|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Христо Христов: Хората не знаят, че БКП при Живков три пъти е фалирала България ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Интервю
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 13 Декември 2014 14:23

alt

Голяма част от българското общество не знае истината за комунистическия режим, както и факта, че по време на управлението на Тодор Живков България три пъти е довеждана до фалит.

Това заяви разследващият журналист и основател на сайтовете desebg.com agentibg.com Христо Христов в предаването „Тази събота” по bTV. Той беше гост на водещата Мариана Векилска по повод наградата му, присъдена наскоро от Европейския парламент за Гражданин на 2014 г. Христов е автор на документалното разследване „Тайните фалити на комунизма”, 2007 г., изд. „Сиела”, изградено върху най-голямото прокурорско разследване в историята на България – дело №4/1990 г. за причините за икономическата катастрофа на комунизма, в което е събрани фактите за стопанската история на България от средата на 50-те години до 1990 г.

По думите на журналиста самите комунистически министър-председатели като Гриша Филипов и Станко Тодоров, както и Тодор Живков за признали пред прокуратурата краха на комунистическото управление и неговата несъстоятелност.

„След като толкова се харесва комунизмът и има носталгия към него, дайте да го върнем само за седмица. Знаете ли кой първи ще пропищи? БСП, олигарсите и незаконно забогателите, защото първо ще бъде отнета частната собственост, после да бъдат събрани международните паспорти и хората да бъдат арестувани за вицове, да видим кой тогава ще харесва комунизма”, коментира Христо Христов.

„Комунизмът в България е завещал най-лошия старт от всички комунистически страни – 11 млрд. долара външен дълг и 25 млрд. лв. вътрешен дълг. Не се е отчитала и инфлация – държавата е била една икономическа яма, в която е потъвало всичко”, допълни разследващият журналист и подчерта, че в онази епоха е имало и смели хора – председателите на Българската народна банка и експерти от Министерството на финансите, които са казвали на висшето партийно ръководство истината за тежкото икономическо положение на страната. „ Последният председател на БНБ преди 10 ноември 1989 г. Васил Коларов пише още 1987 г. доклад до Тодор Живков, че България е в състояние на фалит”, подчерта Христо Христов.

Сайтът desebg.com публикува видео от предаването, в което журналистът отговоря на въпроси за причините за носталгията по комунизма, за липсата на култура на памет в българското общество и необходимостта истината за тоталитарния режим на БКП да влезе в учебниците по история.


 

Видео от предаването „Тази събота” по bTV с участието на Христо Христов | Източник: btvnovinite.bg.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов