|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Президентът Росен Плевнелиев: Никой не може да реабилитира тоталитаризма ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Събота, 13 Октомври 2012 11:07

Никой не може да реабилитира тоталитаризма и никой повече не може да държи в ръцете си власт, която забранява истината.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, при откриването в петък 12 октомври 2012 г. мултимедийната изложба „България 1944-1989 г. Забранена истина” в изложбената зала наДържавната агенция „Архиви” на ул. „Москавска” 5.

В откриването на експозицията участваха президентът (1997-2002 г.) Петър Стоянов и посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер.

Росен Плевнелиев коментира, че истината за съпротивителните движения срещу тоталитарната държава и нейните престъпления не трябва да се забравят и трябва да бъдат показвани на следващите поколения.

„Падането на Берлинската стена е най-яркият символ на краха на комунистическата доктрина”, посочи още държавният глава.

.

Той  обяви, че ще съдейства в България скоро да има музей, който да отдаде почит на жертвите и на репресираните от комунистически режим. „Музеят трябва да покаже фактите за тоталитарната държава – за нейните институции, за Държавна сигурност и за начина, по който са вземани решенията тогава”, посочи Росен Плевнелиев. Той подкрепи този идея по време на официалната си визита в Германия това лято пред германския президент Йоаким Гаук.

Идеята за музей за репресиите на ДС беше лансирана миналата година от председателят на Държавна агенция архиви Мартин Иванов. Към момента е изработен проект за реализирането му в подземията на държавния архив на „Московска” 5, които някога за били използвани като килии от репресивния апарат.

За създаването на музея е необходим бюджет от около 1,5 млн. лева, твърде скромна сума в сравнение с други музеи, които държавата откри или предстои да открие.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов