|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Кметът Терзиев отмени собствената си отмяна на конкурса за възстановяването на Войнишкия мемориал до НДК ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Вторник, 09 Юли 2024 17:47

alt

 

След силeн обществен натиск кметът Васил Терзиев се видя принуден и е отменил собствената си отмяна на конкурса за възстановяване на Войнишкия мемориал до Националния дворец на културата, разрушен от тоталитарния комунистически режим при започване на строежа на НДК през 1979 г., стана ясно днес.

Както desebg.com съобщи миналата седмица Терзиев прекрати с измислени мотиви конкурса за възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк, построен през 1934 г. и разрушен от тоталитарното управление на БКП през 1979 г.

Това бе третият конкурс, който общината обяви и той приключи през месец май тази година с избран победител студио „ГЕБУПЛАН“ ЕООД с ръководител арх. Филипа Гугучкова.

Въпреки, че кметът е одобрил процедурата изведнъж той обяви, че прекратява конкурса, приемайки несъгласието на Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите в България и Съюза на българските художници, които от своя страна обявиха, че възстановяването на войнишкия мемориал било „нещо старо“ и не можело да се впише в градската среда в центъра на столицата, поради което трябвало да се търси друго решение и място.

В резултат на скандала председателя на Комисията по култура в Столичния общински съвет Мирослав Боршош свика миналия петък заседание, на което присъстваха много експерти, представители на граждански и младежки организации.

Техните позиции разбиха на пух и прах непоследователната позиция на кмета, като в края на дискусията се видя, че той е неуверен, мънкащ и несигурен в собственото си решение, което заплашва да вкара общината в съда от страна на победителя в изрядно проведения конкурс.

Редица неправителствени организации декларираха открито, че в четвъртък (11 юли) ще протестират пред Столична община заради казус, забъркан от кмета, като по този начин ще изразят несъгласието си с непоследователна му политика.

Приканен накрая от Боршош да изрази позиция Васил Терзиев с наведена глава каза, че му трябва време и ще обмисли окончателното си решение до няколко дни.

С днешната отмяна на решението си да прекрати конкурса при обявен по законна процедура победител очевидно е, че столичният кмет е решил да не разпалва още повече скандала с неадекватните си действия.

Терзиев, който се оказа с тежка родова зависимост в Държавна сигурност и висшата комунистическа номенклатура, бе пробутан миналото лято като кандидат за кмет на ПП-ДБ от съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков без никакво обсъждане в ПП-ДБ и подкрепен от Кирил Петков, Атанас Атанасов, Христо Иванов и председателя на „Спаси София“ Борис Бонев.

Васил Терзиев спечели изборите на втори тур на косъм срещу кандидата на БСП Ваня Григорова, като дори се наложи ден преди ключовия вот Кирил Петков за призовава хората да гласуват за Васко, защото той бил „десен човек“.


Историята на Военния мемориал

Мемориалът на Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк от Първа пехотна софийска дивизия, наричана „Желязната“, е открит на 28 октомври 1934 г. от цар Борис III. Пред него се провеждат военни чествания, паради, помени и други тържества до Втората световна война.

Той се състои от три големи мраморни стени, разположени във формата на буквата „П“, на които са изписани имената на над 3000 загинали от двата полка в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

Пред централната стена е поставен на пиедестал лъв, който държи картата на Санстефанска България с нейните етнически очертания.

Архитектурният проект на мемориала е на Александър Обретенов, а лъвската фигура е дело на скулптора Михаил Михайлов.

След деветосептемврийския преврат комунистическата власт премахва статуята на лъва, която е съхранена в Националния военно исторически музей.

През 1979 г. мемориалът е окончателно разрушен, за да се построи паметникът „1300 години България“ пред изградения тогава Национален дом на културата (НДК).

Поради опасността от разпадащата се конструкция на паметника „1300 години България“ той е демонтиран през 2017 г. След демонтажа скулптурата на лъва е върната на някогашното ѝ място. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов