|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Минеков тихомълком е направил „Бузлуджа“ национален паметник, а лагерът „Белене“ е качил на „трупчета“ ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Събота, 11 Февруари 2023 20:18

alt

 

Много бързо по време на доскорошния служебен министър на културата Велислав Минеков Министерството на културата е утвърдило тоталитарния дом на престъпната Българската комунистическа партия на Бузлуджа в паметник на културата с национално значение, а по време на целия период си престой като служебен министър от близо 14 месеца Минеков е проявил пълна пасивност по отношение на същия казус с най-големия комунистически лагер на БКП – „Белене“.

Това разкриват документи, с които desebg.com разполага, изискани и получени от Министерството на културата от разследващия журналист Христов Христов по Закона за достъп до обществена информация.

Сайтът desebg.com публикува документите онлайн, за да са наясно заинтересованите гражданите в обществото за двойните стандарти, прилагани от властта по време на служебното управление на президента Румен Радев по отношение на партийно-тоталитарни монументи и места, свързани с комунистическия терор и неговите жертви.


Експресна зелена светлина за партийното капище на Бузлуджа

През месец май 2021 г. скулпторът Велислав Минеков, който дотогава е смятан за дясно ориентиран, приема предложението на издигнатия от БСП за президент Румен Радев да оглави Министерството на културата, въпреки че преди това се кълне, че няма да влиза активно в политиката.

По този начин Минеков осребрява участието си в площадните протести от 2020 г. като част от т. нар. отровно трио заедно с „бащата“ на фалшивите новини в България Арман Бабикян и адвокат Николай Хаджигенов, станал известен като съдебен защитник на бившия кмет на район „Младост“ в София Десислава Иванчева, осъдена за корупция.

Само четири месеца по-късно – през септември 2021 г. ръководеното от Минеков Министерство на културата по време на първия служебен кабинет с премиер Стефан Янев тихомълком утвърждава тоталитарния дом на БКП на Бузлуджа като „недвижима културна ценност от най-ново време с категория „национално значение“.

Това става със заповед №РД9Д-20 от 13 септември 2021 г., подписана от тогавашния зам.-министър на културата Пламен Славов. Той е известен още и като народен представител от БСП в 38-то, 40-то и 42-то Народно събрание.

Никой никъде публично не се е хвалил с този акт, дал статут на национален паметник на бившия дом паметник на БКП на Бузлуджа.

Одобрението става тихомълком и това не е случайно, тъй като предходния месец – август 2020 г. по искане на народния представител от гражданската квота на "Демократична България" Мартин Димитров публично са огласени имената на експертите, одобрили тоталитарният символ на престъпната БКП да получи статут на недвижима културна ценност от най-ново време с категория „национално значение“.

В публичното пространство е поискан широк обществен дебат, а не само експертен, защото дом паметникът на БКП разделя обществото и са налице различни гледни точки за това какво трябва да е отношението на държавата към тоталитарните комунистически паметници.

 

Бивш депутат от БСП подписва

за дом паметника на компартията на Бузлуджа

Такъв дебат обаче не състоява, а на следващия месец зам.-министърът на културата Пламен Славов утвърждава новия статут на комунистическия символ на връх Бузлуджа.

Вероятно министър Минеков се въздържа той да подпише тази заповед, за да избегне конфликт на интереси, тъй като навремето неговият баща скулпторът Величко Минеков, който е близък до кръга от хора на изкуството около Тодор Живков, е един от творците, който са пряко ангажирани със създаването на интериора на дом паметника на компартията на Бузлуджа.

Заслужилият художник Величко Минеков е автор на един от двата бронзови релефа, монтирани на стените от двете страни на западното стълбище във фоайето.

Той е автор и на композицията „Победата“, ситуирана от дясно на стълбището, символизираща победата на 9 септември 1944 г.

Както е известно по време на управлението на кабинета Петков (ПП, „Има такъв народ“, Демократична България и БСП) тогавашният министър на културата Атанас Атанасов (ПП) дари се похвали публично, че в мандата си е отпуснал публично средства за реставрацията на тоталитарният дом на партията (388 000 лв.).


А лагерът „Белене“ може да си чака…

На другия полюс са действията на Министерството на културата при Велислав Минеков по казуса с даването на статут на концлагера „Белене“ на статут на недвижима културна ценност от най-ново време с категория „национално значение“.

През септември 2020 г. в министерството е съставена втора комисия, след като през месец май същата година тогавашният министър на екологията Емил Димитров – Ревизиро блокира заповед на министъра на културата Боил Банов за обявяване на „Белене“ за национален паметник.

Следват претенции на редица ведомства, които при първата комисията са подкрепили решението и на практика от есента до момента процедурата за „Белене“ е напълно блокирана.

През есента на 2022 г. три граждански организации протестираха срещу институционалната гавра.

Една от тях – фондация „Истина и памет“ внесе в Министерството на културата сигнал, а според Административно процесуалния кодекс то е задължено да отговори със становище в едномесечен срок.

Министър Минеков не само не отговаря, но се скрива от официалните запитвания на desebg.com по казуса и не пожелава да излезе с позиция.

Върхът на неговото бездействие по случая с „Белене“ си проличава, когато е сезиран по проблема с необходимата документация от Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН).

Видно от писмо на директора на НИНКН арх. Петър Петров до фондация „Истина и памет“ „до момента комисията не е получила становище от министъра на културата“. Датата е 30 януари 2023 г. Няколко дни по-късно служебният министър Минеков изпада от поредния служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев. Но не си мислете, че причината е казусът с „Белене“.

Документ по случая с тоталитарния дом – паметник на БКП

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

 

 

 

Документ по казуса с комунистическия лагер „Белене“

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов