|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Архипелаг ГУЛАГ: Великото слово на Солженицин за съветската лагерна система ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Неделя, 29 Март 2015 17:06

alt

В ръцете си държа най-новото издание (трето на български език) на „Архипелаг ГУЛАГ” на руския писател Александър Солженицин, един от най-ярките дисиденти по времето на съветския режим, което тази неделя представям в електронната библиотека на desebg.com.

Духовно богатство е човек да притежава внушителния разказ на един лагерист, чието слово на свидетел е увековечило съветската лагерна система, такава, каквато е създадена от висшето ръководство на болшевиките, поддържана и контролирана от НКВД и неговите наследници от репресивния апарат на комунистическия режим в СССР.

Заради „Архипелаг ГУЛАГ” Солженицин е лишен от съветско гражданство и прогонен извън родината си по нареждане на Политбюро на ЦК на КПСС през 1974 г., месец и половина, след като произведението му е издадено в Париж през декември 1973 г.

Започнат през 1958 г. Солженицин завършва ръкописа през 1967 г., а след издаването й на Запада тя се превръща в една от най-значимите книги на ХХ век.

Публикуването й на Запад до голяма степен е предизвикано от факта, че в разгара на работата на Солженицин върху нея през 1965 г. ръкописът му е „арестуван” от КГБ. Самият автор посочва, че „нито веднъж цялата тази книга с всичките си части не е била сложена на една маса!”. Тогава, през 1965 г., когато съветската Държавна сигурност слага ръка върху архива на Солженицин и ръкописа, той успява да разпрати написаните части на „Архипелага” и материалите за нея в различни страни. „Страхувах се да рискувам, на това отгоре и с толкова много назовани имена на всякакви хора. Все си записвах, за да не забравя, къде какво да проверя, къде какво да изхвърля и с тези листчета пътувах от едно място на друго”, пише той в послеслова на книгата.

„Какво пък, тъкмо тази трескавост и недоработеност са верен признак за преследваната наша литература. Така че приемете книгата такава, каквато е”, заключава авторът й през 1967 г., когато се навършват половин век от болшевишката революция в Русия.

Освен преживяното като лагерист с 12-годишен престой в ГУЛАГ Солженицин включва в книгата си разказите, спомените и писмата на 227 души (списък с имената им той оповестява чак през 2005 г., публикуван в новото издание), с което тя на практика е най-безценната енциклопедия на съветската лагерна система (ГУЛАГ – акроним на Главное управление лагерей), създадена от съветският режим още през 30-те години на миналия век.

Великото слово на Солженицин за съветските лагери не може да бъде описано, то трябва да бъде прочетено и препрочитано, защото ни връща към подвига на онези, милионите избити или стотиците оцелели,, които както самият автор пише в началото на „Архипелаг ГУЛАГ) се надяват , че „всичко това ще бъде разказано”. Неслучайно Солженицин посвещава труда си „на всички, на които не достигна живот да разкажат за това”.

Създадена в мрака на СССР, както сам големият творец, пише през 1979 г. към американското издание, „Архипелаг ГУЛАГ” свети с онази непреходна сила на духа,  за да напомня на следващите поколения за престъпленията на съветския режим срещу собствените си граждани.

Новото издание на български език е базирано на руското издание от 2009 г., година след кончината на големия руски писател. То е най-пълното, тъй като Солженицин, допълва и нанася корекции по свидетелствата, които получава близо 50 години след завършването на основния ръкопис през 1967 г. Пълното издание на българи език излиза в три тома с твърди корици, благодарение на фондация „Комунитас”.

Преводачи от руски са Татяна Ваксберг и Зоя Котева. Важно е да се отбележи, че това е първото пълно издание на „Архипелаг ГУЛАГ” на български. За сравнение първото издание от 1994 г. е около 1400 страници, а новото тритомно е над 2200 страници.


Александър Солженицин, „Архипелаг ГУЛАГ”, издава фондация „Комунитас”, 2015 г., пълно тритомно издание, 2239 страници, цена 60 лв.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов