|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Президентът Росен Плевнелиев подкрепи идеята за музей на Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Сряда, 04 Юли 2012 17:12

Президентът Росен Плевнелиев е лансирал идеята за създаване на музей на Държавна сигурност в България по време на срещата с президента на Германия Йоаким Гаук.

Българският държавен глава е на двудневна официална визита в Германия.

Това стана ясно след срещата му с германския си колега. Един от въпросите, които двамата президенти са обсъдили, е пътят за преосмислянето на комунистическото минало.

Според Плевнелиев създаването на музей на Държавна сигурност може да се реализира до две години.

Президентът едва ли може да намери по-удачен привърженик за подкрепа на подобна идея в лицето на германския президент Йоаким Гаук, който е известен като правозащитник в бившата ГДР и първият ръководител на германската служба за разкриването на архивите на ЩАЗИ. Той е и горещ поддръжник на създаването на последователна държавна политика в Германия за справяне с наследството на комунистическото минало чрез изследването и прочита на архивите на репресивните служби от ерата на комунизма.

Самият пастор Гаук е гостувал неколкократно в България през последните години в качеството си на експерт в отварянето на досиетата и винаги е давал своята подкрепа на процеса за отварянето на архивите на бившата Държавна сигурност.

Идеята за създаването на музей, който да даде представа за репресивния характер на ДС, беше лансирана от председателя на Държавна агенция „Архиви (ДАА) Мартин Иванов през 2011 г. Музеят ще бъде в подземията на държавните архиви на ул. „Московска” 5 в столицата, които навремето са използвани като арест от Държавна сигурност, а впоследствие и от милицията.

„Безкрайно съм щастлив, че идеята получи политическа подкрепа в лицето на президента Росен Плевнелиев”, коментира пред сайта desebg.com Мартин Иванов. Той посочи, че от 10 месеца ДАА работи по реализирането на проекта. По думите му фондациите „Конрад Адеануер” и „Отворено общество” вече са подкрепили финансово проекта за изработването на идейния и архитектурен план.

„Музеят условно ще бъде разделен на две части. Първата, която ще заема около 35 процента от площта, ще представлява автентични помещения – килии на ДС, чрез които ще се възстанови духа и атмосферата в подземията на Държавна сигурност”, посочи още Мартин Иванов. Останалите 65 процента от площта, с която ДАА разполага, ще бъде използвана за експозиции, които ще разкриват различни аспекти от дейността на репресивния апарат на БКП срещу българското общество през годините на тоталитарния комунистически режим.

Директорът на държавните архиви се надява, че властта ще финансира изграждането на музея. „Длъжни сме реализираме такъв проект, тъй като това е морален въпрос за обществото. То трябва да познава своето минало, за да не се повтаря”, заяви Мартин Иванов.

Президентът Росен Плевнелиев е вторият висш държавник, който се обявява за реализирането на подобен музей. Преди него идеята беше подкрепена от министъра на външните работи Николай Младенов в началото на тази година по време на правителственото заседание, на което МС прие становище в подкрепа на закона за досиетата по делото в Конституционния съд, заведено по казуса на бившия посланик и агент на ДС Стоян Сталев.

През 2011 г. с подкрепата на правителството министърът на културата Межди Рашидов успя да осигури финансирането на музей, който първоначално трябваше да бъде Музей на тоталитарното изкуство, но беше открит като Музей на социалистическото изкуство, поради което беше силно критикуван за подмяната на историческата истина.

В него са изложени предимно скулптори и произведения на изобразителното изкуство от периода на комунистическия режим и на практика музея по никакъв начин не може да претендира, че показва всички аспекти на изкуството по времето на тоталитаризма в България.

.
 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов