|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Андрей Ковачев: Моята кауза е младите хора да знаят истината за комунистическия режим ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Интервю
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 23 Май 2019 08:32

alt
Сайтът desebg.com публикува интервю с евродепутата Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ), който отново е издигнат за този пост на предстоящите в избори за Европейски парламент в неделя. В лицето на г-н Ковачев много хора виждат човекът, който през последното десетилетие беше най-истинският и последователен застъпник сред политиците на правото на българското общество да знае истинските факти за тоталитарното управление на БКП. Той предприе и редица смислени инициативи, които допринесоха за разбиване на стената от лъжи и манипулации за комунистическия режим. Г-н Ковачев бе любезен да отговори на въпросите на журналиста Христо Христов.

 

Г-н Ковачев, вашата кандидатура е издигната за трети мандат като евродепутат, а поканата ми за интервю с вас е защото читателите на сайта ви познават като най-последователния политик през последното десетилетие по проблема с преосмислянето на тоталитарното комунистическо минало, който е подкрепил десетки инициативи в тази посока, включително и desebg.com от самото начало на проекта. Ако се върнете назад бихте ли казал какво ви мотивира още от самото начало на своята политическа кариера да работите в тази посока?

– Моя кауза през всичките тези години е била младите поколения на България да знаят истината за комунистическия режим. Наш дълг е да предадем паметта за близкото минало – какво се е случило след 9 септември 1944 година, за да предотвратим риска младите поколения да повторят страданията и ужасите от миналото!

 

alt

 

Мотивира ме уважението и паметта към десетките хиляди жертви и пречупени съдби на честни и родолюбиви българи, които без вина са били тормозени, убивани, въдворявани в лагери, изселвани и унижавани през периода на комунистическата диктатура в нашето Отечество – това никога не трябва да бъде забравено, напротив – истината за този черен за страната ни период трябва да бъде изучавана и предавана на младите поколения, а не изкривявана и фалшифицирана, както бившите комунисти от БСП днес продължават да правят.  


Вие не само подкрепяте десетки инициативи, чиято цел е да се попълва истината за комунистическия режим, но и сте инициатор на множество такива – от организиране на мащабната конференция в Европейския парламент „Изстраданата мечта на България” за съпротивата на българите срещу тоталитарната диктатура на БКП през 2010 г. до конференцията през 2017 г. за необходимостта от приемане на нова учебна програма по история за адекватно изучаване на режима 1944-1989 г. в средното училище. Какво, според вас, показва този натрупан опит?

– Особеност на българския преход беше, че той се организира от самата комунистическа номенклатура, дирижирана от структурите на Държавна сигурност. Поради това в българското общество дебатът относно най-новата ни история след Втората световна война не завърши. Десетките инициативи, които аз и моите колеги организирахме бяха насочени именно към осветляването, разпространението и изучаването на истината за престъпленията на тоталитарната комунистическа власт в България. Натрупаният опит показва, че българското общество остава разделено по тази тема, заради системното изучаване през комунизма на лъжи, които биват тиражирани и подкрепяни и до днес от непокялите се комунисти от Българската социалистическа партия.

 

alt

 

Аз се боря срещу тази инерция, която ни бе завещана от липсата на декомунизация по време на българския преход. Все още има стотици улици носят имената на комунистически вождове и събития, което показва липсата на адекватна и общоприета оценка за този период, както и погрешното приемане, че когато нещо негативно е било част от нашата история, то вместо да бъде изучавано в училищата, трябва да продължи да бъде част от нашата градска среда със стотиците паметници и наименования.

 

Между другото трябва да отбележим, че в началото на 2018 г. МОН прие такава нова учебна програма, а вие без да го афиширате бяхте един от политиците, които постоянно се интересуваха от този процес и го подкрепяхте непрекъснато. Как обаче гледате на опитите на тази програма да бъде атакувана от противници на истината за комунистическото минало, включително и от страна на извънпарламентарни проруски партии?

– Усилията на голяма част от „бившите“ комунисти и настоящи русофили и социалисти са насочени именно срещу изучаването на истинската история в периода между 1944 и 1989 година. Те се борят със зъби и нокти младите поколения на България да не изучават и да не знаят престъпленията на комунистическия режим в България, именно защото голяма част от тези хора и техните семейства са били съпричастни на репресивния апарат. Те не поискаха прошка за стореното.

 

alt

 

През 2019 година продължават да отричат фактите, продължават с опитите си да фалшифицират и изфабрикуват историята, продължават да работят против националния консенсус и по този начин задълбочават разделението в българското общество, налагайки носталгия към този най-мрачен период от нашата нова история. Моя лична кауза е изучаването на престъпленията на комунистическия режим да бъде част от учебната програма. След обществен дебат с широк кръг от учени и преподаватели през 2018 година министърът на образованието и науката одобри нова Програма по история за Х клас, която включва изучаване на този период от новата ни история.  

 

Забелязахте ли, че в хода на предизборната кампания комунистическото минало ярко присъства – от фалшивите новини по модела на КГБ за активни и дезинформационни мероприятия, през споменаването на концлагера „Белене” и почитането от организации на БСП на видни комунистически функционери като Добри Терпешев? Как си го обяснявате това?

– Липсата на декомунизация в началото на българския  преход направи възможно през 2019 година бившите комунисти, понастоящем социалисти, да „честват” паметта на национални предатели като Добри Терпешев, официално предал българската административна власт в Беломорието на гръцките партизани! За жалост това шизофренно поведение на БСП е системно и примерите за честване паметта на подобни „герои“ дори днес са десетки.

 

alt

 

Трябва да бъде ясно, че висшите комунистически функционери са престъпници, които са работили против благото на България, агенти на чужди държави, чието място е в учебниците по история с рационална оценка за свършеното от тях, а не върху паметни плочи, имена на улици и площади!


Не мога да не ви попитам как гледате на факта, че в листата на БСП за Европейския парламент фигурират четирима сътрудници на Държавна сигурност – най-много издигани в България от една партия от първите евроизбори през 2007 г. насам?

– Принципно не желая да коментирам решенията на други политически партии, но когато става въпрос за нещо, свързано с комунистическото наследство ще направя изключение. В България, за разлика от по-голямата част от страните от т. нар. Източен блок, не бе проведена лустрация. Това направи възможно огромна част от изборните и управленски позиции през годините след падането на комунизма, да бъдат заемани именно от хора, съпричастни на комунистическите служби и репресивен апарат.

 

alt

 

Фактът, че през 2019 година, на избори за Европейски парламент в листата на БСП фигурират четирима сътрудници на Държавна сигурност говори много за състоянието на тази партия, за лицемерието и липсата на каквато и да е европейска визия и желание за вътрешна промяна. Нито дума за покаяние, даже напротив – 30 години след падането на комунизма, функционерите от този период продължават да управляват тази партия.

 

Извън темата за комунистическото минало и влиянието му днес бих искал да ви попитам каква е вашата визия за Европа и кои са онези предизвикателства, по които вие ще работите?

– Ще работя за ефективен Европейски съюз, който да носи добавена стойност по темите важни за нас, гражданите му. Това са теми като физическата и социалната сигурност на гражданите, миграцията, повишаването на доходите и стандарта на живота, конкурентноспособна и привличаща инвестиции икономика, качествено здравеопазване.

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов