|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Видео интервю: Никола Марков. Част 1: Отказах да стана човек на комунистите и напуснах България ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Интервю
Написано от Христо Христов   
Сряда, 05 Септември 2012 15:40

alt

Никола Марков е брат на убития в Лондон през 1978 г. от Държавна сигурност писател Георги Марков. Напуска България през 1963 г. и се установява в Италия. След промените многократно се е връщал в родината си с настояване пред властите да бъде разкрито убийството на брат му. За последно е в София през есента на 2011 г. за премиерата на пиесата на Георги Марков "Да се провреш под дъгата"  в Народния театър.

В пространно видео интервю, дадено специално пред сайта desebg.com на разследващия журналист Христо Христов, Никола Марков за първи път прави две важни разкрития.

С първото назовава името на човека, уговарян от ДС да отрови брат му по време на почивката му на о. Сардиния през юни 1978 г.

Второто разкритие е свързано обстоятелствата, при които той е принуден да напусне България. Това става, след като е арестуван в Шесто районно управление на МВР, където му е нанесен побой и е скланян да донася на комунистическия режим.

Видео интервюто се публикува по повод 34-годишнината от убийството на Георги Марков, починал на 11 септември 1878 г. от отравяне на кръвта, четири дни след като е убоден с остър предмет от непознат мъж на моста „Ватерло” в Лондон.

.

В част 1 от интервюто Никола Марков разказва за семейството, в което е израсъл с Георги Марков, за неговия характер и увлечения по книгите, за живота преди и след 9 септември 1944 г., за ареста и побоя в МВР, които променят съдбата му завинаги, както и за своето заминаване за Италия и за изтеглянето на съпругата и детето си няколко години по-късно.

 

Част 1 от видео интервюто с Никола Марков пред desebg.com.

 

Премини към част 2 от интервюто: Никола Марков назовава името на човека, който е трябвало да сипе отрова на Георги Марков в чашата му при среща между двамата на остров Сардиния през юни 1978 г.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов