|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Непознатият Путин ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Неделя, 20 Юли 2014 16:45

alt
Със сигурно Владимир Путин е един от най-обсъжданите политици в света, чиято личност и управление поляризира мненията за него. Особено след кризата в Украйна. Западни високопоставени дипломати открито го сравниха със Сталин и Хитлер, а неговите поддръжници в Русия го величаят като новия Месия, който демонстрира, че няма да се съобрази с нищо, за да върне блясъка на Руската империя.

Познаваме ли обаче човекът, който вече 13 години управлява Руската федерация? Хилядите информации и анализи в пресата за Путин са създали няколко клишета, от които не може да надникнем зад живота и възхода на руския лидер.

Наскоро издателство „Сиела” пусна на българския пазар книгата на
Станислав Белковски „Путин: Цялата истина за стопанина на Кремъл”, която тази неделя представям в електронната библиотека на desebg.com.

 

Кой е авторът

Веднага бързам да уточня един показателен факт – книгата е отпечатана през 2013 г. най-напред в Германия и все  още не е публикувана в самата Русия. Сега се появява и в превод на български език. Нейният автор е  43-годишният политолог Станислав Белковски, един от най-известните руски анализатори.

 

Работил е като съветник и съставител на речите на редица политици от най-високо равнище. През 2004 г. основава Институт за Национална стратегия. Белковски е търсен от могъщи политици като Игор Сечин и Юлия Тимошенко, познат е на влиятелни членове на опозицията и олигарси, включително Михаил Ходорковски и Борис Березовски, до читателите на популярния вестник „Московский Комсомолец”, слушателите на либералната радиостанция „Ехото на Москва” и зрителите на интернет телевизионния канал „ФСБ” (Факторът на Станислав Белковски).

Белковски добива известност на Запад, когато оценява личното богатство на Путин на 40 милиарда щатски долара, за което през 2007 г. излизат репортажи в британския „Гардиан” и германският Ди Велт”.

Ако през 2008 г. книгата на британския журналист и анализатор от сп. „Икономист” Едуард Лукас „Новата студена война на Путин” през 2008 г. (издадена също на български, виж линка, бел. ред.) разкрива енергийната стратегия на Путин, проповядвана като официална държавна политика, чрез поставя редица страни от Европа по похлупака на руската енергийна зависимост, то в „Путин: Цялата истина за стопанина на Кремъл” Станислав Белковски прави успешен психологически портрет на Путин.


Психологическият портрет на стопанина на Кремъл

Руският политолог обръща внимание на редица малко известни за широката публика факти за Владимир Владимиревич, като ги свързва в повествованието, за да изгради един образ, който няма нищо с медийните клишета за Путин.

Така например Белковски разкрива, че Путин е аутсайдер по време на престоя си в КГБ по време на СССР. Това противостои на пропагандния ореол на „голям разузнавач”, който е изграден за руския лидер, възползвайки се от работата му в Комитета за ДЪржавна сигурност на Съветския съюз. Сравнително тясната перспектива, която КГБ предлага на младшите офицери в края на 80-те години, е заменена с влизането в политиката точно по време на разпада на СССР (1990-1991). Човекът, който издърпва Путин и му дава начален старт в политиката е Анатолий Собчак, председател на Ленинградския градски съвет на народните депутати в началото на 90-те години, кмет на Санкт Петербург (1991-1996) известен по това време като яростен противник на всичко съветско и откровен рушител на чекистката машина.


Скокът при Елцин

Оттам следва нов скок в кариерата за Путин и то в един не особено щастлив за него момент, когато през 1996 г. след драматично поражение на местните избори Собчак губи поста кмет на Санкт Петербург, а спечелилият Владимир Яковлев уволнява всички приближени хора на противника си начело с Путин. Той обаче вместо на улица се оказва едно стъпало по-нагоре – представители на екипа на тогавашния президент Борис Елцин го отвеждат в Москва, където първоначално му е отредено незначително място в президентската администрация, което обаче трасира пътя на политическата му кариера нагоре.


Кръговете на властта

Станислав Белковски хвърля читателя в море от информация и взаимовръзки между кръговете на властта в Русия  през последните 25 години, които може да знае само добре информиран очевидец и анализатор на всички процеси, последвали сред разпада на СССР и в основите на политическите амбиции на Русия в световен мащаб.

Белковски се връща назад, още в детството на Владимир Путин, за да открие онези особености от живота и характера му, които заедно с някои ключови моменти в кариерата му отреждат неизменната през последните 13 години роля начело на Русия.


Президентство = бизнес

Разбира се, не подробно са описани връзките му с руските олигарси и онези като Роман Абрамович, които го подкрепят още в началото на възкачването му президентския пост. Авторът директно обвинява Путин за това, че при неговото управление Русия се е превърнала в страната с тотална корупция.

„Руснаците дотолкова са свикнали с корупционните механизми при решаването на всички въпроси, че сега вече не е ясно как ще се отучат, независимо от това още колко дълго сегашният президент ще остане на поста си и кой ще го смени”, пише Белковски. За самия Путин президентският пост се оказва не само власт, но и добър бизнес.

Книгата разкрива и много подробности от личния живот на Путин, семейството му, интимните му връзки, приятелите и враговете.


Управник от епохата на края на империята

„Путин е класически управник от епохата на края. Това може да ни накара да се зарадваме, а може и да ни накара да съжаляваме. Но именно той, бидейки в дъното на душата си антиимпериалист, превръща този разпад в безвъзвратен. Защото като запазва имперските символи, не прави нищо, за да спре гибелта на самата империя”, е прогнозата на Станислав Белковски.

Ръкописът е завършен през лятото на 2013 г. и дори накрая авторът дава за пример неочакваните граждански протести в България срещу кабинета Орешарски след назначаването на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС, изненадали онази власт, която си мисли, че всичко й е в кърпа вързано и може да продължи да управлява по порочни схеми. По тази причина Белковски не отделя специално място на събитията в Украйна, които се развиха през есента на 2013 г. През март 2014 г. той обаче направи прогноза пред Би Би Си, че в някои региони на Украйна като Донецк и Луганск и наполовина в Харков сред населението ще се намерят хора, които биха посрещнали руснаците с "хляб и сол" и чрез тях напрежението ще продължи, тъй като Путин не може да си позволи да поддържа руски военни части в тези области.

Определено книга като тази за най-силния човек в Русия би изглеждала съвсем различно, ако нейният автор не беше руснак, който не познава подробно особеностите на руската политика. Чудесен разказ за случващото се зад кулисите на руската сцена, неизменно свързана с главния актьор на нея – Владимир Путин.

 
Станислав Белковски, „Путин: Цялата истина за стопанина на Кремъл”, изд. „Сиела”, 2014 г., 253 страници.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов