|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Атлантическият съвет: Лагерът „Белене“ и жертвите му не трябва да се забравят ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Сряда, 15 Февруари 2023 21:08

alt

 

Атлантическият съвет на България публикува в сряда (15 февруари 2023 г.) декларация, с която се обяви в подкрепа на призива за възстановяване на традиционните годишни поклонения на мястото на най-големия комунистически лагер „Белене“, провеждани до 2019 г. в памет на жертвите на комунистическата репресивна машина.

Както desebg.com писа миналата седмица журналистът Христо Христов и изпълнителен директор на фондация Истина и памет“ призова за обединение за разрешаване на проблемите с „Белене“, където поради липса на организация не се провежда вече традиционното годишно поклонение, мястото на остров Персин не е превърнато в мемориал и държавата е блокирала предложението лагерът да получи статут на национален паметник на културата. Desebg.com препечатва позицията на Атлантическия съвет в България, публикувана на страницата на организацията във Фейсбук:

Атлантическият съвет на България подкрепя инициативата на фондация „Истина и памет“ за възстановяване на традиционните годишни поклонения в памет на жертвите на комунистически режим на бившия лагер „Белене“ на остров Персин на река Дунав, преустановени по неясни причини през последните две години.

Паметта към жертвите на диктатурите на тоталитарните режими в бившия съветски лагер е важна част от ценностната система на европейските страни, които се освободиха от Кремълската опека и тръгнаха по демократичен път на развитие след падането на Берлинската стена през 1989 г. и последвалия разпад на Източния блок.

„Белене“, като най-голям лагер за политическите противници на БКП, създаден по съветски образец в България, има специално място в паметта към жертвите на тоталитарната машина. Лагерът е символ както на най-жестоките репресии и терор срещу хиляди представители на българското общество с различна партийна принадлежност, социален произход и вероизповедание, така и за духа и волята на хората, жадуващи за свобода, достойнство и независимост, които са оцелели в него и не са изменили на принципите си.

Паметта за техния героизъм в най-новата история на България трябва да бъде предаван като пример на следващите поколения и чрез превръщането на „Белене“ в мемориал, изграждането на който следва да обедини усилията на гражданите, неправителствените организации, местната и изпълнителната власт.

Атлантическият съвет на България подкрепя усилията на фондация „Истина и памет“ да бъде завършена процедурата в Министерството на културата по обявяването на концлагера „Белене“ със статут на недвижима културна ценност от най-ново време, с категория „национално значение“.

Недопустимо е взимането на това решение да се саботира от различни държавни ведомства вече повече от две години. Подобно отношение от страна на държавата е неприемливо и не трябва да се влияние от политическата криза и конюнктура в България.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов