|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
РИОСВ-Плевен: Да се изключат резерватите от лагера „Белене“ ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 28 Ноември 2022 15:43

alt

 

За да получи статут на историческа групова недвижима културна ценност от най-ново време и с категория „национално значение“ от територията на най-големия концлагер за политически противници на БКП – „Белене“ на остров Персин на Дунав трябва да бъдат извадени защитените територии на резерватите „Китка“, „Милка“ и „Персински блата“.

Това е позицията на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Плевен, представена пред Министерството на културата през октомври 2020 г. по процедурата на обявяването на „Белене“ за национален паметник на културата.

 РИОСВ – Плевен е поредната държавна институция, която първоначално е нямала никакви забележки по направеното предложение, което е прието единодушно от Специализирания съвет към Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) през февруари 2020 г., но впоследствие е променила позицията.

Това става след отказа на министъра на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро да съгласува решението за „Белене“ през май 2020 г. именно за проблема със защитените територии на остров Персин.

В резултат на това вече в продължение на повече от две години е блокирано обявяването на „Белене“ за историческа групова недвижима културна ценност от най-ново време и с категория „национално значение“.

В позицията на РИОСВ-Плевен, изразена от Даниел Лесишки, главен експерт в дирекция „Контрол и превантивна дейност“ на регионалната инспекция, е подчертано, че те поддържат позицията на министъра на околната среда и водите (Емил Димитров, б.а.) от обхвата на бъдещия културен паметник лагера „Белене“ да бъдат изключени въпросните природни резервати.

Също така е посочено, че „за имотите от територията на недвижимата културна ценност и охранителната ѝ зона, които попадат в границите на защитените територии са валидни режимите на дейности, определени по реда на Закона за защитените територии, заповедни за обявяване и планове за управление“ (виж документа по-долу).

Предложено е всички дейности по проучване на недвижимата културна ценност и охранителната ѝ зона следва за се съгласуват предварително по реда на Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие.

Сайтът desebg.com започна да публикува позициите на институциите, които са си променили позициите след първоначалното единодушно гласуване за концлагера „Белене“, за да е ясно кой пречи това паметно място да получи важния статут.

Документите са изискани и получени от НИНКН от разследващия журналист Христо Христов по реда на Закона за достъп до обществена информация.

 

 alt

 

 

Списък на институциите, които са променили първоначалните си позиции по предложението лагерът „Белене“ да бъде обявен за историческа групова недвижима културна ценност от най-ново време и с категория „национално значение“:
1. Държавно горско стопанство „Никопол“ – ТУК.
2. Областен управител – Плевен – ТУК.
3. Областна дирекция „Земеделие“ – Плевен към Министерството на земеделието, храните и горите – ТУК.

 

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов