|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Човекът, който нарисува лагеристите от „Белене”: Спомените и портретите на Петър Байчев ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Неделя, 15 Февруари 2015 12:38

alt

„И тъй, преди всичко смятам, че винаги има повече основание да се вярва на човека, отколкото да не му се вярва. Затова в отношенията си с хората съм се отнасял с доверие преди всичко.

На второ място, ценя извънредно много независимостта си, особено в политическо отношение. На трето място, не съм роден за големи работи. Не съм борец. Даже понякога съм проявявал страх. Какво да се прави. И в тази посока човек не може да излезе извън кожата си.

На четвърто място, искам да посоча още нещо, което е във връзка с желанието ми да бъда независим. Това е обичта ми и верността ми към България.”

Така започват спомените на Петър Байчев, юрист, военно-полеви съдия (1941-1944), един от хилядите уволнени от армията офицери в началото на режима на БКП, лагерист в  лагерите „Богданов дол” и „Белене”. Или както сам пише в своя лагерен бележник „съдбата зле начеса крастата ми да бъда свидетел на „историческо време”.

Тази неделя в електронната библиотека на desebg.com представям неговата книга „Спомени от лагерите. Портрети на лагеристи от Белене”. В основата й стоят  спомените му от лагерния бележник „Малката справка”, която самият автор изчислява на 1836 дни на лагер и 88 дни в Държавна сигурност от декември 1948 г. до март 1954 г., както и портрети на обитателите на най-големия лагер за политически противници на комунистическия режим в „Белене”.

 

alt

 

Изданието беше представено пред публиката заедно с изложбата на уникалните рисунки на Петър Байчев от „Белене” на връх 25-годишнина от началото на демократичните промени в България – 10 ноември 2014 г. в Националната художествена галерия, която беше открита от президента Росен Плевнелиев.

Случайно или не книгата се появи в годината, в която се навършиха 65 години от създаването на лагера „Белене” на остров Персин.

Голямата заслуга за изданието има сина на Петър Байчев – диригентът Веселин Байчев. Той не само е съхранил рисунките на баща си от „Белене”, но и извършва много изследователска дейност за личностите, които баща му е запечатал в над 200 портрета. Онези, които успеят да се сдобият с книгата, тъй като изданието е с ограничен тираж, ще видят огромната работа, свършена от него, включително и по уточняващите бележки към спомените на баща му.

 

alt

 

Книгата е уникална по съдържание. В едно тяло са събрани спомените на Петър Байчев, документи от досието му, подбрани рисунки на лагеристи от „Белене” и подробности от техните биографии. Към тях трябва да бъдат прибавени и въздушните фотографии от днешно време на фотографа Александър Иванов. За художественото й оформление отговаря проф. Владислав Паскалев, а автор на предговора е проф. Ивайло Знеполски.

Книгата е разделена на няколко части. Първата е посветена на живота на Петър Байчев, представена от Веселин Байчев. Втората е „Спомени от лагерите – „Малка справка” (12 декември 1948 г. – 21 март 1954 г.). Третата част е „Портрети и скици на лагеристи 1948-1953” с кратки биографични бележки. Четвъртата част са приложения, подготвени от Веселин Байчев.

 

alt

 

В третата част, където са публикувани част от портретите и скиците на лагеристи в „Белене”, са представени министрите, офицерите, духовниците, опозицията в 6-то Велико Народно събрание (1946-1949), македонстващи, полицаи и жандармеристи, комунисти и капиталисти, всичките преминали през концлагера.

„Когато ме пуснаха на „свобода” – неделя, 9 ч., 21 март 1954 г. от Централния затвор – Държавна сигурност, бях с разсипани нерви, пъпчасал, с треперещи ръце. Лъжицата до устата си едва докарвах... И още тогава реших да пиша спомените и поуките от 1924-дневната „малка справка”. За да не забравя нещо и както е редно в такива случаи, записах с помощта на моята стенография хронологията, личностите, важните случки, рисунките, с които мисля да илюстрирам преживяното”, е записал в спомените си Петър Байчев.

60 години по-късно синът му Веселин Байчев и Института за изследване на близкото минало ни дават възможност да се докоснем до преживяното от лагеристите в „Белене” и да ги видим в рисунките на човека, който ги нарисува за историята.

 

Петър Байчев, „Спомени от лагерите. Портрети на лагеристи от Белене”, Институт за изследване на близкото минало, изд. „Сиела”, 2014 г., 205 страници, цена 30 лв.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов