|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
И областна дирекция „Земеделие“ Плевен си е променила позиция за превръщането на концлагера „Белене“ в национален паметник ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 24 Ноември 2022 18:18

alt

 

Областна дирекция „Земеделие“ – Плевен към Министерството на земеделието, храните и горите е поредната държавна институция, която през 2020 г. е променила първоначалната си позиция по предложението най-големият концлагер за политически противници на БКП – „Белене“ на остров Персин на Дунав да получи статут на историческа групова недвижима културна ценност от най-ново време и с категория „национално значение“.

При събиране на позиции от първата комисия към Министерството на културата през 2019 г. Областна дирекция „Земеделие“ – Плевен към Министерството на земеделието не е имала възражения.

След като обаче през месец май 2020 г. тогавашният министър на екологията Емил Димитров – Ревизоро отказва да съгласува заповедта на министъра на културата Боил Банов с мотива, че има територии от бившия лагер, които попадат в защитени природни зони и следва да бъдат изключени, много държавни институции променят позициите си.

Областна дирекция „Земеделие“ – Плевен към Министерството на земеделието, храните и горите изпраща до Министерството на културата становище, в което също застъпва позиция, че от обхвата на лагера „Белене“ като недвижима културна ценност от „национално значение“ следва да бъдат изключени територии, които са в местните природни резервати „Китка“ и „Персински блата“ (виж по-долу документа).

Ведомството отбелязва, че в защитени територии са валидни режими на дейности, определени по реда на Закона за защитените територии.

От миналата седмица сайтът desebg.com започна да публикува позициите на различни държавни институции, които заради политическата конюнктура след лятото на 2020 г. са променили становищата си по статута на бившия комунистически концлагер „Белене“, което на практика вече повече от две години е блокирало процедурата по получаването на такъв статут.

Документите са изискани и получени от НИНКН от разследващия журналист Христо Христов по реда на Закона за достъп до обществена информация.

 

alt

 

Списък на институциите, които са променили първоначалните си позиции по предложението лагерът „Белене“ да бъде обявен за историческа групова недвижима културна ценност от най-ново време и с категория „национално значение“:
1. Държавно горско стопанство „Никопол“ – ТУК.
2. Областен управител – Плевен – ТУК.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов