|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Андрей Ковачев: Нашето общество е категорично, че България не е била фашистка държава преди 9 септември 1944 г. ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Интервю
Написано от Христо Христов   
Петък, 13 Ноември 2020 16:34

alt

 

Сайтът desebg.com публикува блицинтервю с евродепутата Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ) по повод поръчаното от него социологическо изследване по проблема със Северна Македония. В изследването не беше оповестен един въпрос, който сега получава гласност и г-н Ковачев го коментира. Той се отнася за днешното възприемане на десетилетната пропаганда на комунистическия режим за съществуването на фашизъм в България до Деветосептемврийския преврат.


Г-н Ковачев, вие поръчахте извършването на представително социологическо изследване  „Обществени нагласи към позицията на България относно започването на преговори на Република Северна Македония за членство в ЕС“, което агенция „Алфа Рисърч“ разпространи миналия вторник (3 ноември 2020 г.). Вие отдавна сте ангажиран с тази тема. В изследването обаче има и един въпрос, резултатът от който не беше публикуван, но той индиректно е свързан с обвиненията, които често се чуват от западните ни съседи, че България е била фашистка държава. Може ли да дадете по-подробна информация в част от допитването?

– Да, този въпрос от социологическото изследване ми се струва много важен, тъй като той показва категоричното становище на обществото, а именно, че 80%  от него не споделят комунистическото клише, България преди 9 септември 1944 г. е имало фашизъм, какъвто е имало в Италия например и националсоциализъм в Германия. Това клише беше налагано от режима на БКП с десетилетия. Днес обаче е радостно, че българското общество, включително и по-младите поколения, очевидно са се информирали обективно по този проблем, по който пак повтарям, десетилетия наред компартията налагаше една удобна за нея лъжа.

 

alt

 

От разреза на социологическото изследване се разбира, че онези, които продължават да вярват, че в България е имало фашизъм (19,9%) в мнозинството са симпатизанти на бившата БКП.

 

Преди да продължим бихте ли уточнили защо този въпрос от социологическото изследване не беше включен при оповестяването му, за да не помисли някой сега, че е имало нещо тайно?

– Преценихме, че въпросът не е свързан конкретно с темата за започването на преговорите със Северна Македония и в по-голяма степен той се отнася до допитване на общественото мнение по вътрешен за България въпрос, свързан с нейната история.


Вас изненада ли ви резултата? Обикновено наследниците на БКП твърдят, че преди 9 септември 1944 г. у нас е имало фашистко управление.

– Не, не ме изненада. Логично е привържениците на бившата компартия да продължават да споделят комунистическата пропаганда, с която ни облъчваха преди 1989 г. БКП винаги е използвала „борбата“ срещу „фашизма“, а в един период те го наричаха и „монархо-фашизъм“, като индулгенция за налагане на диктатурата след 9 септември 1944 г.


Известно е, че в България няма политическа партия, политическо мнозинство или монарх, който да управлява страната с фашистка идеология и съставена на тази база програма, както в Италия или Унгария, например. В същото време след Деветосептемврийския преврат БКП много удобно заклеймява хиляди българи, които не я подкрепят, включително и български офицери, които проливат кръвта си срещу нацистка Германия в края на Втората световна война. Вие виждате ли историческа връзка между комунистическото наследство и недоброжелателната пропаганда срещу България днес в някои медии в Северна Македония?

– Да, категорично е така. Комунистическата диктатура в България не само че проповядваше тази манипулация, но я използваше срещу своите противници и срещу хора, които не споделяха нейната идеология. Нека да не забравяме, че за разлика от комунистическа България режимът в Титова Югославия в известна степен беше по-привлекателен за хората, тъй като даваше по-голяма свобода да се пътува, както и други привилегии. Нека припомним за т. нар. събори в граничната зона с Югославия, които се допускаха, и които привличаха българите, защото там можеха да се намерят най-елементарни битови стоки, които липсваха на българския пазар, като дъвки, дънки и други западни неща.

Но в основата на всяка диктатура е да търси врага в другите. Както това го има при нацистите и във фашистка Италия, така и болшевиките и комунистите търсят врага навсякъде в обществото. Това е и причината в България след Деветосептемврийския преврат хиляди хора да са обявени от комунистическия режим за „фашисти“. Тази характеристика обяснява и силната югоносталгия  в Северна Македония, както и в Сърбия.


Как съседите ни могат да се доближат до истината, особено младите поколения, след като знаете колко трудно през 2018 г. беше сменена учебната програма в България, за да може тоталитарния комунистически режим да се изучава в училище. А след това през 2019 г. дори се наложи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев да спре новите учебници, някои от които ще оказаха пълни с манипулиране на факти или спестяване на такива за тоталитарния режим на БКП?

– Една от основните цели на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който беше подписан със Северна Македония през 2017 г., бе създадената с него Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония да се обедини около общ прочит на историята, базиран на историческите източници и факти от съответната епоха. Направените констатации следваше да бъдат заложени в нови учебни планове в образователната система на република Северна Македония. Това е изключително важно, за да може младите поколения на Северна Македония да не бъдат манипулирани и да учат фалшификации на историята, защото ние трябва да сме заедно в нашия общ европейски дом, преодолели разединението и омразата, наслоена от тоталитарните режими на НРБ и бивша Югославия.

За съжаление обаче тази комисия не работи. От една година, не по вина на България, няма никакъв напредък и абсолютно нищо не се е променило в техните учебни програми и учебници – от антична история до историята през ХХ век. С това ние не може да се съгласим. Не е европейска ценност да приемеш лъжата. Не е европейска ценност да растат млади поколения с манипулирана история, която води до омраза на своя съсед.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов