|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Непримиримият – Илия Минев ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Неделя, 06 Януари 2013 18:41


altДнес се навършват 13 години от смъртта на Илия Минев, борецът за човешки права, който надживя комунистическият режим, но остана непризнат. Режимът на БКП го направи затворникът, лежал най-дълго по политически причини – цели 33 години. Повече дори и от Нелсън Мандела.

Човекът, който е познат на онези българи, слушали заглушаваното радио „Свободна Европа”, след като в началото на 1988 г. в дома му в гр. Септември, където е поставен от ДС под изолация, е основано Независимото сдружение за защита правата на човека в България (НДЗПЧ) и радиостанцията информира за събитията около него.

Илия Минев е сред малкото истински антикомунисти, които след 10 ноември 1989 г. претендират не за власт, а за трибуна, която така и не му е дадена. Той е набързо изтикан от „новите демократи” и през 2000 г. почина забравен и в нищета (виж повече за него в рубриката "Черен календар на комунизма” – месец януари).

Днес няма да намерите много медии, които да припомнят делото на този истински герой от епохата на комунизма, няма и организирано възпоменание в чест на паметта му.

В електронната библиотека на desebg.com представям една изключително важна книга, благодарение на която са съхранени автентични факти и спомени за дейността на Минев, както и разказа на самия антикомунист с най-дълга биография в комунистическите затвори в България.

Книгата е „Непримиримият Илия Минев” на българския емигрант Иван Гаджев. Той е известен със създаването на Института по история на българската емиграция в Северна Америка и издаването на книгите на политическия емигрант Петър Семерджиев. Както сам пише в предговора на „Непримиримият Илия Минев” Иван Гаджев успява да се свърже още перди промените по телефона с председателя на НДЗПЧ. Скромността и аскетизмът на Илия Минев е пословична и той отказва предложената му материална помощ. След промените търси обаче съдействие за спасяването на зрението на съпругата си, която страда от нелекувана глаукома. Така през февруари 1990 г. на разноски на Иван Гаджев Минев и съпругата му пристигат в САЩ, където зрението на жена е спасено след операция.

При това гостуване Гаджев записва разказите на Илия Минев. Именно тези аудио записи са в основата на книгата „Непримиримият Илия Минев”. Те обхващат целия житейски път на политическият затворник антикомунист. Разбира се, трудно е да се преразказват подобни преживяванията. Те трябва да бъдат прочетени.

.


Ще си позволя да цитирам само епизод от разказа на Илия Минев, показателен за случилото се веднага след 10 ноември 1989 г. То е свързано с първия свободен митинг в София на 18 ноември:

„На 10 ноември чуваме с жената вечерта – Тодор Живков бил свален. А за мен – седмица след това, няма промени. Още идваха на празни приказки от ДС. По едно време престанаха. Няма и коли. А никой не идва да ме информира, че вече съм свободен човек...

Така и не смея открито да ида до гарата, защото имам чувството, че веднага ще ме задържат. Затова един приятел, който знаеше къде да чака с колата си, че заведе в София.

На 18 се събра огромен митинг... Почнаха да говорят ораторите. Гледам плакат: „Искаме Илия Минев!” Наши приятели се подготвили, а аз нищо не зная. Търсят ме хора и ме заведоха до трибуната. Тъкмо да стъпя пред микрофона, който беше на по-висока платформа, гледам Кюранов. Вперил в мен един поглед, не ти е работа! Вика ми да не мърдам, така било наредено. И ми препречва пътя с коляното си. Казах си – уж общественик, журналист, а се занимава с работа на долнопробен полицай! Аз не исках да го слушам, но техните хора ме избутаха. На Петър Берон момчетата, с ленти, ме изблъскаха.

Отправям се към Вагенщайн, груги ми го посочиха. Бях дочул, че били скарани с Тодор Живков, две години стоял в Германия. Казвам му: „Имате авторитет като виден партиен член, дайте ми възможност и аз да кажа две-три думи от името на НДЗПЧ”. Оказа се, че ме познавал, но не можело. До него Петър Берон. Обръщам се по същия начин към него. И той – такова е нареждането, а и не съм се бил записал. Питам го дали ме познава – да, знае всичко, но не може да говоря. И вика милиция. Идва един капитан с други двама. Отзад някой ме издърпа, моите приятели се сборичкаха с другите. През това време изкарват от името на Дружеството да говори Воденичаров (Румен Воденичаров, б. ред.). Казвам на Берон – как може да се допуска такова нещо! Пак – така е наредено! Георги Спасов и Петър Берон в очите ми го казаха: демокрацията е за нас, не за тебе! И Каракачанов, Петко Симеонов – същото! Само Блага Димитрова и Петър Слабаков не се обадиха. Така и не ме пуснаха до микрофона. Андрей Луканов бил наредил това.”


Освен изповедта на Илия Минев в книгата са направени важни допълнения като летопис на дисидентските прояви в тоталитарна България, някои документи свързани с преследването на Илия Минев от ДС, изявите му в САЩ при посещението през 1990 г. и спомени на различни хора за него и за НДЗПЧ, сред които Петър Семерджиев, Христо Сватовски, Екатерина Маркова, Едуард Генов. Книгата съдържа и документално приложение. Тя отдавна е изчерпана и вероятно една от малкото възможности да се сдобиете с нея е чрез издателска къща „Гутенберг”.


„Непримиримият Илия Минев”, Иван Гаджев, Институт по история на българската емиграция в Северна Америка „Илия Тодоров Гаджев”, ИК „Гутенберг”, С., 2003 г., 283 страници.

 

Коментари 

 
+21 #6 svetlan 2013-01-08 03:07
Последния коментар посвещавам на истинския човек,истинския антикомунист и истинския мъж Илия Минев.
 
 
+12 #5 svetlan 2013-01-08 02:35
"В електронната библиотека на сайта всяка неделя представям по една книга или друго издание (сборник например), свързани с комунистическот о минало."-Христи Христов.


Уважаеми Г-н Христов,въпреки неимоверните усилия,които проявявате,въпр еки,времето,кое то изразходвате,въ преки нервите,напреже нието и рисковете донякъде,има нещо ,което е неразбрано,нето чно,учудващо у Вас.

Не ми се иска да използвам думата "натякване",но какво е това,когато пишете нещо безброй пъти,което не е адекватно в исторически,пол итически,фактол огически и публицистичен аспект.Дори и в морален,човешки ...

Продължава във Вашия сайт да стои заглавие ,приблизително казано,че нашите,българск ите Държавни архиви са "...изнесени от Москва...". Ами съвсем не са изнесени от Москва,а са откраднати от съветските окупационни власти в София и са ЗАНЕСЕНИ в Москва. Разликата е много голяма в тези два глагола-"внасям" и "изнасям". Както има голяма разлика да вкара някой 10 лева в джоба си и да ги извади от джоба си.
Същото се получава и с израза,който често употребявате ,а имено-"комунистическо минало" на България.Ето някои факти от това "минало",за което говорите.
Какво се вижда с невъоръжено око у нас:


-Българската държава все още не е осъдила акта на обявяване на война от страна на Съветския Съюз срещу България.
-Българската държава не е определила съветскта окупация като агресия срещу нашата страна и нашия народ
-Българскта държава все още не е заявила официално,че Съветския Съюз,заедно с неговите марионетки,бълг арските комунисти са унищожили традиционната Българска държавност и са прекратили независимостта на Българската държава и Българския народ
- Българската държава все още не е определила съветската агресия като фактор на потъпкване на всички права и свободи на Българския народ
- Българската държава все още не е предоставила архивни документи и нейна позиция по отношение на политиката на Царство България към Съветския Съюз по време на Втората Световна Война( 01 септ.1939г-02 септ. 1945г), и особено(специал но) по отношение на Германо-Съветската война(22 юни 1941г.-09 май 1945г.)
- Българската държава все още не е публикувала позиция по отношение на неимоверните усилия на Българския Държавен глава,Н.В.Цар Борис-Трети,довели го до нивото на саможертва. Тази негова политика,както и на българските държавници ,политици ,религиозни дейци и общественици по време на ВСВ, доведе до спасяване на страната от многочислени жертви и разрушения.(А спасяването на българските евреи е пример на хуманиратна и мирна политика,акт на пълно пренебрегване на целите на Германия по този въпрос)
- Българската държава все още не е обявила по съдебно-юридически път,че съветските и българските комунистически функционери са извършили масови престъпления срещу Българската държавност и Българския народ.И с подобен,юридиче ски(законен) акт, да бъде забранена комунистическат а пропаганда и комунистическит е организации. Най-малкото по причина,че окупационните съветски власти и комунистическат а власт са ликвидиралли физически над 35 хиляди български мирни и невинни граждани-Държавния Глава(регентите ),председатели на НСъбрание,депут ати,политици,об щественици,рели гиозни лица,работници, селяни,занаятчи и,индустриалци, генерали,офицер и,фелдфебели,во йници,служители от МВР ,чужденци( много руснаци),дори и спортисти.За журналисти,публ ицити,писатели и др. да не говорим.
- Българската държава все още не е осъдила в специален законов акт убийството дори на Държавното и Комунистическот о ръководство през 1949г.- Георги Димитров е убит през юли 1949г. в Съветския Съюз,Трайчо Костов е убит през декември 1949г. в България и след по-малко от един месец е ликвидиран и Васил Коларов -януари 1950г.,само един ден след избиането му за Министър-Председатрел на НРБ.
- Българската държава все още държи непокътнати паметниците на съветската армия,която е окупирала нашата страна.
- Българската държава все още "стопанисва" паметниците,пло чи,надписи и подобни сурогати на българските терористи,убийц и и метежници,които издевателствува ха над Народа и Държавата и всяваха страх и ужас сред населението и властите.Те поставиха "основата" на споменаваното от Вас "комунистическо минало"
-Българската държава все още не е заявила в специален документ,че по време на ВСВойна,Българи я не е водила антисъветска политика.Какво включва това:
1.Запазване на дипломатическит е отношения на България със Съветския Съюз,на ниво посланици(Алекс андър Лавришчев и Иван Стаменов). (Категоричен отказ на българските власти да скъсат отношенията си със СССР под натиск на Германия)
2. Обявяване на ЧЕТИРИ "неутралитета" на България както по отношение на ВСВойна,така и специално към ГСВ(Германо-Съветската Война)
3. Пълна финансова издръжка и физическа закрила(протекц ия) на АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ СЪВЕТСКИ ДИПЛОМАТИ,ПРЕДС ТАВИТЕЛИ,СЪВЕТН ИЦИ,ТЕХНИЧЕСКИ ПЕРОСНАЛ И ЧЛЕНОВЕ НА ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА.
4. Официално посрещане и официални Държавни разговори със съветския секретар на НКИД(Народний комисарият Инностанъйх дел) на СССР,Аркадий Соболев( "дясната ръка" на Съветския министър на Външните работи,Вячеслав Молотов). Това бе осъществено на 25-26 ноември 1940г.
5. Финасово и физическо обезпечаване на транспортиранет о на съветските дипломати и граждански лица в Германия при започване на ГСВойна. Превозени са две влакови композиции от Ниш до Свиленград и Одрин.С около 1500 съветски граждани. В това число Съветския посланик в Германия, Владимир Деканозов и военния аташе,генерал-майор Вячеслав Тупиков. За тази акция,лично Сталин и Молотов са поканили в Кремъл ,Българския пълномощен министър Иван Стаменов,на когото са изразили официална благодарност към Българското правителство и Българския Държавен Глава -Н.В.Цар Борис.
6.Българските власти веднага предложиха на Съветския Съюз примирие и готовност за условията на примирието след обявяване на войната на 05 септ. 44г.
7. Българските власти заповядаха на военните власти,полицият а и пр.,да не оказват въоръжена и НИКАКВА съпротива на съветските окупационни войски и власти и да им окажат съдействия при тяхната дислокация на българска територия.
8.Българската Държава и различните институции,орга нзации и обществото не са провеждали и антируска политика и пропаганда.
9.Българската държава все още не е обявила,че Съетско-Българската война(05 септ.-28 0кт.1944) не е следствие от политиката на България по отношение на СССР и тази война не е по причина(виновно ст) на нашата страна.
10. Българската държава все още не е изразила становище,че военните действия срещу България не са свързани с общото настъпление на съветските войски към Германия.Окупацията на България няма военно-стратегическа стойност и е предназначена единствено за извършване на преврат и завземане на властта от бългатрските комунисти. Съветската окупация е била гарант за това.

- Българската държава все още не е обявила по законен(законод ателен) път,че НРБ е била под пълна зависимост(подч инение) на Съветския Съюз.
-Българската държава все още не е поискала по юридически мотивиран начин Българските държавни архиви,които са все още в Русия.(Върнати са само много малка част)
-Българската държава все още води чрез своите радио телевизия(БНР и БНР) открита прокомунистичес ка пропаганда.
-Българската държава все още подържа в областта на културата и образованието комунистическат а пропганда по отношение на Българската история в периода 1923-1990г.
-Българската държава все още не е обявила по юридически път,че Съветския Съюз и неговите органи са инспирирали репресиите ,които са провеждани от БКП и МВР(ДС).Уважаеми Г-н Христов,на основание на горните факти и на фактите,които Вие лично знаете,може ли да се твърди,че "комунизма" в България има статус на "минало".
Да,комунистичес кия режим е прекратен категорично,при това от самите комунисти и БКП,дори и от ДС. Но комунистическия режим не е синоним на целокупното "комунистическо минало".Той е само един от неговите съставни части(фактори), може би най-важния,но съвсем не е единствен.

И още нещо,което е по-лошо,което дори е подигравка,инди ректна и към Вашата информационна и просветителна дейност,която НИКОЙ не може да обезцени и унижи... За какво става въпрос Драги Христо?-няма изгледи в скоро време Република България да бъде декомунизирана.Това се демонстрира от най-високо ,"държавническо " ниво. Нито един от Българските президенти след падането на комунистическат а диктатура не се застъпва за декомунизиранет о на Държавата. И нека дори да прозвучи като чиста проба комплимент към Вас и такива като Вас. Но обективно е така!!!!!!!!!!


НИТО ЕДИН БЪЛГАРСКИ ПРЕЗИДЕНТ,ДЪРЖА ВНИК,ПОЛИТИК,ОБ ЩЕСТВЕНИК и пр. не е свършил една милионна част от това,което сте свършил и вършите Вие. Казвам тези думи с пълно убеждение и строга мотивировка."Скромни хорица" нали,защо да се напъват,я колко високо и гордо стърчат паметниците на Съветската Армия-агресор в тяхната Родина,на която служат така силно и отговорно,съгла сно Конституцията на Република България.Да им пожелаем лека служба,а на Вас тежка работа в архивите на ДС.
 
 
+10 #4 Христо Христов 2013-01-07 19:33
Електронната библиотека на сайта се намира в секция "ПАМЕТ", рубрика "Книги".

Ето линк - desebg.com/2011-01-06-11-54-16

От него ще видите последдните представени издания, а най-отдолу са следващите страници, към които може да преминете с кликване.

В електронната библиотека на сайта всяка неделя представям по една книга или друго издание (сборник например), свързани с комунистическот о минало.

В библиотеката може само да четете за съответна книга, но не и да я закупите, тъй като идеята е в тази електронна библиотека да се намира информация за важни издания по темите, свъразни с комунизма и Държвана сигурност.

В края на всяка книга е отбелязан авторът и издателството. Чрез тях може да направите търсене в интеренет и съответно да закупите дадено книжно произведение.
 
 
+3 #3 nikolaypavlov 2013-01-07 18:40
Аз не мога да разбера къде е тази електронна библиотека за която говорите. Дайте некъв link. Къде можем да купим тези книги?
 
 
+8 #2 luba6a2011 2013-01-07 11:33
гнъсна нация..гнъсни чалгарийски уроди...винаги ще се срамувам от това презряно племе...нямам думи да опиша възмущението си от това как са постъпили с един истински човек-Илия Минев :oops:
 
 
+6 #1 svetlan 2013-01-06 20:12
Текстът на Г-н Христов категорично доказва тезата на моята скромна особа,както и на такива като мен,че комунистите са навсякъде и т.нар. "преход" се води и ръководи от тях. Антикомунизма у нас е редактиран съвсем стриктно от комунистическат а сган. СДС беше креатура на комунистите,кка то и всичко друго.
Понеже това е сай за ДС,ето и креатурите на нази вездесъща оргнизация:
-СДС
-ДПС
-НДСВ
-ДСБ
-ДАНС

Навсякъде са налице инициалите "ДС".
Е,може ли при това тотално присъствие на комунистите и ДС в тези основни креатури,да се говори за истинска декомунизация.Или пък да допуснем,че "Комисията" има подобни цели.Били проверили хората,десетки хиляди граждани,от които агенти на ДС се оказали над 6000 ... И какво от това,какво и на кого допринасят тези "открития".Имало "публични" и "непублични" личности.
И кой по какви критерии определя някого за "публична" личност и дали тази личност приема тази квалификация. Дали някой може да каже "да,ама аз не се считам за публична личност". И кой ще го опровергае,"о не,публична личност сте Г-н Иванов". Когато се работи а архиви по дадени закони,недопуст имо е да се използват неюридически понятия,като това "публична личност".И при какви условия,една личност НЕ Е "публична".Само "дървета" и демагогии се раждат у нас.И може ли някой,ако е "публична" личност да стане "непублична". Какво е нужно да направи в този случай.Жално,много жално.
Сганта пуска разни уловки и всички в глас-публична ,публична е онази личност. Също като простотиите за "ляво и дясно просртанство".
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов