|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Лабиринтът на досиетата и подвигът на Таня и Стефан ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Неделя, 28 Април 2013 14:47

alt
Унищожаването на досиетата, което Българската комунистическа партия предприема в началото на 1990 г. тайно от обществото чрез верните си пионки в Държавна сигурност, може да има и хубава страна.

Доказва го книгата „Радой – смутителят на реда и тоягата на властта”, чиято премиера беше тази седмица в столицата и която днес ви представям в електронната библиотека на desebg.com. Нейни автори са Стефан Стоянов, по-малкия син на Радой Ралин и съпругата му Таня Стоянова. Документалното издание е изградено на две много важни основи – архивите на бившата Държавна сигурност и личния архив на големия български писател и сатирик.

Убеден съм, че ако Таня и Стефан бяха получили една папка или дори няколко тома от заличеното в края на януари 1990 г. дело за оперативна разработка „КОЗЕЛ” (псевдонима, под който ДС е разработвала Ралин) щяха да поръчат копия в комисията по досиетата и да се приберат с тях вкъщи, както обикновено хората правят. Вероятно тогава щяха да садоволни, че са научили имената на офицерите от Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия, а също така и псевдонимите на доносниците, които са се въртели около твореца и са го подслушвали на всяка стъпка.

 Тогава обаче те нямаше да бъдат провокирани да се отдадат на онова нелеко и трудоемко (някои му казват заравяне в архивите, аз предпочитам да го наричам проучване) занимание, на което те се отдадоха изцяло през последните няколко години. Резултатът вече е факт – пред нас е най-подробното изследване, което ще ви даде неподозирани подробности за човека и писателя Радой Ралин и за епохата, през която твори.

 Уверен съм, че самите автори Таня и Стефан, с които често се засичахме през последните 2-3 години в читалнята на комисията по досиетата, се чувстват възнаградени за труда си още преди да чуят поздравленията на читателите. И това е така, защото днес те знаят, че от архивите на бившия репресивен апарат на комунистическата партия те са научили много повече от онова, което би могло да се научи от едно единствено досие. Събирайки търпеливо лист по лист от различни архиви: от дела за оперативни разработки, от работни дела на агенти, от литерни дела, от справки, отчети и планове на ДС, те са реконструирали документално по категоричен начин истината за онази подозирана, но невидима намеса на Държавна сигурност в живота и творчеството на Радой Ралин.

Блестящо издадената от изд. „Изток-Запад” и внушителна по обем книга обаче не е само изследване за народния бард. Авторите много правилно са възприели и последвали добрите практики в българската документалистика от последните години, чрез които разкриват не само живота на конкретна фигура, в случая на писателя Радой Ралин, но са направили това, като са го поставили в контекста на епохата и събитията. В този смисъл книгата допълва, а и открива някои от непознатите и не толкова изследвани ъгли от живота на писателите (част от художествено-творческата интелигенция по докладите на ДС) при комунизма.
Освен, че е показана методичната планирана игра на ДС срещу твореца, дръзнал да критикува комунистическите порядки и първенци със своите епиграми и стихове, книгата дава един изключително човешки и плътен образ на човека и бащата Радой Ралин. Таня и Стефан пишат с много любов и дори, когато човек прехвърля поредната страница чувства, струящата от нея интелектуалната мощ, доброта, човечност, топлина и пословична скромност на твореца. Таня и Стефан живееха с това изследване и тясната отдаденост си личи в книгата.

Убеден съм, че тя ще се присъедини към онези документални доказателства, които излязоха през последните години в резултат от проучването на архива на ДС, и които не позволяват историята за комунизма да бъде фалшифицирана. Едно от основните й послания не се крие в съдържанието й, а в начина на написването й. Книгата разкрива колко е важно архивите на комунистическите тайни служби да бъдат изследвани и проучени.

Бих отбелязал и факта, че автори на това респектиращо изследване на архивите не са историци или журналисти, а близките на една от жертвите на Държавна сигурност сред творците. Подобни книги са изключително редки и ние, читателите, трябва да имаме предвид това обстоятелство. От тази гледна точка смятам, че предизвикателството, което авторите са поели в началото, се е увенчало с краен успех. Без да го искат или търсят съзнателно Таня и Стефан са извършили един своеобразен подвиг, такъв е подвигът на Лъчезар Заркин, посветил години от живота си, за да извади в книгите си истината за убития си баща журналиста и писател Георги Заркин в  Пазарджишкия затвор.

Затова искрено поднасям своите благодарности на Таня и Стефан Стоянови за това, че не се поколебаха да влязат в лабиринта на досиетата и да излязат оттам, оставайки на обществото истината за Радой Ралин, като един от онези талантливи творци, които комунистическият режим не можа да купи.


Таня Стоянова, Стефан Стоянов, „Радой – смутителят на реда и тоягата на властта”, изд. „Изток-Запад”, 2013 г., 722 страници.

 

Коментари 

 
0 #8 svetlan 2013-10-21 02:59
Уважаеми читатели на сайта на Г-н Христов,налага се да отговорим на близък на едно от момичетата,койт о твърди,че от много години слуша на Дълги вълни Радио София. Всъщност това е Първа програма на БНР,наречена "Хоризонт",която предава и т.нар."парламентарен канал".

Да,това е напълно вярно. Предавателя до С. Вакарел-Софийско излъчва тази програма. Антената е монтирана още преди ВСВойна,ако добре си спомняме през 1937г. Този предавател излъчваше преди това Втора програма на БНР"Христо Ботев",но в началото на 90-тте години беше пренастроен на честота 261КХц от ДВ-диапазон.През 2001г беше модернизизран от руска компания.

Това добре,но има едно голямо "НО".На тази честота се намира най-мощния предавател в Света в историята на радиопредавания та в този дипазон(има само 26 предавателя на ДВ). Той е руски и покриваше цяла Европа. Намира се в Талдомска област на север от Москва и мощността му е убийствена -2,5МегаВата.Нито една държава не се реши да монтира свой предавател на същата честота,само българчетата. Да,действително няма да се чуе кой знае какво от чекистка Русия,но все пак ,коректността си е коректност. Предавателя излъчва програмата на "Радио Россия".Комунистическат а сган оформи такъв мръснишки манталитет и сред техническия персонал в съответните институции,койт о без да се двоуми избра тази честота. А имаше доста свободни.Така нашата страна оново се вписва в числото на мръснишките държави,този път на първо място в областта на радиопрдаваният а на Дълги вълни.Не се очертава този стереотип да бъде премахнат. Отделно от това предавателя е почти неслушаем и разходите са нецелесъобразни .
 
 
0 #7 svetlan 2013-10-15 05:18
Уважаеми читатели на сайта на Г-н Христов,тази вечер до късно обсъждахме книгата на сина и снахата на Радой Ралин. Г-жа Таня Стоянова и Г-н Стефан Стоянов са положили много труд и са допринесли много за разобличаване на идиотизма на комунизма в България.Книгата е определено позитивна и полезна,въпреки че има поне една дузина неточности и неправилни твърдения. Но все пак,това са сравнително млади хора и не е било възможно да усещат съвсем правилно всички дивотии на комунистическат а сган.


Решихме този път да пуснем коментар,който има техническа насоченост,койт о би осветлил темата за слушането на т.нар. "вражески радиостанции".И тяхното заглушаване.И бихме разнообразили тематиката на сайта с материал,по-далеч от историята,полит иката и "бившия персонал на ДС и РУМНО".На стр. 251-ва,авторите твърдят,че Радой Ралин е "следял (слушал-б.наша) всички от изброените по-горе радиостанции-програмите им на български език на дълги и средни вълни."

Твърдението е вярно само 50%. Предаванията на други радиостанции се водеха само на Средни и Къси вълни,но в никакъв случай на ДВ(дълги вълни). Нито една българска ,или небългарска радиостанция не предаваха на български език.

Наложи се да убедим един бивш служител на Агенция "Съобщения" към "Министерството на пощите и съобщенията",който е работил като инженер в тази агенция.Молбата му за пълна дискретност наложи да не споменаваме неговото име,а само инициалите му,които биха били достатъчни само за неговите колеги евентуално да го познаят и то само ако четат сайта на Г-н Христов.

Ж.С. завършва МЕИ-София през 1971 г. ,специалност "Свързочна техника".След три години го извиква ОР,отговарящ за това министерство,къ дето започнал работа и му предлага да започне работа в посочената агенция,но след като той се запознае с характера на работата. Това е агенция,в която има отдел за заглушаване на "вражеските радиопредавания ".Има бюро за проектиране,про изводство и монтаж на радиозаглушител ната техника.
След ненужни подробности излагаме неговата информация.Комунистическат а сган е създала по указания на ДС три главни радиозаглушител ни центра- до гр.Костинброд,с.Столник и с.Пъдарско(Пловди вско).Първите два са били изключително за територията на София и Софийското поле.

Имало е и над 25 локални радиозаглушител и в по-големите градове. Във Варна станцията е била на Галата.
Какво са заглушавали българските инженери и техници,работил и в Агенция "Съобщения" в направление "заглушаване на вражеските радиостанции" или т.нар. "радиопротиводей ствие".


Комунистическат а сган заглушаваше сл. радиостанции:

-радио "Свободна Европа" на български и полски език
-радио "Свобода" на руски,белоруски и украински езици
-ББС(Радио Лондон) на български
-радио "Гласът на Америка" на български
-(западно)Герман ското радио 'Дойче Веле'(Немска вълна)-Кьолн
- РАЙ-"Радио Рим" на български
-Радио Париж
-Радио Мадрид
-Радиостанция "Горяни" от Гърция,до Атина
-Радио "Гласът на Турция" на български
-радио "гласът на Гърция"
-радио "Тирана" -Албания
-"Радио Пекин"-КНР
-"радио Дамаск" - Сирия
-"Радио Ватикана"
-радио "Гласът на истината"-Монако
-Радио Скопие на СВ,но само в региона на Българска Македония-18 маломощни предавателя на СВ,честота 810 КХц.


Имаше още няколо радиостанции,ко ито бяха заглушавани,но те не са били с голяма стойност.

Похарчени са десетки ,може би стотици милиони лева "народна пара" до декември месец 1988г., като заглушаванията на ТРТ-"Гласът на Турция" не спряха.Първо спряха заглушаванията на Гласът на Америка и ББС,после на ДВеле,после на Радио Рим , Ватикана и Тирана.

Похарчени са и много пари за внос на заглушителна техника от Съветския Съюз и Чехословакия,ка кто и за техниката ,която се произведе по-късно от наши предприятия и по-специално Завода за специлна електроника до завода "Ворошилов" в София,както и този в гр. Варна.

Слушането на най-стойностната радиостанция "Свободна Европа" не беше възможно в София,поради тоталното блокиране на нейните предаватели на всичките честоти от късовълновия диапазон. Слушането беше възможно в повечето райони на страната и то само на 13-метровия диапазон и частично на 16-тия.На другите честоти слушането беше невъзможно,или почти невъзможно.Тази служба обаче осъществяваше магнитофонни записи на цялото 6-часово вечерно предаване,което се предоставяше всяка сутрин на ръководтсвото на комунистическат а сган във формата на
"Бюлетин". Каква пародия,комунис тическат а сган харчеше неограничени средства(от джоба на народа) за заглушаване,а предоставяше тези предавания да се четат на хората,които бяха наредили тези заглушавания. И после нека някой да каже,че комунистите са нормални хора.

България беше единствената страна на Балканите,която заглушаваше всички държавни радиостанции на съседните страни и Албания,без тези на Румъния,защото тя беше комунистическа и не предаваше на български. Комунистическит е власти заглушваха всички турски радиостанции на СВ,които можеха да се приемат на българска територия. На тези честоти се монтираха локални предаватели на българските две програми на Българското радио.
Сганта заглушваше дори предаванията на Югославското Радио Прищина на турски език,както и предаванията на ББС-Радио Лондон на турски език.


На СВ имаха предавния сл. радиостанции на български:
-Гласът на Америка,но само в сутрешните две предавания от 6.30 и 8.00 ч.,който предавател се намираше в Западна Германия
-Радио Ватикана-две сутрешни и две вечерни предавания
-Радио Тирана- 6 радиопредавания в денонощие с времетраене 30 минути
-Радио Скопие-30-минутно вечерно рпедаване в 20ч.
-Радио Белград на честотата на радио Ниш 711КХц
-"Радио Москва"-само това радио не беше заглушавано от сганта


Заглушаваха се частично или постояно държавните телевизии на Турция,Югослави я и съвсем рядко на Гърция.


Нашата група умолява всикчи честни представители на "младите поколения",които са технически грамотни да се опитат приблизително да изчислят колко пари е похарчила комунистическат а сган за тези заглушвания:
- предавателна,св ързочна и релейна техника
-електроенергия
-превозни средства и гориво
-отопление и охлаждане на помещения и техника
-персонал и ръководство
-резервни части и ремонти
-охрана
-записи на "вражеските радиопредавния",обработка и отпечатването им,доставката,с ъхранение и др.
- отдела за контрол и мониторинг на всчки предаватели на всички дипазони и ефекта на заглушаванията
 
 
-6 #6 svetlan 2013-05-01 17:07
Нашата група реши да подкрепи своята теза относно 'хитлеровия фашизъм' и липсата на план за борба срещу него от страна на Съветския Съюз до започване на Германо-Съветската война (22.06.1941)
Публикувахме само един кратък цитат от Заявлението на Съветското правителство,пр очетено от Председателя на НКИД,Вячеслав Молотов по Радио Москва в същия ден.
Само десетина дни преди началото на войната,Съветск ото правителство прави Декларация,коят о е оформена като "Сообщение ТАСС" и е публикувана в пресата. Ето оригинала:


svyatorus.com/.../...

Какъв е извода?-към 13 юни 1941г., Съветския съюз не е определял своя съюзник Германия за "фашисткое государство" и не е посочвал никъде наличието на НИКАКЪВ "хитлеров фашизъм" в нито една страна. Къде го е видял 18-годишния Радой Ралин(тогава) този "хитлеров фашизъм",засега никой не дава обяснние.Но от историята на БКП се знае,че в този период,"българските антифашисти" и "младите поколения",също не са определяли своята Родина за "хитлеро-фашистка".И няма данни за наличието на каквато и да е борба срещу него.Историята на БКП(БРП) посочва за начало на "антифашистката борба" в България датата 22 юни 1941г.-каква точност,какво съвпадение с две,напълно независими и далечни за България и българския народ събития.Първото е нападението на Германия срещу Съветския Съюз а второто е за започването на борбата на СССР срещу "хитлеро-фашизма" на Германия.
Но да речем,Германия е донесла на съветска територия своя "фашизъм"-бомбардировки,с ражения,жертви, разрушения,плен ,кръв,страдания ,евакуация и пр.,но тези неща са много далеч от нас и пряко не ни засягат.Каква е тази ангажираност на "младите поколения" да поемат борбата срещу 'хитлеровия фашизъм'. Или ние сме си имали,наш,роден "хитлеро-фашизъм". В такъв случай защо е трябвало младите покоения от "антифашисти" в България да чакат агресията на Германия срещу Съветския Съюз.Какво общо имат тези млади поколения с Германия и Съветския съюз и техните взаимоотношения .Убийствена абстрактност!
A тези "млади поколения" до този момент не са стъпвали нито в Съветския съюз,нито в Германия,за да направят разлика между двете диктатури-комунистическат а и националсоциали стическата.
А през септември 1923г. българските "антифашисти" срещу кой "фашизъм" са се борили? Да се говори за "хитлеров фашизъм" тогава е меко казано пълен идиотизъм.Явно е имало друг вид "фашизъм". Но нито един "антифашист" не казва какъв...До днес..
 
 
-3 #5 svetlan 2013-04-30 18:16
Изразявайки за поредн път блгародарност към Г-жа Таня Стоянова за препоръката й към читателите на сайта да се запознаят с предаването по БНР във връзка с книгата й за Радой Ралин,нашата група реши да направи анализ на втория архивен запис на Радой Ралин,който беше пуснат от водещите по средата на предаването.Нашия анализ е насочен специално към:
-читателите на сайта Десе.бг
-слушателите на държаваното радио на Република България
-почитателите и критиците на Радой Ралин
-историците и интересуващите се към историята на България,Съветс кия Съюз и Германия. Както и Българо-Съветските и Българо-Германските отношения преди и по време на ВСВ.
-към комунистите в РБългария
Този анализ не би могъл да е от полза за комунистическат а сган,защото тя все още не е дорасла до нормалния стадий на човешко развитие и има свои (нечовешки)крит ерии за истина,законост ,справедливост, хуманност и пр.
Защо се наложи да обърнем внимание на думите на Радой Ралин?
1. Защото те са пряко свързани със сърцевината на този сайт,а всеки разумен и честен човек е убеден,че той(сайта) разобличава тотално комунистическия режим в България след Девети.
2. Защото те са категорично потвърждение на една от най-силните лъжи на комунистическат а пропаганда по отношение на историята на България и специално в периода на Втората Световна Война и още по-специално по отношение на Германо-Съветската война.
3. Защото те са абсолютно същите,които се изразяват и от днешната,новоко мунистическа пропаганда в страната.

И понеже нито водещите предаването,нит о гостите се противопоставих а на тези няколко фрази на Радой Ралин,ние приемаме това мълчание за индиректно съгласие с убежденията му. Които силно противоречaт на истината за историята на нашата страна в посочения период.
Какво твърди Радой Ралин:
"Тази война не беше срещу кого да е,тя беше срещу хитлеровия фашизъм".
"Хитлеровия фашизъм" бил водил борба срещу "демокрацията" и "културата"
"...младите поехме тази антифашистка борба"

1.Радой Ралин не уточнява за коя война става въпрос.По време на ВСВ се водят много войни,но нито една не се води срещу някакъв "хитлеров фашизъм".Особено пък Съветския Съюз.Само той води общо 6(шест) войни в рамките на тази война,но нито една не е свързана с т.нар."хитлеров фашизъм".България пък не участва въобще в никакви военни действия. Ето за какво става въпрос:
- първата е Съветско-Полската война,заедно с Германия(сиреч заедно с Хитлер,съсвсем сиреч,заедно в съюз с неговия "фашизъм").В нито един документ на Съветското правителство, Полша не се определя за страна с "хитлеров фашизъм".Съветския Съюз напада Полша на 17 септ. 1939г.
-втората е Съветско-Финландската война,започнала с нападението на Съветския Съюз срещу съседна Финландия на 30 ноември 1939г. и завършила на 12 март 1940г. Също не са налице съветски документи,които да определят Финландия като "хитлерофашистка " държава.
-третата е Германо-Съветската война(ГСВ),запо чнала с нападението на Германия срещу Съветския Съзю на 22 юни 1941г.До тази дата също няма документи,в които Съветите да определят Германия като "хитлеро-фашистка" държава. А от обективна гледна точка,това означава,че Съветския съюз не е водил никаква война срещу никакъв "хитлеров фашизъм".Съветския Съюз до този момент беше лоялен военнен съюзник на Германия и подържащ отношенията с нея на изключително високо ниво.Съветника на Посолството на СССР в Германия,В. Бережков твърди,че към 22 юни,на територията на Германия е имало между 1400 и 1500 съветски официални представители.( да ,1500 съветски комунисти се ползват от гостопримествот о на германските "хитлеро-фашисти")
Че Съветския съюз не е водил никаква война срещу "хитлеровия фашизъм" ясно личи от "Заявлението" на Съветското правителство,ко ето е публикувано в органа на ВКП(б) в-к "Правда" на следващия ден след нападението на Германия-23 юни 1941г.Какво заявява съветското ръководство(Пра вителството на СССР):
"Ето неслъйханное нападение на нашу страну является беспримернъйм в истории цивилизованнъйх народов вероломством.Нападение на нашу страну произведено,нес мотря на то,что между СССР и Германией заключен договор о ненападении и Советское правительство со всей добросовестност ью въйполняло все условия етого договора"(надяваме се,че оригиналния текст на руски на част от Заявлението не е проблем за високоинтелиген тните читатели на сайта на Г-н Христов) .
Какво личи от него?
-до 22 юни 1941г. Съветския Съюз не е водил никаква война срещу никакъв "хилтеров фашизъм".
-СССР е изпълнявал стриктно и "добросъвестно" условията на "Договор о нанападении между Советским Союзом и Германией"(23 авг. 1939г.)
-нападението на Германия срещу Съветския Съюз е "безпримерно вероломство".(ист. отклонение-а нима нападенията на Съветския Съюз срещу Полша и Финландия са пример на добросъседство и акт на хуманизъм?Те не са вероломни и са в уснисон с историческото развитие на "цивилозваните народи",сиреч тези нападения са просто "цивилиозовани")
-четвъртата е "Съветско-Финландската война"(втората за периода на ВСВ) ,започнала с нападението на Съветския съюз срещу Финландия на 25 юни 1941г.след като Финландия обявява "пълен неутралитет" към ГСВойна.( ист. откл.-и тази война според комунистическат а пропаганда е "цивилизовна" и "невероломна"). Края на тази война е на 19 септ. 1944г.Но за никакъв "хитлеров фашизъм" във Финландия никой в СССР не говори.
-петата е Съветско-Българската война,обявена на 5 септ. 1944г.И тази война е "цивилизована" и "невероломна".Към страна ,с която Съветския Съюз е в пълни дипломатически отношения и издържа за своя сметка персонала на Съветското посолство.Или може би тази война е била срещу "хилтеровия фашизъм" в България,за който говори Радой Ралин?????Няма такива данни в документите на Съветското правителство. В Нотата за обявяването на войната нито се споменва някакъв "фашизъм",нито Хитлер,нито "хитлеров фашизъм".Или "борбата на младите поколения"( в Царство България-бел.наша) срещу "хитлеровия фашизъм" е приключила пред 5-ти септ. 1944г???.
-шестата война е Съветско-Японската война,започнала с нападението на Съветския съюз срещу Япония на 8 авг. 1945г.Края на войната е на 2 септ. с.г.И за последн път,нашата група примпомня на интелигентните читетели на този сайт,че също не съществуват никакви документи на Съветското правителство за "борба срещу хитлеровия фашзъм" в Япония.И най-големия комунист( или демократ) в Света досега не е определил Япония като "хитлеро-фашистка" държава(империя ).

ИЗВОД-поне в тези 6 войни ,които води Съветския Съюз,не се забелязва никаква война срещу никакъв "хитлеров фашизъм".Това,че съветско-болшевишката пропаганда твърди ,че след началото на агресията на Германия срещу Съветския Съюз,последния е започнал война срещу "хитлерофашистка Германия" съвсем не съответства на истината.Войната не я започва Съветския съюз,а Германия.И второ,НАЙ-ВАЖНОТО!!! Няма планове на Съветския Съюз за водене на подобна война.Генералния щаб на Червената армия(РККА) изобщо не се е готвил за война срещу никакъв 'хитлеров фашизъм'. И до днес никой не е публикувал такива планове.В спомените си,десетки съветски маршали и генерали( Жуков,Конев,Рок осовски,Василев ски,Ватутин,Тим ошенко, Баграмян и мн. др.) не говорят за никаква война срещу никакъв "хитлеров фашизъм",нито срещу Германия. Вячеслав Молотов също не говори в своите "Спомени" за никакви приготовления за борба срещу никакъв "хитлеров фашизъм".Пък и Съветското правителство потвърждава това-"Съветския Съюз беше добросъвестен партньор-съюзник на Германия до нейното нападение от 22 юни 41г."( адаптацията-наша). Но ако приемем твърдението на съветските комунисти,че Съветския съюз е започнал борбата срещу "хитлеровия фашизъм" точно на 22 юни 1941г.,тогава е налице страхотно съвпадение,как тази борба не започна предишния,или следващия ден.Това е най-голямото съвпадение в историята на Света-"Съветския Съюз започва своята борба срещу "хитлерофашистка " Германия точно в същия ден(момент),ког ато Германия го напада".И това 'съвпадение' не смущава никого до днес.Да,право е на всяка страна да обяви война на всеки агресор,който я напада ,или се готви да я нападне,но какво се казва в Заявлението на Съветското правителство-а имено,че Съветския Съюз съвсем "добросъвестно" е изпълнявал договореностите си с Германия.А когато една държава е добросъвестна с друга,тя не се готви да я напада,дори последната да е "фашистка". Това се потвърждава и от пълното мълчание на Съветите след започването на войната. Те не казват нищо подобно от рода на "ние знаехме че Германия е 'хитлеро-фашистка' и тайно се готвехме да я нападнем,ето и нашите планове за войната срещу нея..." Да,ама не-никакви планове няма. А няма нищо по-похвално някой да обяви война срещу такъв диктатор,като Германския Райхсканцлер Адолф Хитлер и неговия "нацистки режим(диктатура )".
Извод-не е имало война на Германия срещу Съветския Съюз-последния не се готви за война срещу 'хитлеровия фашизъм'. Германия започва войната срещу Съветския Съюз-тогава последния узнава,че Германия е 'хитлеро-фашистка' и започва войната срещу "хитлеро-фашизма".И човечеството щеше да се размине с "освободителната война на Съветския Съюз срещу "фашистка Германия",ако Германия не беше нападнала СССР.Отново извод-"хитлеровия фашизъм" е изиграл ролята на самоубиец.Защото само самоубиец може да започне война срещу такъв колос като Съветския Съюз.Но лошия Райксканцлер на Германия Адолф Хитлер спасява западните демократични страни от по-продължителна и по-мащабна "освободителна мисия" на Съветския Съюз. В противен случай какво щеше да кажат Долорес Ибарури и Мориз Торез,или Толиати-Др. Сталин "освободи" Източна Европа от "хитлеро-фашизма",а нашите страни не желае да освобождава.


Нека да зададем налагащия се въпрос към твърдението на Радой Ралин и към неговите синове,снаха и водещ предаването:
"КОЙ,КОГА И НА КОГО е обявявал ВОЙНА СРЕЩУ Хитлеровия фашизъм".И специално в България. Нашата страна е била напълно независима от никакъв фашизъм,комуниз ъм,нацизъм,болш евизъм и пр.Царство България не е имало такава власт и държавна структура,нито съответно законодателство за строителство на фашизъм,комуниз ъм,нацизъм,импе ризлизъм и пр.Нашата страна обявава 4 (ЧЕТИРИ) неутралитета към разразилата се ВСВ и по-късно ГСВойна.
Кои са тези "млади поколения" в България,които са "поели тази антифашистка борба"(Р.Р.)И кога,явно след нападението на Германия срещу Съветския Съюз.Какво повтаряющо се съвпадение -този път на наша,родна,бълг арска територия...
 
 
-3 #4 svetlan 2013-04-30 03:29
Нашите най-внимателни читатели са съгласни с мнението ни,че комунистическат а пропаганда е много по-продължителна и по-чевръста(трайна ) от продължителност та на комунистическия режим. Това категорично беше потвърдено и в радиопредаванет о по БНР,което ни препоръча Г-жа Таня Стоянова,за което нашата група искрено й благодари.За какво става въпрос.
Беше пуснат архивен запис на Радой Ралин,където той говори за някакъв "хитлеристки фашизъм".И че Хитлер е бил противник на демокрацията и е вадил пищова,когато...( Журналистическо оклонение:Интер сно даали Сталин е определял Хитлер за "фашист",когато се споразумява с него за подписване на Съветско-Германксия договор за ненападение в Москва на 23 авг. 1939г. и вдига тост в Кремъл за здравето на "вликия вожд на Германския народ" и се здрависва и фотографира с Райхс министъра Йоаким Фон Рибентроп).(Великия вожд според Сталин е същия "фашист" според Радой Ралин-бел.наша)

Не се каза кога,къде ,пред кого и по какъв повод е говорил Радой Ралин за този вид "фашизъм",но истината е съвсем различна от тезата му.
Първо-Адолф Хитлер никога не е изразявал никакви свои "фашистки" убеждения.
Второ-Адолф Хитлер не е членувал никога в каквато и да е фашистка организация.
Трето-Адолф Хитлер е бил лидер на социалистическа ,работническа партия,а всеки грамотен човек знае,че работниците в Германия не са били никога с "фашистки убеждения".
Четвърто-Адолф Хитлер никога не е определял Царство България за "фашистка държава".
Пето-Германия никога не е била "фашистка държава".

Как Радой Ралин е стигнал до своето убежедение,че Германия е била "фашистка" и нейния Райхсканцлер е бил "фашист",нашата група не се наема да коментира,т.к. не е етично да се спори с убежденията на човек,който не е сред живите.( изказването на Рдой Ралин няма никаква връзка с ДС и книгата на сина му и снаха му)


Ако Радой Ралин е смятал,че нашата страна е била "фашистка",това е пълна заблуда ,или провокация.

Но какво се цели с този автентичен запис?
- авторите на предаването изразяват своето убеждение,че действително България преди Девети е била "фашистка държава". И това убеждение те го подкрепят чрез думите на Радой Ралин.
- тези думи са за радост на слушателите на БНР,които са с комунистически убеждения. Те биха казали:"ето,Радой Ралин потвърждава,че България преди Девети е била фашистка и той е участвал в "антифашистката борба на българските комунисти срещу българския фашизъм". Да,той критикува някои недостатъци при строителството на комунизма,но само недостатъците( и някои личности),Радой Ралин си е убеден антифашист,ето нали чувате какво казва,не му ли вярвате?)".И по пътя на елементарната логика,всеки разумен човек би повярвал както на Радой Ралин,така и на комунистите,а именно,че всеки български "антифашист" е комунист.И е точно така- у нас няма нито един "антифашист",който да не е комунист.
-по този начин ,ръководството на БНР и неговите служители(не всичките,разбир а се)демонстрират съгласие с комунистическат а пропаганда. Точно това правят и авторите-водещи на радиопредаванет о във връзка с книгата на Г-жа Таня Стоянова и Г-н Стефан Стоянов.И ако някой каже,че Радой Ралин е бил с "антикомунистиче ски убеждения",всеки комунист би му препоръчал това предаване с твърдението на самия Радой Ралин,че е "антифашист"(член на РМС). Сиреч,комунист.И фактологически, Радой Ралин никога не се е отказвал от "антифашистките" си убеждения.Но не е казвал също,че е комунист(или антикомунист).
Неопровержим е факта обаче,че той иронизира изключително силно комунизма,но съвсем не го отхвърля като нещо нечовешко,прест ъпно.Само той си е знаел,дали е бил "комунист",или "антикомунист".Неговият приятел и земляк Дучо Мундров се разочарова от него,дори спря контактите си с Радой,защото последния се явяваше на антикомунистиче ските митинги.Самия режисьор,завърш ил МГИК-Московский государственний институт кино,също много критикуваше "някои недостатъци на комунизма",но си остана верен на комунистическит е убеждения и поради това,Президента на страната го награди с орден преди няколко години.( просто,комунист ическат а държава награждава комунистически функционери и представтели на комунистическат а интелигенция)

С този коментар,нашата група доказва,че днешна България си остава комунистическа държава,след като държавното радио БНР , застъпва тезата на комунистическат а пропаганда за фашизма,антифаш истката борба,"народната революция на Девети",съветското "освобождение" от "фашизма",Народния съд,борбата срещу капиатлизма и монархо-фашизма и т.н.
Този коментар е в улеснение на всички,които все още вярват,че България не е вече комунистическа. Да,ама не,както казва агентът на ДС,Петко Бочаров.Комунистическа си е,та от там минава,бихме пояснили.Който не вярва,нека да прослуша указното радиопредаване.
 
 
-3 #3 svetlan 2013-04-30 02:20
Нашата група прослуша интервюто-разговор с г-жа Стоянова и синовете на Радой Ралин-Кин и Стефан.

Тримата говореха много стегнато,без модните в днешна,полукому нистическа България дежурни фрази на отнесеност и наивност.Най-голяма пластичност в изложенията показа Г-жа Стоянова-езикът й беше изключително вежлив,обективе н,логичен и разбира се изсискан.По собствен начин тя допринесе за разобличението на комунистическат а сган,по посока ДС.С малки изключения,думи те й бяха изключително точни.Г-н Кин Стоянов също направи нещо като експозе за баща си,нивото на езика му беше перфектно-стил,фразеологи я и пр.
Същото може да се каже и за Г-н Стефан Стоянов,особено в началото и края на предаването,но той прояви такова високо ниво на цинизъм,което е направо убийствено,недо стижимо,необясн имо...Ние сме група ,която е обработила много радио и телевизионни предавания,какт о и на такива от други страни,на първо място руски,но такова чудо не бяхме срещали. Става въпрос за една реплика-епиграма на Радой Ралин в домашна,семейна обстановка.Бил казал,че когато се мачка....(нивото на нашето възпитание и нивото на сайта на Г-н Хрстов категорично не позволяват да изпишем думата,която Г-н Стефан Стоянов употреби) еди-какво си,то ставало....еди-какво си.
Едно от нашите момичета скочи и каза "каквоооо,я върнете записа назад,нещо недчух изглежда,спрете интервюто).Върнахме записа,всички чухме израза отново и всички занемяхме.Ние мъжете се ичервихме като гимназисти и изгубихме настроение.Останалат част на предаването я излушахме без настроение...Не е за вярване,не ,не само че не е за вярване ,а направо не е възможно,да, ама не,възможно е и още как.Главата ме заболя и се наложи да пия два Беналгина.След края на предаването никой не каза нищо,станахме и с наведени глави си тръгнахме. Домакин този път беше най-възрастния колега,който каза само едно глухо "лека нощ"...

P.S.Вкъщи самостоятелно прослушах предаването с плаха надежда да открия нещо извиняващо автора на цинизма,но отново ми стана противно,даже още по-противно,когато обърнах внимание на топлия , одобрителен и радостен глас на Г-жа Стоянова,веднаг а след като съпруга й каза поговорката.И всичко това,в радиопредаване по държавното радио на Република България,което е наречено Българско Национано Радио.Нашата група изразява силно учудване как е възможно да се свърже нацията с този циничен израз.И задължително се наложи да се върнем към стихотворението на Петко Рачов Славейков,в което той определя българския народ за "м...а".Далече сме от мисълта да правим аналогия на тази категория на П. Славейков със участниците в предаването и специално с Г-н Стефан Стоянов,но като че ли на този етап,Славейков не би могъл да бъде разобличен.

Може би един ден "младите хора" няма да се впечатлят от този откровен цинизъм,но засега поне ние, старите поколения сме възмутени. Да,Радой Ралин често употребяваше такива фрази,но в камерна обстановка,нико га не си позволяваше да говори така пред много хора,особено пред жени.Напълно е нормално да се използват цинизми и жаргони в такава обстановка,това е познато и в други страни,но да се говори така пред микрофона на държавното радио и в присъствието на своята съпруга,това е нещо.....нямам подходяща дума.
 
 
+3 #2 Tani_Stoyanova 2013-04-29 21:00
Едно интервю за книгата:

radiosofia.bnr.bg/.../...
 
 
-4 #1 svetlan 2013-04-29 03:27
Г-н Христов,Кин беше ли на премиерата,че не го видях.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов