|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Чешкият сенат отличи посмъртно с орден убития от ДС в Пазарджишкия затвор антикомунист Георги Заркин ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Faktor.bg   
Сряда, 01 Ноември 2023 19:51

alt

 

Убитият в Пазарджишкия затвор от комунистическия режим и ДС през 1977 г. журналист и писател антикомунист Георги Заркин е удостоен посмъртно от Република Чехия с орден за храброст, съобщи сайта Faktor.bg, позовавайки се на изявление на Лъчезар Заркин, син на политическия затворник.

Преди дни той е получил съобщение от представител на Чешкия културен център в София, че Сенатът на Чехия е присъдил посмъртно на Георги Заркин високото отличие заради съпричастността му с народа на Чехословакия за свобода и демокрация, и бунтът му срещу смазването на Пражката пролет от СССР и войските на Варшавския договор.

Шест месеца чешкият сенат е проверявал достоверността на подадените документи. Предложението е направено през юни 2021 г. от Атлантическия съвет на България (АСБ).

През 1968 г. Заркин излежава 6-годишна присъда в Старозагорския затвор за разпространение на позиви, призоваващи за въоръжена борба срещу комунизма, като ги подписва от името на несъществуващата Врачанска революционна организация.

В предложението до Чешкото и Словашкото посолство в София, АСБ изтъква, че от затвора антикомунистът пише протестни писма срещу участието на български войски в потушаването на Пражката пролет.

Заркин е и единственият политически затворник в страна, който започва гладна стачка, срещу нахлуването на войските на Варшавския договор в Чехословакия. За бунта си получава втора вътрешна присъда.

„В навечерието на отбелязването на 53 години от смазването на Чехословашката пролет и 81 години от рождението на Георги Заркин, такъв държавен акт на изразена благодарност към опълчилите се през 1968 г. малцина смели граждани, би бил един окуражаващ и символен знак и за всички български граждани", добавят в писмото си атлантиците.

Посмъртното отличие на Георги Заркин ще бъде връчено в края на януари 2024 г. на официална церемония в Сената на Чехия.

Faktor.bg припомня, че преди два месеца синът на Заркин - Лъчезар се обърна с отворено писмо към кандидата на ПП-ДБ за кмет на София Васил Терзиев, питайки го с какви очи и съвест ще търси приятелство от кметовете на Прага и Братислава, след като дядо му – генералът от ДС и началник на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване, б. р.) Васил Терзиев е участвал в смазването на Пражката пролет.

Но по ирония на съдбата 55 години след драматичните събития името на бореца за демокрация Георги Заркин ще се помни и споменава от чешкия народ с признателност и уважение, а на генерала от ДС ще остане покрито с позора и срама на комунистическото престъпление.

Вижте документалния филм за Георги Заркин от поредицата на БНТ "Отворени досиета" - ТУК.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов