|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Каспаров: Дори сянката на Навални е страшна заплаха за режима на Путин ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Интервю
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 16 Февруари 2024 20:47

alt

 

Сайтът desebg.com препечатва интервюто с руския опозиционер Гари Каспаров, дадено за информационния портал „РБК-Украйна“ по повод смъртта на руския дисидент и политически затворник Алексей Навални в една от най-северните наказателни колонии на територията на Руската федерация, за която Москва съобщи днес (16 февруари 2024 г.).

Desebg.com припомня, че Навални бе лидер на партията „Бъдещето на Русия“, на която режимът на Путин отказа регистрация през 2019 г. Той е основател на Фонда за борба с корупцията, а също така поддържаше блог на своето име с подзаглавието „Последната битка между доброто и неутралността“. През 2019 г. Кремъл обяви антикорупционния фонд на Навални за „чуждестранен агент“.

През 2017 г. властта в Русия забрани на опозиционера да участва в изборите за президент през 2018 г., спечелени от Путин. През август 2020 г. режимът на диктатора направи опит да убие Навални, като го отрови с нервнопаралитичното вещество „Новичок“, но опитът се оказа неуспешен. Дисидентът се лекува в Германия, откъдето след няколко месеца възстановяване, се завърна доброволно в Русия на 17 януари 2021 г. Беше моментално арестуван. Той получи присъда от 42 месеца затвор за нарушаване на условията за условна присъда, дадена му от режима през 2014 г.

През март 2022 г. Навални бе осъден на девет години затвор и на глоба от около 11 500 долара в импровизирана съдебна зала в затвора край Москва, където той бе държан повече от година.

Новата „присъда“ даде възможност на режима на Путин да премести Навални в наказателна колония далеч от Москва, като го изолира от адвокатите и семейството му. В началото на август 2023 г. в самата наказателна колония той получи  още 19 години затвор по 6 нови абсурдни обвинения, сред които финансиране на екстремизъм и реабилитиране на нацизма.

В началото на декември 2023 г. близките и адвокатите му загубиха връзка с него за около 20 дни. По Коледа стана ясно, че политическият затворник е прехвърлен в изключително тежката изправителна колония №3 със специален режим, намираща се в района на селището Харп в Ямало-Ненецкия автономен окръг в състава на Тюменска област и Уралския федерален окръг.

Наказателната колония е известна в Русия още като „Полярен вълк“ или „Ямская тройка“. Предназначена е за мъже и се намира на около 1900 км североизточно от Москва, над Арктическия кръг, в условия на вечна замръзналост и е едно от най-северните места за задържане в Русия.

На 14 февруари 2024 г. стана известно, че Навални е изпратен в наказателен изолатор за 27-и път по време на престоя си в затвора. За трите години откакто е лишен от свобода Навални е прекарал общо повече от 300 дни в изолатор, като част от вътрешните наказания, с които режимът на Путин очевидно е искал да го сломи и пречупи. На 9 януари 2024 г., когато вече се намира в арктическата наказателна колония в Харп, Навални написа в Телеграм, че „все още не е било по-студено от -32 С“ и че „нищо не ободрява така, както разходка в Ямал в 6,30 сутринта“.

„Дори при тази температура можете да се разхождате повече от половин час, само ако успеете да си отгледате нов нос, нови уши и нови пръсти“, посочи политическият затворник, иронизирайки нечовешките условия, в които режимът на Путин го бе поставил.

Навални е носител на наградата за свобода на мисълта „Сахаров“ за 2021 г., с която Европейският парламент и същата година му е присъдена наградата за храброст „Борис Немцов“.

През януари 2022 г. се състоя премиерата на документалния филм „Навални“ на режисьора Даниел Роер, разкриващ събитията с отравянето на политическият опозиционер и участието на агенти на Федералната служба за сигурност на Руската федерация в отравянето. Лентата спечели наградата за най-добър документален филм на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство, а през март 2023 г. и Оскар в същата категория.

Интервюто с Гари Каспаров е взето веднага след първите съобщения за смъртта на Навални. Както и в предишни интервюта и в това бившият световен шампион по шах и политически критик на режима в Русия прави точен анализ, подчертавайки безсилието на Запада да накаже престъпленията, извършени от руския диктатор Владимир Путин. „Това, което Навални причини с живота и смъртта си, може да се превърне в последната капка, която ще препълни търпението на тази планета с престъпленията на Путин“, казва Каспаров. Заглавието е на desebg.com.


Гари Кимович, ако се потвърди смъртта на Алексей Навални, какви последствия ще има това, ако има такива, за Русия, за руския режим, за Путин и за целия свят?

– Съдейки по съобщенията, които пристигат, тази трагична новина за съжаление се потвърждава. Защото би било просто глупаво да се доверим на това, което казват руските власти. Естествена смърт или някак ускорена - но едно е ясно, че е убит бавно.

Независимо от конкретната причина за смъртта, фактът, че измършавял мъж, след толкова много престой в наказателна килия, е изпратен в Арктическия кръг през зимата, показва, че, да кажем просто, режимът на Путин не е бил много заинтересован Алексей да се подобри неговото здраве. Въпреки това не може да се изключи, че това е целенасочена акция. Отново не можем да кажем нищо, за съжаление, защото всичко, което се случва в Русия на Путин, е покрито с такъв воал на непроницаемост.

Те ни показват само това, което искат да видим. Можем само да гадаем. Ясно е, че тази смърт, това трагично послание, разбира се, ще разбуни Запада. Така че изведнъж открих толкова много съобщения в моя канал: дайте интервю, говорете. Но, за съжаление, знаем, че този интерес ще продължи 2-3 дни и след това може отново да изчезне.

Пиша в Туитър, че президентът Байдън каза, че Путин ще плати скъпо, ако нещо се случи с Алексей. И какво ще плати Путин? Защото толкова много пъти вече сме чували тези изявления, че Путин ще плати, ако нападне Украйна. Той вече е извършил толкова много престъпления и някак си все още не виждам решимостта на Запада да го накаже за тези престъпления.

И най-важното е да се разбере, че докато той е там, престъпленията няма да спрат. Всичко, което обсъждаме сега, се случва на фона на продължаващата война в Украйна. Путин засилва натиска. За съжаление, от друга страна, виждаме голям набор от думи, дори като на тази конференция (по време на интервюто Каспаров участва в конференция, б. ред.). Вместо думи имаме нужда от снаряди. Те имат проблем със снарядите и вместо да се гордеят с факта, че БВП на страните от НАТО е 25 или няколко пъти по-голям от Русия и нейните съюзници, трябва да се обясни защо в този случай Русия има 5 пъти повече снаряди, ако не 10 пъти повече.

Мисля, че някои събития ще се случат, но не можем да кажем нищо, защото системата на тези проверки и баланси в западното общество днес е твърде крехка. Не знаем какво ще се случи в Америка. Защото историята с пакета помощи за Украйна зацикли поради вътрешни разправии. Не разбираме коя част е свързана чисто с вътрешни дрязги и коя по принцип е свързана с това, че там действа най-мощното лоби на Путин. Основно, разбира се, от дясната страна, от страната на републиканците, но въпреки това е и от лявата страна. Затова сега можем само да чакаме и да кажем още веднъж, че режимът на Путин е непрекъсната поредица от престъпления.

Ако тази смърт бъде потвърдена и Западът трябва да запише факта, че най-видният опонент на Путин, живеещ в Русия, всъщност е ликвидиран, отново - пред очите на целия свят! Има ли политическа воля на Запад или не? Това също е моментът на истината. Иска ми се да вярвам, че на Запад ще има политическа воля най-накрая да се говори за фундаментални промени в Русия, но се страхувам да правя предположения.


Смятате ли, че това ще насърчи хората, които се позиционират като руска опозиция на режима на Путин, да предприемат по-решителни действия? И същото важи и за руския народ. Смъртта на стотици хиляди войници, които Путин изпрати на война, всъщност не доведе до реални масови протести, а това събитие – има ли шанс да изведе хората на улицата или да насърчи някакви други форми на протест?

– Трудно ми е да отговоря положително на въпроса именно защото имаме работа с голям брой неизвестни.

Що се отнася до опозицията, смятам, че трагичното напускане на Алексей от политическата арена, защото дори и в затвора, той все още беше символ на борбата и беше фактор, с който така или иначе всички трябваше да се съобразяват, неизбежно ще пренасочи опозицията към по-радикална страна. Това са законите на политическата борба, законите на живота. Кръвта винаги води до радикализация. Виждаме как това се случи в Украйна. Този процес е неконтролируем.

 

alt

 

Но е съвсем очевидно, че такава смърт на такъв човек, от такъв мащаб, измества политическата структура към по-голям радикализъм. Трудно е да се каже какво ще се случи в Русия. Днес там не виждаме протест, но е съвсем очевидно, че недоволството зрее латентно. Със сигурност съществува, просто не можем да го видим.


Значи това не е опожарено поле? Всички бяха сплашени, някои хора бяха изхвърлени, други затворени.

– Да, всички бяха сплашени, хората бяха изхвърлени, затворени, убити. Въпреки това има 140 милиона души. Знаем, че така или иначе 15% бяха против войната по морални причини. Това е същият Кримски консенсус: 86/14. Видяхме повече или по-малко демонстрации през първите две седмици след пълномащабното нахлуване преди две години. Това всъщност е броят на хората в Русия. Някои от тях заминаха, други бяха принудени да се върнат. Но въпреки това обществото не е безнадеждно.

Ясно е, че днес потенциалът за сваляне на режима не е дори близък. Няма и потенциал за масов протест. Но такива събития могат да доведат до нещо. Сега, струва ми се, най-големият въпрос, който трябва да бъде решен в Кремъл, е: къде ще бъде погребан Навални? Всъщност това е въпрос, по който Кремъл си блъска главата.

Според собствените си закони те са длъжни да го донесат и да го дадат на роднини. Това е, както вярвам, на родителите в Москва. Но тук всичко може да се случи. Факт е, че тези събития отново не се контролират от никого. Не се съмнявам, че ако такава погребална церемония се проведе в Москва, можем да видим брой хора, които ще надминат всички очаквания. Затова е възможно да потърсят други методи, отново незаконни.

Сянката на Навални все още е заплаха. И е съвсем очевидно, че ще се борят и след смъртта му. Що се отнася както до Русия, така и до Запада, възникна нова ситуация, в която всеки ще трябва да вземе някакви решения. Нашата позиция е непроменена: режимът е престъпен, но свалянето на режима е възможно само след украинската победа. Победата на Украйна е стъпка към свободата за Русия. Следователно нищо не се променя в позицията на мен и моите колеги тук. Друго нещо е, че е възможно това трагично послание да увеличи броя на нашите поддръжници.


По едно време вие доста остро критикувахте методите на Алексей Навални. Но сега, ако тези съобщения са верни, според вас, кой ще остане Алексей Навални в руската история и колко значимо ще бъде неговото място в тази история?

– Не знаем как нашите дела ще отекнат в историята. Имах значителни разногласия с Алексей по много въпроси, въпреки че ние също действахме заедно и преди много години, докато все още бях в Русия, участвахме в големи демонстрации.

Цялата тази критика днес става дребнава на фона на тази трагедия. Мъжът почина, осъзнавайки какъв риск поема, завръщайки се в Русия. Когато ме питаха дали мога да коментирам решението му да се върне след неуспешния опит на режима на Путин да го елиминира, винаги казвах, че има политически компонент в решението. И може би не съм съгласен с него.

Не мисля, че това беше най-доброто решение. Но не може да се коментира героизъм. Актът на личен героизъм стои над всякакви политически сметки. Навални пое риска. Плати най-високата цена за това – живота си. Затова ми се струва, че днес всички останали критични стрели, изстреляни срещу Навални, просто не достигат целта.

Той вече е над цялата тази критика. И искам да повторя, че дори сянката на Навални е страшна заплаха за режима. Това е нещо, с което режимът може да не успее да се справи, защото вече е извън техния контрол. Но това, което той причини с живота и смъртта си, може да се превърне в последната капка, която ще препълни търпението на тази планета с престъпленията на Путин. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов