|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
„Десният“ кмет Васил Терзиев прекратил конкурса за възстановяване на военния паметник край НДК, Андрей Ковачев: Оставка! ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 02 Юли 2024 18:31

alt

 

Пробутаният от съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков като „десен“ Васил Терзиев, станал кмет на София на косъм на втори тур през ноември 2023 г., е прекратил конкурса за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк, разрешен от тоталитарния комунистически режим при строежа на НДК.

Това стана ясно днес от публикация на евродепутата Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) на профила му във Фейсбук.

Desebg.com припомня, че през месец май 2024 г. Столична община – направление „Архитектура и градоустройство” излезе с решение за победител в конкурса за идеен проект за възстановяване на военния мемориал, след като в предходните години два пъти конкурсът бе провалян.

Андрей Ковачев незабавно е поискал оставката на кмета Терзиев, който стана известен с тежката си семейна зависимост от Държавна сигурност и висшата комунистическа номенклатура. Евродепутатът пише:

„Потресен съм и отвратен от решението на кмета на София да прекрати конкурса за възстановяване на паметта на нашите загинали предци за Освобождението и Обединението на Отечеството ни!

Колко поколения българи чакат и много от нашите свидни предци не дочакаха възстановяването на нашата памет, унищожена от безродните комунисти. Техните наследници - червени милионери сега, продължават пъклената дейности на бащите и дядовците си.

Измислят си аргументи – не му е мястото там, това място е за млади хора, да има концерти, а паметникът трябва да е на тихо място, все едно е гробище. Истината е, че от една страна кметът не иска, а е и слаб и не може да устои на натиска от някой архитект.

Преди няколко месеца писах вече за саботажа на група архитекти и сега виждам, че техните „аргументи” са използвани от кмета Терзиев, за да прекрати цялата процедура и да унищожи огромната работа на стотици хора в последните години. Съжалявам, че съм емоционален, но това, което е направил, е отвратително!

Потъпкал е и няколко решения на Общинския съвет. 35 години след преврата срещу Живков, още обществения обсъждания ще прави!?

Подайте си оставката, господин кмете, не сте достоен!

Докога ще чакаме!!!

Терзиев, Вие не сте общественото мнение!

Поклон пред свидните наши герои!

Позор за саботьорите и техните помощници!“


Налагането „отгоре“ на сина на ДС

Васил Терзиев бе спуснат и наложен без обсъждане на гласоподавателите (след катастрофалните резултати на парламентарните избори от ПП се извиняват на избирателите, че загубили комуникация с тях, б.а.) като кандидат за кмет на София миналото лято от съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и подкрепен от лидерите на „Демократична България“ Христо Иванов и Атанас Атанасов, както и от лидера на „Спаси София“ Борис Бонев.

За него преди изборите "играха" определени медии, както и един отбор социолози, както и отделни публични фигури.

Васил Терзиев, който още в първите си публични изяви даде да се разбере, че нито има опит, нито е подготвен, се кълнеше, че не се притеснява от действия на свои близки в миналото (цялата му фамилия е свързана с Държавна сигурност, а един от дядовците му и с висшата комунистическа номенклатура в ЦК), но отказа да даде достъп до документите на близките си в архива на Държавна сигурност.

Впоследствие се изказа ласкаво за ДС и посочи, че хората в нея работили за държавата.


Историята на военния мемориал

Мемориалът на Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк от Първа пехотна софийска дивизия, наричана „Желязната“, е открит на 28 октомври 1934 г. от цар Борис III. Пред него се провеждат военни чествания, паради, помени и други тържества до Втората световна война.

Той се състои от три големи мраморни стени, разположени във формата на буквата „П“, на които са изписани имената на над 3000 загинали от двата полка в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

Пред централната стена е поставен на пиедестал лъв, който държи картата на Санстефанска България с нейните етнически очертания.

Архитектурният проект на мемориала е на Александър Обретенов, а лъвската фигура е дело на скулптора Михаил Михайлов.

След деветосептемврийския преврат комунистическата власт премахва статуята на лъва, която е съхранена в Националния военно исторически музей.

През 1979 г. мемориалът е окончателно разрушен, за да се построи паметникът „1300 години България“ пред изградения тогава Национален дом на културата (НДК).

Поради опасността от разпадащата се конструкция на паметника „1300 години България“ той е демонтиран през 2017 г. След демонтажа скулптурата на лъва е върната на някогашното ѝ място.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов