|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Министерството на правосъдието също спъва процедурата за обявяване на лагера „Белене“ за национален паметник ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Събота, 14 Януари 2023 18:57

alt

 

Министерството на правосъдието също е сред държавните институции, които са променили първоначалното си становище бившият комунистически концлагер „Белене“ да получи статут на недвижима културна ценност.

Това показва документ, с който desebg.com разполага (виж документа в края на публикацията по-долу). Той е получен от Министерството на културата по реда на Закона за достъп до обществена информация и е изискан от разследващия журналист Христо Христов.

Както неотдавна desebg.com съобщи именно в Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) към Министерството на културата през 2018 г. бе започната процедура по обявяване на „Белене“ на обект със статут историческа групова недвижима културна ценност от най-ново време и с категория „национално значение“ по предложение на журналиста Христов.

Първата междуведомствена комисията приключва работа през март 2020 г. без възражение на нито една държавна институция, но два месеца по-късно тогавашният министър на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро (ВМРО) отказва да съгласува заповедта на министъра на културата Боян Банов за статута на „Белене“ с мотива, че част от бившия лагер попада в защитени територии на природен парк „Персина“ и още няколко природни резервати, намиращи се на остров Персин, независимо от факта, че това положение е вписано в решението за статута на „Белене“.

През септември 2020 г. е назначена нова междуведомствена комисия, в която редица държавни институции променят дотогавашните си позиции и на практика вече трета година блокират процедурата за „Белене“.

През есента на 2020 г. Министерството на правосъдието, което през 2018 г. не е възразило на предложението за новия статут на бившия комунистически концлагер, заявява нова позиция.

В нея е посочено, че предложението е разгледано от представители на министерството и те са установили, че в обхвата на груповата недвижима културна ценност се включват и сгради, които не са предмет на решението на Министерския съвет, с което правителството през 2017 г. прехвърли земята на бившия лагер на община Белене за срок от пет години за изграждане на мемориал.

От Министерството на правосъдието посочват, че в съседство „Белене“ на територията на остров Персин са разположени сгради в управление и ползвани по предназначение от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) към министерството (на остров Персин функционера затвор, б.а.).

Посочено е още, че достъпа до острова се осъществява чрез понтонен мост, който се поддържа от ГДИН. Също така вътрешните пътища на остров Персин, където се намира и бившия концлагер, се поддържат от структурите на Министерството на правосъдието.

Писмото до Министерството на културата е подписано от проф. Николай Проданов, зам.-министър на правосъдието в третия кабинет Борисов, когато министър на правосъдието е Десислава Ахладова-Атанасова, сменила на този пост Данаил Кирилов през септември 2020 г.

 

 alt

 

 

Списък на институциите, които са променили първоначалните си позиции

по предложението лагерът „Белене“ да бъде обявен за

историческа групова недвижима културна ценност от най-ново време

и с категория „национално значение“:

1.Държавно горско стопанство „Никопол“ТУК.
2.Областен управител – Плевен – ТУК.
3. Областна дирекция „Земеделие“ – Плевен към Министерството на земеделието, храните и горите – ТУК.
4. Регионалната инспекция по околната среда и водите – Плевен – ТУК. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов