|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
„Тайните фалити на комунизма” с нов тираж ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 28 Март 2015 10:51

alt
От тази седмица на книжния пазар „Сиела” пусна втори тираж на документалното разследване „Тайните фалити на комунизма” на разследващия журналист Христо Христов, основател на сайта desebg.com и Регистъра на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА (agentibg.com), съобщиха от издателството.

Книгата разкрива трита фалита на управлението на БКП начело с Тодор Живков (1960, 1977 и 1987 г.), факти, които са малко познати на българското общество и липсват от учебниците по история (виж открития урок за фалитите на Христо Христов в гимназията „Баба Тонка" в Русе).

Документалното разследване и изградено върху официалните държавни документи за стопанското управление на НРБ в периода 1958-1989 г., събрани от Главна прокуратура по дело №4/1990 г., разследващо причините за икономическата катастрофа, завещана от управлението на БКП при краха на комунистическия режим през 1989 г.

Христо Христов е единственият изследовател, който през 2007 г. използва процедурата за достъп до обществена информация и получава достъп от главния прокурор до 1300-те тома по най-обемното следствено дело в историята на България.

Делото, което беше прекратено в средата на миналото десетилетие, изяснява икономическата политика, водена от БКП през последните три десетилетия от комунистическото управление. Освен ключови и малко познати архивни документи в следственото дело се съдържат и разпитите, дадени под клетва пред прокуратурата в периода 1990-1993 г. от Тодор Живков, членовете на Политбюро на ЦК на БКП, министър-председателите Гриша Филипов, Станко Тодоров и Георги Атанасов, редица министри, председателите на БНБ и ключови стопански ръководители, свързани с машиностроенето, електрониката, военно-промишления комплекс, селското стопанство и др.

Виж представянето на „Тайните фалити на комунизма” в електронната библиотека на desebg.com.

Освен в книжарниците на изд. „Сиела” книгата може да бъде закупена и от „Хеликон” или „Книжици”.

Поръчай онлайн книгата от сайта на „Сиела” – ТУК.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов