|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Валери Симеонов: Младите хора трябва за знаят не само за лагера „Белене”, но и цялата истина за чудовищното лице на социализма ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Интервю
Написано от Христо Христов   
Събота, 26 Май 2018 18:41

alt

Преди седмица, на 18 май 2018 г., на мястото на бившия комунистически лагер „Белене” на остров Персин се проведе традиционното годишно поклонение в памет на жертвите на тоталитарната комунистическа диктатура. Една от изненадите бе присъствието на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Той не взе думата, но след края на събитието журналистът Христо Христов успя да му зададе няколко въпроса. Сайтът desebg.com публикува блиц интервюто с Валери Симеонов.

 

Г-н Симеонов, какво ви доведе днес [18 май 2018 г.] на мястото на лагера „Белене”?

– Доведе ме моята неинформираност за концлагера. Знам някои неща, чел съм за други, но всичко съм научил след 10 ноември 1989 г. Вече са минали 29 години от началото на демократичните промени и 29-годишните млади хора в България не знаят вероятно нищо за зловещото, чудовищно лице на социализма, което сега се представя в романтична, розова светлина. И така се подлъгват младите поколения, което е безобразие. За съжаление и аз когато бях на 29 години нищо не знаех за лагера „Белене”.


Какво може да се направи. Имам предвид като държава политика?

– Като държавна политика би следвало да се въведе една справедлива история, която да се изучава в училище. И да се изкарат тези исторически факти, които не се знаят, не само с лагера „Белене”, а изобщо истинската история на България. И с истинските отношения между България и Русия и България и Съветския съюз.


Според вас би ли било правилно държавата да подкрепи изграждането на този Мемориален комплекс за жертвите на комунистическия режим в лагера „Белене”, каквато идея има?

– Аз не мога да говоря от името на държавата. Дойдох тук, защото сам исках да се запозная. Тук никой не ме е пратил. Но моето лично мнение е, че трябва да се увековечи паметта на жертвите на комунизма и може би един такъв ден трябва да е ден на национален траур, защото младите изобщо не знаят, че е имало такива жертви. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов