|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Пътуваща изложба ще разказва за истинските събития в България през комунизма ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Петък, 12 Октомври 2012 18:49


Изложбената зала на Държавна агенция „Архиви” на ул. „Московска” 5 в столицата стана домакин на рядко срещана експозиция.

Документалната мултимедийна изложба с провокативното заглавие „България 1944 – 1989 г. Забранена истина” разказва за онези факти и събития от епохата на комунизма, за които у нас рядко се говори.

Инициатори на проекта са живеещата в Берлин Фанна Коларова и публицистът Стоян Райчевски, председател на Съюз „Истина”.

Разположената на близо 20 табла изложба разкрива истинското лице на  комунистическия режим в България през периода 1944-1989 г. С документи, снимки и лични спомени на участници и свидетели на събитията тя показва малко познати и премълчавани истини за репресиите, разправата със свободомислещите, ограничаването и лишаването на гражданите от основните им права и свободи, както и за привилегиите на партийната номенклатура.

.

 

Проследява се пътя на България след преврата на  9 септември 1944 г., терора от първите дни, жертви на който стават десетки хиляди българи, унищожаването на българския политически, държавен и културен елит чрез т.нар. Народен съд, масовите изселвания и изпращания в лагери и затвори на граждани, обявени за „врагове на народа”, отнемането на земята на селяните и тоталното ликвидиране на частната собственост върху индустрията, търговията и банковото дело.

Значително място в изложбата е отделено на разправата на комунистическата партия с помощта на държавна сигурност с  противниците на режима и с борещите се за своите права граждани.  Отразено е влиянието, което оказват върху българското общество съпротивителните прояви на другите народи в  Източна Европа, както Берлинското въстание от 1953 г., Унгарската революция от 1956 г., Пражката пролет от 1968 г. и дейността на полския свободен синдикат „Солидарност” през 80-те години на миналия век.

Финалното послание е почерпено от лозунгите, които българските граждани издигат на първия  митинг през 1989 г., за свобода, за демокрация и за съдене на виновните.

Изложбата е пътуваща и ще бъде показана и в други градове на страната със съдействието на фондация „Конрад Аденауер“.

Откриването на изложбата събра политици, репресирани, интелектуалци. Приятната изненада бе в лицето на президента Росен Плевнелиев. „Никой не може да реабилитира тоталитаризма и никой повече не може да държи в ръцете си власт, която забранява истината”, заяви той пред присъстващите.

"Срещата с невероятната личност Стоян Райчевски, с творческата чувствителност на Ирена Даскалова и стоическата праволинейност на Радостина Георгиева определи и посоката на изложбата- мултимедийна. Търсихме един кратък разказ за миналото, който да бъде разбран във България и в чужбина от млади хора, затова и многобройните примери от лични съдби, каквито са прощалните писма на хора, осъдени на смърт", заяви пред desebg.com Фанна Коларова.

Тя подчерта, че без подкрепата на Възпоменателната библиотека за жертвите на комунизма във Берлин и двете фондации, не би могло експозицията да се реализира толкова бързо. "Пълният текст на изложбата е включен в каталог на български, немски и английски, а придружаващият филм е размножен на диск", допълни Коларова.

След премиерата на изложбата бе излъчен документален филм с разкази на преживели  репресиите и на участници и свидетели в съпротивителното движение на българския народ на Ирена Даскалова.

В сградата на „Гьоте институт”, се проведе конференция, посветена на проблеми, свързани мотото на изложбата.

Изложбата, документалният филм и конференцията са реализирани с подкрепата на Bundesstiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur, Konrad-Adenauer Stiftung – Landesburo Bulgarien, Gedenkbibliothek zu Ehren der Opfer des Komunismus e.V. Berlin, ДА „Архиви” и Съюз „Истина”.

Изложбата може да бъде видяна на „Московска” 5 до началото на ноември 2012 г.

 

Коментари 

 
0 #6 svetlan 2012-10-19 15:26
"разказва за онези факти и събития от епохата на комунизма, за които у нас рядко се говори."- ????

Г-н Христов и читатели на сайта,такова "животно" ням , не е имало и не е могло да има.
НИКАКЪВ сoциализъм не е имало в комунистическа България и никаква "социaлистическа епоха". Епоха е дума,която изрзява позитивизъм за определен период от живота. И съответно,събит ията от определн период се наричат "епhоални сyбития" ,или с "епохална стойност". Затова и никой нормален човек НИКОГА не казва "епохата на нацизма".
 
 
-2 #5 svetlan 2012-10-17 17:19
Много ми е любопитно,кой и защо е дал негативна оценка на юридическa трактовка по емиграционен въпрос.Г-н Христов,все негодувате,кога то изразявам някои забележки,но това вече е пълна мерзост.В моя коментар няма нищо политическо,нищ о историческо,нищ о лично. Такава е европейската и американскта практика. Всяко емиграционно законодателство има свои особености,но в общия случай това е процедурата.Има и нелегани емигранти,които пребивават на в много страни,но някои власти ги депортират,няко и не.Въпрос на интереси и и пр.
Ако Вие сте определил някого за емигрант,който живее в чужбина,вкл. и Г-жа Коларова,това е напълно правилно.
Но съвсем не казвам,че Вие сте поставил тази единица.
 
 
-3 #4 svetlan 2012-10-15 23:39
Г-да,всеки,който има постоянно местожителство( местоживеене) извън собствената страна,в която е роден и живял, се счиата за емигрант,незави симо по какви причини живее и евентуално работи в другата страна. Г-жа Коларова е също емигрант по семейни(съпруже ски) причини и няма нищо смущаващо в този факт.Най-вероятно тя живее достатъчно дълго в Германия и спокойно може да се счете,че е нетурализирана германка(герман ка по националност) от български(предп олагам) произход(етнос) .Предполагам,че има германско гражданство,или най-малко "Сертификат за натурализация".Личните и професионални ангажименти към родната си страна съвсем не променят статуса й на емигрант в Германия.Поради това,когато живеещия в другата страна иска да уреди статуса си,той се обръща към съответната емиграционна служба в страната и започва процедурата в това отношение.Първоначално се издава разрешение за определен период за живеене и разрешение за работа,а после и споменатото удостоверение за натурализация.
Нейната дейност е повече от похвална,особен о ако сaмата тя е антикомунистка.Навярно е такава,след като изложбата разобличава идиотизма и бандитизма на комунизма. Желаем й още успехи в борбата срещу комунистическат а сган.
 
 
+2 #3 Христо Христов 2012-10-15 18:46
Вероятно грешката е в мен :roll:

Останал съм с впечатлението, че с всички хора, с които съм се запознал в чужбина, както и с Фанна, са емигранти.

Фанна, извини ме. Надявам се, че "живеещата в Берлин" е подходящо. Мисля, че е важно хората да знаят, че имаш и външен поглед в този проект.

Желая успех на изложбата и в другите градове!
 
 
+3 #2 Фанна 2012-10-15 18:23
За пръв път чета пред името си емигрантка и се замислям. Аз не съм емигрирала, нито съм изпратена в чужбина като агент на ДС, а се омъжих в ГДР преди много години. Връзката с България не съм прекъсвала и винаги съм се определяла като българка, живееща в чужбина. Мисля, че в моя случай е по-правилно така да се казва. С тази изложба изникнах на хоризонта пред обществото. Много малко хора осъзнават, че документалната изложба е и едно произведение на изкуството в общественото пространство- Kunst im öffentlichen Raum. Тук непременно трябва да упомена и великолепния график на таблата и каталога Александър Байлфус.
Христо, благодаря ти за смислената и изчерпателна статия!
 
 
+6 #1 toross 2012-10-13 12:02
:oops:
Възрастният мъж от първата снимка, с патериците, е легендарният отец Д. Амбарев, с който ппавехме организациите на демократичнит есили в Пловдивско през 1989 - 1990 г. Един от последните живи съмишленици на Илия Минев.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов