|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Скандалът със замитането на статута на концлагера „Белене“ се разраства: Протестират и жертвите от „възродителния процес“ ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Събота, 15 Октомври 2022 17:08

 

alt

 

На фона на продължаващото вече втора седмица мълчание на държавните институции скандалът със замитането на статута на бившия комунистически концлагер „Белене“ продължава да се разраства.

Трета гражданска организация огласи своята позиция срещу бездействието на държавата по обявяване на „Белене“ за историческа групова недвижима културна ценност от най-ново време с категория „национално значение“.

Както desebg.com писа вече повече от две години различни държавни ведомства блокират тази процедура в Националния институт за културно и историческо наследство към Министерството на културата.

С позиции до момента срещу тази институционална гавра с това свещено за паметта към жертвите на комунистическия режим място излязоха фондация „Истина и памет“ и Съюзът на репресираните от комунизма – памет.

Към тях се присъедини и организацията на бившите лагеристи в „Белене“ от турското малцинство и техните наследници, чието обръщение desebg.com публикува по-долу без редакция:

 

ОБРЪЩЕНИЕ
от гражданската организация „Справедливост, права и културно сътрудничество на Балканите“
към съвестта на демократичната общественост

Ще се превърне ли концлагерът “ Белене“ в “национален паметник на времето“ като “чинията“ на Бузлуджа?

Ние, последните оцелели жертви на грубите нарушения на човешките права, незаконно затворени без съд и присъда в концлагера на остров Белене през 1985 година и после в концлагера Бобов дол, задържани в затворите или принудително изселени в резултат на политиката, провеждана от страна на тоталитарния режим на Народна Република България и техните семейства;

С уважение се прекланяме пред духовната памет на държаните тук десетки хиляди страдалци, безжалостно избитите, безпокойно витаещите духове на опозиционерите и стотиците невинни въдворени.

Ние, членовете на Гражданската Организация Справедливост, Права и Културно Сътрудничество на Балканите дълбоко сме разочаровани от това, че през 2022 година не се проведе, превърналото се в традиция, годишно поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим на “Белене“, което се провеждаше от 1990 г. насам през месец май.

Нашата организация е основана през 2004 година от лица, които са били репресирани чрез незаконно задържане в затвора и концлагера на остров Белене по-късно принудително заточени през периода на т.нар. “възродителен процес“ през 1984-1989 г.

„Чинията“ на Бузлуджа е символ на тоталитарния комунистически режим в България. Този режим беше осъден със закон като престъпен. Символът на престъпността, нарушаването на основните човешки права и моралната разруха на едно общество не може да се приеме, като “национален паметник на времето“.

Това название заслужава концлагерът на остров Белене, който е построен през 1949 г. и е просъществувал в различни периоди чак до 1987 г. Той е най-големият лагер, създаден за въдворяване без съд и присъда на политическите противници на БКП. Но причината за активизирането на концлагера към края на 1984 г. и началото на 1985 г. беше зловещият т.нар. “възродителен процес“. Ние тези, които се противопоставихме на този античовешки процес на комунистическия режим без съд и присъда бяхме изпратени на остров Белене където се намираше последният концлагер на Европа.

От дълги години този лагер поради незнайни причини не получава заслуженото внимание. Протакането, от страна на държавните институции, на проблема за даване на статут на историческа недвижима културна ценност от най-ново време с категория „национално значение“ на бившия концлагер „Белене“ е неприемливо и е обида към нас концлагеристите, които сме живи свидетели на престъпленията на комунистическия режим.

Това е обида и към хората, които са трезво мислещи, имат съвест и човешко достойнство. Така също е обида и към историята. Надяваме се, че отговорните институции ще положат необходимите усилия за този исторически обект.

Ние дълбоко вярваме, че концлагера “Белене“ рано или късно ще се превърне в национален паметник, който ще напомня за престъпленията на комунистическата диктатура.

Ние като жертви на този режим не искаме никой от идните поколения да не бъде изтезаван в концлагери. Искаме тези места да бъдат посещавани само за изучаване на историческите истини.

 

Гражданска организация на последните жертви през 1985 г. на концлагера остров Белене и техните семейства – "Гражданска организация за Справедливост, Права и Културно Сътрудничество на Балканите" 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов