|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Анкета: Защо не се провежда годишното поклонение на лагера „Белене“? ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Петък, 03 Февруари 2023 17:12

alt

 

Сайтът desebg.com публикува анкета, която хвърля светлина върху лошата информираност на обществеността за причината, поради която вече трета година поред на бившия комунистически концлагер „Белене“ не се провежда годишното поклонение (в края на месец май или в началото на юни) в памет на жертвите на комунистически режим, утвърдило се като традиция още пред 1990 г. при първата възможност подобно събитие да се случи след рухването на тоталитарното управление на БКП.

Последното такова поклонение е проведено през 2019 г. И ако през 2020 г. световната пандемия от ковид-19 направи невъзможно провеждането на такива масови прояви, то необяснимо е защо през 2021 г. и през 2022 г. тази важна традиция трайно бе прекъсната.

Оправданието с пандемията от коронавирус не може да е извинение за последните две години и пример за това е друго подобно събитие – поклонението (края на месец март) в концлагера „Слънчев бряг“ край Ловеч. Там то не се състоя единствено през 2020 г. поради наложените противоепидемични мерки и тежък локдаун в самото начало на пандемията.

Анкетата на desebg.com осветява и масовата неосведоменост за проект за изграждане на мемориал на „Белене“.

В анкетата са включени само хора, които най-малко един път са участвали в годишните поклонения, провеждали се на мястото на Втори обект на концлагера „Белене“ на остров Персин, тъй като те имат представа за събитието от личен опит.

Верните отговори на поставени въпроси от анкетата са посочени от desebg.com най-отдолу в публикацията. В отделен текст ще бъдат разгледани проблемите, свързани с паметта към лагера „Белене“ и жертвите на комунистическата диктатура. Основателят на desebg.com Христо Христов благодари на участниците в анкета.


Въпроси на анкетата

1.Знаете ли защо през последните две години (2021 и 2022 г.) на бившия концлагер „Белене“ не се провежда традиционното годишно поклонение (май-юни) в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим?

2.Знаете ли кой/коя организация за последно е организирала годишно поклонение на „Белене“?

3.Знаете ли дали има проект за изграждане на мемориал на лагера „Белене“? Ако знаете, кой е негов възложител и кой е изпълнител?


Станка Георгиева, дъщеря на убит от режима на БКП горянин във Втората сливенска чета, с. Желю Войвода, област Сливен:
1.Не зная защо през последните две години не е провеждано поклонението на „Белене“.

2.Последният път на поклонение в „Белене“ аз бях със Съюза на репресираните „Памет“. Тогава в поклонението участваше и отец Паоло Кортези. Предполагам, че той е един от организаторите.

3.Когато отец Паоло Кортези се появи започна една организация по изграждане на мемориал. Но не знам кой е възложител на проекта, кой е авторът му, нито кой е изпълнителят. Тогава, когато Паоло Кортези беше на годишните поклонения, съм се учудвала как така един духовник от Италия се ангажира с изграждането на мемориал на „Белене“, но през последните години не знам докъде са стигнали нещата.


Крум Владев, син на убит от „народния съд“, председател на Съюза на репресираните от комунистическия режим – Казанлък, гр. Казанлък:
1.Не се провеждат годишни поклонения, защото управляващите нямат интерес да се разкриват и изучават престъпленията на комунистите.

2. Организатор на поклоненията е отец Паоло Кортези, фондация „Евгений Босилков“ (Паоло Кортези представлява „Културен дом „Евгений Босилков“ – Белене, б. ред.) и др.

3.Проектът за мемориал е на фондация „Остров Белене“ и спомоществователи от репресирани от комунистическия режим и община Белене.


Ахмед Алиосман Ахмед, студент по време на „възродителния процес“ през 1985 г., когато е арестуван и въдворен без съд и присъда в концлагера „Белене“, роден в с. Чайка, община Момчилград, живущ в гр. Бурса, Турция:
1. Нямам информация за причината да не се провежда традиционното годишно поклонение през последните две години (2021 и 2022 г.) на бившия концлагер „Белене“ в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим.

2. Смятам, че организацията е правена от страна на фондация „Остров Белене“, но не съм сигурен.

3. Не съм информиран за мемориала и проекта за него, но видях на стена на сграда във Втори обект един афиш, който смятам, че има връзка с проекта.


Радина Цачева, художник, гр. София:
1.Оправданието да няма поклонение сигурно е с ковид пандемията. А скритата причина, предполагам, е нежеланието да се припомня историята и да се знае истината от младите хора.

2.Не си спомням кой е организирал последно годишното поклонение.

3.Знам, че има проект за мемориал. Не помня кой е възложител и изпълнител. Предполагам, че община Белене участва.


Стойчо Стоев, син на земеделец, въдворен в концлагера „Белене“, гр. Варна:
1.Не знам защо спряха поклоненията на „Белене“ през последните години. Може би липса на организация.

2.За последно съм бил на поклонение, мисля, че през 2019 г. Не мога да кажа кой го организира тогава.

3. За проект за мемориал знам, че има, но кой е възложител и изпълнител не мога да кажа. Всичко, което се случва с лагера „Белене“ го научавам от сайта desebg.com.

 

Евгени Михайлов, режисьор, гр. София:
1. През последните две години на „Белене“ не се провежда традиционното поклонение, защото ни управлява резидентът Радев.

2.За последно поклонение организатор е фондацията на отец Паоло Кортеци.

3. За проект се говори още от 2016 г. по времето на президента Росен Плевнелиев. Евродепутатът Андрей Ковачев е един от инициаторите, но не знам кой е проектант и изпълнител.


Илиан Нисторов, общественик, гр. Враца:
1.Аз съм един от участниците в традиционното годишно поклонение на мястото на бившия концлагер „Белене“ в годините, когато основен двигател на това беше отец Паоло Кортези. Мисля, че след като стана политическата сага по „изгонването“ му по политически доноси от един бивш кмет от БСП на гр. Белене (г-н Нисторов бърка, при отзоваването на отец Кортези през 2017 г., кметът на Белене не от БСП, б. ред.) и връщането му в католическата епархия отново, харизмата на този ритуал като че ли стихна. Мисля, че за посочените години да не се прави поклонение в „Белене“ спомогна ковид-19 и началото на войната в Украйна. Тарикатско извинение на официалните власти под контрола на президента Радев, е да не се разрешава организация и честване.

2.Аз знам, че от началото до последно годишното поклонение се организира от католическата църква в гр. Белене и лично от отец Паоло Кортези с помощта на журналиста Христо Христов и неговия сайт desebg, като в отделни години за това помагаха президентите Петър Стоянов и Росен Плевнелиев, председателите на парламента Цецка Цачева, Цвета Караянчева, евродепутатът Андрей Ковачев, депутата от ГЕРБ -СДС Спас Гърневски , кметът на Ловеч Корнелия Маринова, бивши депутати от ДПС както и изселени български граждани турци, лежали в концлагера „Белене“ и много активни граждани демократи като Георги Боздуганов и Евгени Михайлов, не на последно място бивши концлагеристи.

3.Има проект за изграждане на мемориал на лагера „Белене“ и си спомням, че в годината на неговото представяне беше поставен постер в 3d формат, закачен на сградата на Втори обект. Интервюта за националните медии тогава даваха г-жа Корнелия Маринова, кмет на Ловеч и кметът на Белене, за съжаление не си спомням името му (кметът на община Белене е Милен Дулев, б. ред.), които мисля, че като представители на държавата, са негови възложители. Не знам дали е избиран въобще и изпълнител.

 

Петя Ставрева, председател на политическа партия „Обединени земеделци“, гр. София:
1. Пандемията с ковид-19 беше удобно извинение за отлагане на масови събития. Друг фактор безспорно е политическата ситуация в страната и противопоставянето на високопоставени представители на институциите, които блокираха процедурата по обявяването на бившия концлагер „Белене“ за национален паметник. Аз съдействах на членове на „Обединени земеделци“ да получат разрешение от общинските власти да посетят мемориала. Но за съжаление тежкия пропускателен режим затруднява достъпа до това свято за нас земеделците място и способства за замитане на следите за престъпленията на комунистическия режим.

2. Община Белене и фондация „Остров Белене” организираха отбелязването на 70-годишнината от създаването на лагера на смъртта на остров Персин на 1 юни 2019 г.

3. През 2019 г. при отбелязано на 70-годишнината от създаването на лагера на смъртта е представен идейният проект за мемориала на о. Персин. Инициатор на проекта е отец Паоло Кортези, фондация „Остров Белене” също работи над него. „Белене“ е нашата земеделска Голгота. Вярвам, че демократичната общност трябва да се мобилизираме за обявяването на бившия концлагер „Белене“ за паметник с национално значение и за изграждането на мемориала.

 

Никодим Янушев, политически емигрант, син на търговец, въдворен без съд и присъда в лагера „Белене“, гр. София:
1. Не помня дали е обявявано каква е причината да няма годишни поклонения.

2. Не знам кой е организаторът на последното поклонение на „Белене“, но бях там през 2019 г.

3. Не знам кой е възложител и изпълнител на мемориала, само съм чувал, че може да има проект.

 

Евдокия Пенкова, учител, гр. Пловдив:
1.Последното поклонение беше през 2019 г., когато бях там заедно с група от Пловдив, в която се включиха вече покойния Христо Марков и Лазар Стойчев – народи представители от СДС в 7-то Велико Народно събрание, както и Владо Гошев, земеделец, политически затворник и син на убит горянин. След това заради ограниченията поради ковид-19 не се провежда годишно поклонение.

2. Работи се за изграждане на парк мемориал в памет на жертвите на тоталитарния режим. Доколкото зная, преди няколко години правителството дари земя на остров Персин, където е бил лагера, за тази цел. Инициативата е на фондация „Остров Белене“, заслуга имат обществени фигури като отец Кортези, журналиста Христо Христов, евродепутатът Андрей Ковачев.

3.Не зная подробности за проекта, за изпълнителя и т.н.


Сабри Искендер, въдворен без съд и присъда в лагера „Белене“ по време на „възродителния процес“, основател на Независимата лига за правата на човека в България, роден в с. Жълти бряг, Сливенско, живущ в Измир, Турция:
1.През последните две години не се провежда поклонението на „Белене“ вероятно заради пандемията.

2. Не помня кога за последно беше организирано годишно поклонение, но ние, група бивши лагеристи от „Белене“, бяхме през 2022 г. там и се поклонихме.

3.Знам, че в момента в Министерството на културата има процедура по обявяване на „Белене“ за национален паметник. Че се прави проект за мемориал знам най-общо. Не знам кой е възложител и дали изобщо има изпълнител. Доколкото знам има един човек, който се занимава с това от гр. Белене, който се казва Михаил Маринов, но не съм сигурен. Според мен този проект умишлено се протака, защото трябва да покаже истинското лице на комунистическия режим в България. Защо мемориалът на комунистическата партия на Бузлуджа се реставрира с такава бързина, а за „Белене“ няма нищо?

 

Ванцети Василев, политически емигрант, писател, син на анархист, въдворен в „Белене“ без съд и присъда, Ню Йорк – София:
1.Не съм наясно защо пред последните две години няма поклонение на „Белене“. Даже миналото лято – 2022 г. – преди да се прибера в София питах специално кога ще е поклонението, за да отидем на него, но разбрах, че няма да има поклонение.

2. Не си спомням кога за последно е имало годишно поклонение, но сигурност преди пандемията.

3. Не знам нищо за проект за изграждане на мемориал на „Белене“.


Бисера Виденова, фотограф, Ню Йорк – София:
1.Не знам защо вече не се провеждат годишни поклонения на „Белене“.

2. Не си спомням кога за последно е имало организирано поклонение.

3.Чувала съм, че има някаква идея за изграждането на мемориал, но само толкова.


Вили Лилков, политик от СДС и ДСБ, общественик, автор на документални изследвания за периода на комунистическия режим, гр. София:
1.Не знам каква е причината да не се провеждат годишното поклонение.

2. Мисля, че последното поклонение беше организирано от фондацията на журналиста Христо Христов.

3. Знам, че имаше идеи за изграждане на мемориал, но не зная дали са стартирали някакви процедури.

 

Татяна Атанасова, журналист, София:
1.Пандемията от ковид-19 е сред основните причини да бъдат спрени обществени събития с много хора. Макар че в календара за проявите на Община Белене има обявено Национално поклонение в рамките на Европейската седмица за почит и памет в периода 22-30 май 2021 г., както и на 28-29 май 2022 г. Аз зная, че имаше групи от земеделци, които заявяваха с писмо до общината, че искат да посетят мемориала и отиваха, през посочените дни. Но не е имало национално честване, каквото беше през 2019 г.

2. Последното годишно поклонение бе организирано от община Белене и фондация „Остров Белене” – за 70-годишнината от създаването на лагера на смъртта на о. Персин и се проведе на 1 юни 2019 г.

3. Не зная да има изпълнител проекта за изграждане на мемориал на „Белене“. Идейният проект за мемориала на о. Персин е представен на 1 юни 2019 г. при честването на 70-годишнината. Инициатор на проекта е отец Паоло Кортези. Фондация „Остров Белене” работи над проекта. По думите на Михаил Маринов от фондацията, цитиран от БТА, „проектът е готов и остойностен, но за реализацията му са нужни сериозни средства, с които на този етап те не разполагат”.

 

Шукри Сюлейман Мехмед, учител, концлагерист в лагера „Белене“ по време на „възродителния процес“, роден в с. Полковник Желязково, Кърджалийско, живеещ в гр. Бурса, Турция:
1.Не зная причината да няма поклонение на „Белене“, предполагам поради пандемията.

2.Не съм убеден, но доколкото знам последното поклонение бе организирано от фондация „Остров Белене“.

3.Не зная дали има проект за изграждане на мемориал на лагера „Белене“.


Алфред Фосколо, политически затворник при комунистическия режим:
1.Предполагам, че несъстоялите се през 2021 и 2022 г. традиционни поклонения се дължат на мерките около епидемията с коронавирус. А може би най вече и на коварният „Червен вирус“, който упорито върлува из Клета Майка България.

2. Инициативата за последното честване е на фондация „Остров Белене“, но може да са се присъединили и други организации.

3.Отдавна ми е известно, че има проект за изграждане на Мемориал, но за съжаление го смятах, като обичайно, за заметен под килима. Ако има надежда да бъде възроден, готов съм да го подкрепя по силите ми.


Верните отговори в анкетата са:

1.Причината, поради която през 2021 и 2022 г. не са проведени годишни поклонения на лагера „Белене“, е тривиална и срамна – просто няма кой да организира самите поклонения.

2.Последното традиционно поклонение на бившия Втори обект на остров Персин е през 2019 г. и негови съорганизатори са фондация „Остров Белене“ и община Белене.

3.Идейният проект за изграждане на мемориал на концлагера „Белене“ е възложен от фондация „Остров Белене“ при непрозрачна процедура и без в публичното пространство да е обявяван конкурс за това на арх. Александър Генчев от „СолЕр Архитекти“, дружество за архитектурно проектиране и дизайн. Проектът не е представян на публично обсъждане, не е ясно на какви условия е трябвало да отговаря и кой го е одобрил. Проектът дори не е публикуван на сайта на фондация „Остров Белене“. Изпълнител не е избиран.

 

В понеделник на deseg.com очаквайте: „Вместо да е мемориал лагерът „Белене“ плаче за памет“ – изследване за проблемите, свързани с прекъснатата традиция на годишни поклонения, причините „Белене“ да не е превърнат в мемориал и защо това свято място за жертвите на комунистическия режим още не е получило от Министерството на културата статут на недвижим паметник с национално значение. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов