 Юли 2015 14:48

alt
Тази неделя в електронната библиотека на desebg.com представям „Без съд и присъда” – книга първа от поредицата „Писахме да се знае”. Тя е  посветена на убийствата без съд и присъда веднага след 9 септември 1944 г.

В изданието  са събрани публикациите във вестник „Про и анти” за безследно изчезналите и убитите след влизането на БКП във властта след Деветосептемврийския преврат. Седмичникът, който през 1991 г. стартира под имено „Анти”, съществува до 2010 г. и на неговите страници в близо 20 години бяха публикувани стотици информации, спомени, свидетелства и разкази за престъпленията на комунистическия режим.

През 2005 г. главният редактор Васил Станилов инициира издаването на общо 4 книги, в които тематично са систематизирани публикациите от  в. „Про и анти” за престъпленията на комунистическата партия в периода 1944-1989 г. Отдавна липсваща на книжния пазар поредицата на практика е съхранила най-важното от седмичника по тази тема.

Както става ясно от заглавието книга първа „Без съд и присъда” е посветена на българите, станали жертва на комунистическия терор непосредствено след 9 септември.

В изданието публикациите също са обособени тематично, а не са публикувани хронологично, което е улеснение за читателите. Така в отделни глави те могат да прочетат за първите жертви сред духовниците, творците, обществениците, военните.

В главата „Професионалистите” са поместени историите за безследно изчезналите и убитите без съд и присъда учители, юристи, лекари. В друга глава „Най-младите” са събрани историите за края на млади хора, поели току що по пътя за своето развитие, съвпаднало с окупацията на България от Съветската армия и последвалата кървава вакханалия на БКП.

В главата „Отлъчените българи” са събрани публикациите за убити или безследно изчезнали след 9 септември 1944 г. българи, свързани с ВМРО.

На близо 40 страници са публикувани свидетелства за масови гробове на избити от комунистите хора.

Разказите за онези жертви, които не попадат към някоя от гореописаните глави, са публикувани в глава „Просто хора”.

В главата „И още безброй имена” са публикувани редица имена на избити или безследно изчезнали българи след Деветосептемврийския преврат.

За всяка една публикация, включена в „Без съд и присъда”, е посочен нейния автор, както и броя и годината на издаването й във в. „Про и анти”, което гарантира достоверността на материалите, а и позволяват на интересуващите се или изследователите да направят допълнителна справка (за снимка или за копиране на статията) в периодиката на седмичника, чието течение може да бъде намерено в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

Важно е да се знае, че авторите на публикациите не са само журналисти от „Про и анти”, а и свидетели и родственици на жертви, тоест, хора, които са се престрашили да разкажат за случилото се в началото на комунистическия режим. Това прави книгата особен извор на памет за жертвите на тоталитарната власт на БКП.

„В без съд и присъда” са събрани разказите на свидетели, потомци, любители историци, журналисти, записали съдбата на хиляди жертви – духовници, творци, общественици, войни, учители, създатели на материални блага, юристи, медици, спортисти, стари и млади, без кръст, без гроб, без име... Всичките те дори не са дочакали „справедливостта”, наречена „народен съд”, отбелязва в предговора съставителят на изданието Васил Станилов.

Като се има предвид, че четвърт век след края на комунизма в България в се още няма подробно изследване за избитите и безследно изчезналите в първите месеци на комунистическия режим книгата „Без съд и присъда” е важен източник, обединяващ на едно място данни за част от тези жертви.


„Без съд и присъда” – книга първа от поредицата „Писахме да се знае”, издава Работилница за книжнина „Васил Станилов”, 2005 г., 402 страници, цена 6 лв.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов