|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
С „Голямата екскурзия” Живков допълнително влошил икономическото положение в България ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ІV управление
Написано от Христо Христов   
Петък, 02 Септември 2016 07:55

 alt

С принудителното изселване на около 360 000 български граждани от турски произход през лятото на 1989 г. в Турция, за което основна роля има генералният секретар на БКП Тодор Живков, икономическата криза в страната по това време се е усложнила още повече.

Това разкрива строго секретен документ на Четвърто (икономическо) управление на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Създаденото през 1986 г. управление в Държавна сигурност, специално натоварено с обезпечаване на икономиката, признава за силно влошаване на оперативната обстановка в България.

„С особена острота това се почувства в областта на народното стопанство, където възникнаха сериозни трудности в резултат на масовото напускане на страната на голям брой ислямизирани българи”, се посочва в строго секретния документ, озаглавен „Мероприятия на Четвърто управление на ДС по проблемите на възродителния процес във връзка със становището на Политбюро на ЦК на БКП от 4 септември 1989”.

„Голямата екскурзия”, както е известно принудителното изселване на хиляди турци от България през лятото на 1989 г. оказва сериозно влияние върху и без това тежкото икономическото положение, в което управлението на БКП вкарва страната още през 1985 г.

„Напрежения се появиха и от масовото неявяване на работа на голяма част от готвещите се за заминаване в Турция лица от тази категория. Особено силно бяха засегнати отраслите: селско стопанство, транспорт, строителство. А също така и в редица предприятия от промишлеността”, се признава в документа на Четвърто управление на ДС, подписан от неговия началник ген. Кирил Величков през септември 1989 г.

Той посочва, че „наред с това сериозни трудности възникнаха в сферата на финансите, вътрешната търговия, изкупуването и снабдяването н населението със стоки от първа необходимост”.

Четвърто управление на ДС предлага редица мероприятия, с които да ограничи пораженията, които икономиката е понасяла в резултат на  политическата линия, възприета от компартията начело с Живков по „възродителния процес”.

Те са представени като пресичане опитите за извършване на подривна дейност в икономическата сфера от турска страна. Месец по-късно под натиск от Москва Тодор Живков е принуден да се оттегли от властта, а през декември 1989 г. Политбюро на ЦК на БКП отменя „възродителния процес”, за да излезе от глухата международна изолация, в която режимът е изпаднал заради насилствената смяна на имената на българските граждани от турски произход в страната, предприета през 1985 г.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност – смяната на имената – възродителния процес 1986-1990”, том 2 на Комисията по досиетата, 2013 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt 

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов