|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Природните паркове с предимство пред концлагерът „Белене“ да стане национален паметник ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Вторник, 22 Ноември 2022 14:36

alt

 

„Опазването на природата в защитените територии има предимство пред другите дейности в тях“.

С тази позиция (виж по долу документа) излиза областната управа в Плевен през октомври 2020 г. към Министерството на културата по предложението бившият концлагер „Белене“ да получи статут историческа групова недвижима културна ценност от най-ново време и с категория „национално значение“.

От миналата седмица сайтът desebg.com започна да публикува позициите на различни държавни институции, които заради политическата конюнктура след лятото на 2020 г. са променили становищата си по статута на бившия комунистически концлагер „Белене“, което на практика вече повече от две години е блокирало процедурата по получаването на такъв статут (виж публикуваната позиция на Държавна горско стопанство „Никопол“ – ТУК).

Документите са изискани и получени от НИНКН от разследващия журналист Христо Христов по реда на Закона за достъп до обществена информация.

Областният управител на Плевен е една от тези държавни институции, които по време на първата комисия на Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) не възразява на предложението „Белене“ да придобие статут историческа групова недвижима културна ценност от най-ново време и с категория „национално значение“.

Както desebg.com писа През февруари 2020 г. Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към НИНКН предлага на министъра на културата (по това време Боил Банов) да издаде заповед за предоставяне на статут на Мемориален комплекс „Втори обект“ на лагера „Белене“ с класификация на историческа групова недвижима културна ценност от най-ново време и с категория „национално значение“.

Нито една от близо 15 държавни институции, които са ангажирани по процедурата с оценка от комисия към НИНКН не възразява на предложението.

При последвалото съгласуване от министър Банов с Министерството на околната среда и водите тогавашният министър на екологията Емил Димитров – Ревизоро отказва да се съгласува заповедта, с мотива, че някои параметри трябва да бъдат променени, защото бившият концлагер е в непосредствена близост с природен парк „Персина“, както и до няколко други резервати, които са защитени зони.

Независимо от факта, че в доклада на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към НИНКН всички защитени зони са отбелязани коректно и е посочено, че при тях се спазва съответното законодателство за опазване на околната среда.

Отказът за съгласуване на министър Димитров налага през септември 2020 г. Министерството на културата да назначи втора комисията, която следва бързо да се произнесе по претенциите на МОСВ.

Тогава обаче повечето държавни ведомства, ангажирани с оценка, започват да предявяват претенции, каквито не са имали при първата комисия. Поради това вече повече от две години предложението концлагерът „Белене“ да получи статут на национален паметник е блокирано.

Промененото становище на областната управа Плевен е подписано през есента на 2020 г. от тогавашния областен управител (2017-2021) Мирослав Петров (ГЕРБ), дългогодишен служител на МВР, който преди да стане областен управител на Плевен е директор на областната дирекция на МВР в града.

На местните избори през 2019 г. той беше предпочетен от Изпълнителната комисията на ГЕРБ за кандидат за кмет, въпреки, че повече гласове от него получиха при гласуването на партийните номинации други представители на партията в местната власт в Плевен.

Мирослав Петров стигна до балотаж, но го загуби от действащия кмет – адвоката Георг Спартански, независим кандидат, подкрепен от СДС, БЗНС и коалицията „Демократична България“, който печели втори мандат.

 

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов